FIFA houdt vast aan datum presidentsverkiezing

Reacties

De presidentsverkiezing van de FIFA wordt niet uitgesteld. Dat heeft het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond dinsdag tijdens een spoedberaad besloten.

FIFA houdt vast aan datum presidentsverkiezing

In Zürich was het al dan niet uitstellen van de verkiezing een van de gespreksonderwerpen. Hoewel de verwachting niet was dat de bijeenkomst van 26 februari daadwerkelijk later zou plaatsvinden, werd het een item door de schorsingen van kandidaat Michel Platini en huidig FIFA-preses Sepp Blatter.

Platini
De president van de wereldvoetbalbond en de UEFA-voorzitter werden onlangs door de ethische commissie van de FIFA voor negentig dagen geschorst naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat de Zwitserse justitie doet naar verdacht handelen van de Zwitser en de Fransman.

Een dubieuze betaling van Blatter aan Platini staat centraal in het onderzoek. De Fransman kreeg in 2011 1,8 miljoen euro op zijn rekening vanwege adviserende werkzaamheden die hij veel eerder - tussen 1999 en 2002 - had uitgevoerd voor de FIFA. Beiden ontkenden al dat er sprake was van wanpraktijken en stelden dat er sprake was van 'een herenakkoord'.

De FIFA liet weten dat Platini alleen mag deelnemen aan de verkiezing van 26 februari als hij op dat moment niet geschorst is. In principe is zijn schorsing van negentig dagen dan ook al voorbij, maar een mogelijke verlenging zou een streep zetten door zijn kandidatuur.

Prins Ali
Voor de verkiezingen van 26 februari zijn Platini, prins Ali en David Nakhid officieel al kandidaat, terwijl ook sjeik Salman Bin Ebrahim al-Khalifa aankondigde dat hij een gooi zou willen doen naar de hoogste post bij de FIFA. De Zwitserse oud-voetballer Ramon Vega liet maandag nog weten mogelijk ook nog mee te gaan dingen naar het pluche. Michael van Praag heeft besloten nu niet mee te doen, waar hij dat vorige keer wel deed.

Kandidaten moeten zich voor 26 oktober met de noodzakelijke steun van minimaal vijf landen aanmelden. Platini en Prins Ali hebben dat reeds gedaan, het campagneteam van Nakhid liet weten de beoogde steun ook al binnen te hebben.

De Zuid-Koreaan Chung Mong-joon wilde aanvankelijk meedoen in de dans om de troon van Blatter, maar ook hij werd geschorst. De rechter in Zürich kwam daar dinsdag niet op terug. In zijn geval ging het om een straf van zes jaar vanwege betrokkenheid bij een omkoopschandaal. Daarmee was zijn rol direct uitgespeeld. Door de schorsing van Blatter is Issa Hayatou uit Kameroen momenteel de baas van de FIFA.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.