Frankrijk-Nederland: demonstratie '08 en schlemiel Seedorf

Reacties

Oranje treft woensdagavond in de eerste interland van het kalenderjaar 2014 Frankrijk in Parijs. VI.nl schetst de onderlinge balans met Les Bleus.

Frankrijk-Nederland: demonstratie '08 en schlemiel Seedorf

Frankrijk en Nederland stonden in het verleden 22 keer eerder tegenover elkaar. Tien keer won Oranje, vier keer werd er gelijkgespeeld en acht keer waren de Fransen de sterksten. Het doelsaldo is met 51 goals voor en 35 tegen ook in Nederlands voordeel. Van de zeventien vriendschappelijke wedstrijden tegen De Haantjes won Oranje er zeven, tegen drie gelijke spelen en zeven nederlagen. In de 22 onderlinge duels maakte Oranje 51 doelpunten en Frankrijk 35.

Slechts vijf van die 22 wedstrijden hadden een competitief karakter: drie onderlinge EK-duels en twee ontmoetingen in een WK-kwalificatiereeks.

Demonstratie
Een van die competitieve duels was de laatste krachtmeting, die in een ware Oranje-demonstratie eindigde. Op 13 juni 2008 won het Oranje onder leiding van coach Marco van Basten in het Zwitserse Bern in de groepsfase van het EK met 4-1. Dirk Kuijt, Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder (de laatste twee op de foto boven) waren destijds trefzeker, terwijl Thierry Henry de eer redde namens Frankrijk.

Opvallend genoeg zijn al de Nederlandse doelpuntenmakers ook nu van de partij, al is het meedoen van Robben en Van Persie onzeker vanwege fysieke ongemakken. Destijds overleefde Oranje weliswaar de poule des doods met ook Italië, maar was Rusland (toen onder leiding van Guus Hiddink) in de kwartfinale het eindstation.

De fatale strafschop van Clarence Seedorf in 1996.
De fatale strafschop van Clarence Seedorf in 1996.

De andere vier competitieve duels hadden plaats op het EK 2000 (3-2 zege in de groepsfase), het EK van 1996 (0-0, Oranje verloor in de kwartfinale na strafschoppen) en tijdens de WK-kwalificatiecampagne voor het toernooi van 1982. Oranje won met 1-0 in eigen huis, terwijl op Franse bodem met 2-0 werd verloren waardoor de vice-wereldkampioen van 1974 en 1978 er in Spanje niet bij was.

Seedorf
In 1996 bleek een gemiste strafschop van Clarence Seedorf, voor wie toen een haat/liefde-verhouding met het Nederlands elftal begon, fataal. In 2000 betrof het de laatste groepswedstrijd op het EK in eigen land toen beide landen al geplaatst waren en de Fransen, toenmalig wereldkampioen, met een B-elftal aantraden.

Bondscoach Louis van Gaal staat voor het eerst tegenover Frankrijk. De Franse bondscoach, Didier Deschamps, trof Oranje drie keer als speler en trainer. Hij won nog nooit (twee keer gelijk, één keer verlies). Het duel uit 1996 telt daarbij als gelijkspel.

Voor assistent-trainer Patrick Kluivert is de terugkeer in het Stade de France (de stad waar Oranje al 78 jaar achteren niet won) saillant. Op 14 juni 1998 kreeg hij tijdens de eerste groepswedstrijd van het WK tegen België een rode kaart voor een slaande beweging richting Lorenzo Staelens. Scheidsrechter Pierluigi Colina stuurde hem van het veld.

Achter het kale hoofd van Pierluigi Colina gaat de bestrafte Patrick Kluivert schuil. Rechts Dennis Bergkamp en geheel links Marc Wilmots, die tegenwoordig bondscoach van de Belgen is.
Achter het kale hoofd van Pierluigi Colina gaat de bestrafte Patrick Kluivert schuil. Rechts Dennis Bergkamp en geheel links Marc Wilmots, die tegenwoordig bondscoach van de Belgen is.

 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.