Overleg KNVB en Interpol om matchfixing uit te bannen

De KNVB gaat komend seizoen de clubs bijpraten over matchfixing. Het manipuleren van wedstrijden is als een uitslaande veenbrand. Dagelijks komen uit alle hoeken van de wereld de meest bizarre verhalen naar buiten.

Overleg KNVB en Interpol om matchfixing uit te bannen

Afgelopen week was het raak in onder meer Bulgarije waar meerdere clubs onder de loep worden genomen vanwege mogelijke banden met de maffia. In Maleisië ging een keeper aan de leugendetector. Een uurtje rijden over de grens in Bochum ging de rechtszaak verder rond de Kroatische gokbende die daar vooral de Tweede Bundesliga infiltreerde. Bij de Turken en de Italianen komt voordurend nieuwe informatie naar buiten over wedstrijden die zijn gemanipuleerd door criminele organisaties.

De Nederlandse voetbalbond wil dergelijke toestanden voorkomen en heeft daarom contact opgenomen met Interpol. Doel is om samen met de internationale criminaliteitsbestrijders een conferentie te organiseren. Dat zal waarschijnlijk begin 2013 zijn. Verder wil de KNVB nog dit jaar om de tafel met de clubs. Het zou dan de eerste centraal georganiseerde conferentie over matchfixing in het betaalde voetbal zijn.

In Zeist is Gijs de Jong (foto) verantwoordelijk voor dit dossier. 'We willen in december een sessie voor de clubs organiseren. Gezien alles wat er internationaal speelt, lijkt het ons goed om de clubs bij elkaar te roepen. Ik kan me voorstellen dat clubs het moeilijk vinden om hier een goed beleid op te voeren. Ik vind dat er voor ons een taak ligt om het voetbal goed te informeren.'

Bij die sessie in december zal Interpol nog niet aanwezig zijn. 'Die organisatie werkt wereldwijd en daarom is het moeilijker om op korte termijn afspraken te maken. Maar we vinden het wel belangrijk. We mikken nu op januari of februari.' Analoog zal het Ministerie van VWS dit najaar een onderzoek starten naar matchfixing. (Iwan van Duren & Tom Knipping) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's