UEFA-leden blijven Platini vooralsnog steunen

Reacties

Alle 54 aan de UEFA verbonden voetbalbonden hebben vertrouwen in de geloofwaardigheid van Michel Platini. Dat is de uitkomst van een spoedberaad in Nyon. 'Hij heeft het recht op een kans om zijn naam te zuiveren.'

UEFA-leden blijven Platini vooralsnog steunen

De Fransman ligt onder vuur wegens een dubieuze betaling door de FIFA, waar hij graag de zittende president Sepp Blatter zou vervangen. Platini kreeg in 2011 1,8 miljoen euro overgemaakt van Blatter. Volgens de Fransman betrof het een vergoeding voor diensten die hij had verleend tussen 1999 en 2002. De ethische commissie van de FIFA was een andere mening toegedaan en laat de zaak nu onderzoeken door de Zwitserse justitie.

Zowel Platini als Blatter werd daardoor voor negentig dagen geschorst. De 54 leden van de UEFA stelden donderdag het volste vertrouwen te hebben in de geloofwaardigheid van de Fransman, die zelf zegt onschuldig te zijn. 'We steunen Michel Platini en vinden dat hij recht heeft op een eerlijk proces en dat hij de kans moet krijgen zijn naam te zuiveren', deelde UEFA-bestuurder Gianni Infantino op een persconferentie de conclusie van het beraad.

Angel Villar (links) neemt de honneurs voorlopig waar bij de UEFA. De senior vice-voorzitter is de tijdelijke vervanger van de geschorste Michel Platini (rechts).
Angel Villar (links) neemt de honneurs voorlopig waar bij de UEFA. De senior vice-voorzitter is de tijdelijke vervanger van de geschorste Michel Platini (rechts).

De spoedzitting van de UEFA werd georganiseerd om het machtsvacuüm dat ontstond na de schorsing voor Platini op te vullen. De Fransman mag negentig dagen lang zijn functie als voorman van de Europese voetbalbond niet uitvoeren op last van de ethische commissie van de FIFA. 'Angel Villar (Spaanse bondsvoorzitter, red.) vult de positie van Platini tijdelijk in', vertelde Infantino. 'Hij zal echter niet de rol van voorzitter op zich nemen, maar blijft actief in zijn rol als senior vice-voorzitter.'

Van Praag
Het naar voren schuiven van mogelijk een andere Europese kandidaat-voorzitter voor de FIFA is een agendapunt voor begin komende week. Dan hopen de landen opnieuw samen te komen om te bekijken of zij in de steun voor Platini zullen volharden, of dat er een andere bestuurder naar voren wordt geschoven. Volgens de BBC is de naam van KNVB-voorzitter Michael van Praag - die zich bij de eerdere verkiezing al verkiesbaar stelde - in die discussie gevallen. Half november verwachten de landen meer duidelijkheid. Uitstel van de FIFA-verkiezing is voor de UEFA geen optie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.