Europol legt matchfixing Europa bloot: 380 duels besmet

Matchfixing blijft ook de topcompetities niet bespaard. Dat maakte Europol maandagochtend bekend. De Europese opsporingsorganisatie deed het afgelopen anderhalf jaar onderzoek naar omkoping in het voetbal. Ruim 380 voetbalwedstrijden in vijftien landen zijn besmet.

Europol legt matchfixing Europa bloot: 380 duels besmet

Tot die duels behoren Champions League-wedstrijden en kwalificatieduels voor het EK en WK. Ook andere topcompetities bleven niet buiten schot. In totaal zouden criminele organisaties zo'n acht miljoen euro winst hebben gemaakt.

Ook Nederland ontkomt niet aan matchfixing. Volgens Europol hebben vijf van de 425 verdachte officials en spelers de Nederlandse nationaliteit. En dat is volgens het onderzoeksbureau nog slechts het topje van de ijsberg.

'Dit is het werk van een Aziatisch misdaadsyndicaat dat samenwerkt met criminele netwerken in Europa', vertelde Europol-directeur Rob Wainwright in Den Haag. 'Het is duidelijk dat dit de grootste matchfixing-zaak ooit is in Europa. We hebben een groot integriteitsprobleem blootgelegd in het voetbal.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen