Hattrick Lewandowksi poetst opmerkelijke fout Ter Stegen weg

Robert Lewandowski heeft Barcelona maandag naar de tweede plaats in La Liga geleid. Na een opmerkelijk moment van Marc-André Ter Stegen kregen de Catalanen het knap lastig.

Barcelona
Barcelona
4 - 2
Valencia
Valencia

Defensieve fouten leidden bij de laatste twee wedstrijden die Barça speelde een nederlaag in. Tegen Paris Saint-Germain, in de kwartfinale van de Champions League, werden de Catalanen uitgeschakeld na de rode kaart van Ronald Araujo, tot frustratie van zijn ploeggenoten. In de wedstrijd daarop nam Real Madrid met een 3-2 zege op Barça een voorschot op de landstitel, onder meer door een penalty na een overtreding van Pau Cubarsí.

Maandag bleken twee fouten niet fataal. De eerste was van Ter Stegen, die na een klein halfuur tevergeefs een wippertje probeerde over de aanstormende spits Hugo Duro, die de bal via zijn borst controleerde en in het lege doel legde. Dat was de gelijkmaker, nadat Fermín Lopéz een messcherpe voorzet van Raphinha had binnengekopt. Lopéz verving Frenkie de Jong, die opnieuw geblesseerd raakte in El Clásico.

De andere fout werd begaan door Araujo, toen de bal opnieuw achter de Barça-verdedigers viel. Hij haalde de weggelopen Peter Gonzalez neer in het strafschopgebied, waarna Pepelu raak schoot vanaf elf meter. Het was de tweede penalty die Araujo dit seizoen veroorzaakte, terwijl hij ook twee rode kaarten kreeg en twee fouten maakte die leidden tot een goal.

Gelukkig voor Barça pakte dit keer de tegenstander rood, nog net voor rust. Valencia-doelman Giorgi Mamardashvili raakte de bal met zijn hand buiten het zestienmetergebied en moest vertrekken. Nadat Lewandowski vlak na rust de gelijkmaker had binnengekopt, duurde het nog tot minuut 82 voordat hij (opnieuw met het hoofd) de 3-2 maakte. In de extra tijd maakte de Poolse spits zijn hattrick compleet met een fraaie vrije trap.

Zo gaat Barça na twee vervelende nederlagen met een zege op zak en als nummer twee van La Liga op bezoek bij concurrent Girona, aankomende zaterdag om 18.30 uur.