De Kuipers Index: Rizzoli bevestigt de beste te zijn

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle arbiters beoordeeld.

De Kuipers Index: Rizzoli bevestigt de beste te zijn

De Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli trof hetzelfde lot als Duitsland. De beste ploeg en de beste scheidsrechter kwamen voor het laatst in actie op het EK. De grote vraag blijft waarom Rizzoli niet de finale fluit. Wat is de invloed van zijn landgenoot Pierluigi Collina? Steunt hij Rizzoli nu wel of niet? Het blijft een schimmenspel in achterkamertjes. Feit is dat Rizzoli de beste arbiter van dit EK is en dat een ander (Mark Clattenburg waarschijnlijk) aangewezen wordt voor de eindstrijd.

Nicola Rizzoli (Duitsland-Frankrijk) 8,5
Het beleid van de UEFA met betrekking tot de aanstelling van scheidsrechters is soms onnavolgbaar. Waar bijvoorbeeld in 1994 wijlen John Blankenstein van de Champions League-finale werd gehaald omdat hij volgens AC Milan te veel op de hand zou zijn van het Barcelona van Johan Cruijff en Ronald Koeman, daar trok de Europese voetbalbond zich 22 jaar later niets aan van mogelijke beïnvloeding bij Nicola Rizzoli.

Natuurlijk mag het voor een arbiter niet uitmaken of zijn land in de vorige ronde is uitgeschakeld door een van de ploegen die hij moet fluiten, maar als organisatie moet je op z'n minst alle schijn van mogelijke partijdigheid vermijden. De Italiaan kon het op voorhand eigenlijk nooit goed doen: bij elke cruciale beslissing in het nadeel van de Duitsers zouden die meteen wijzen op eventuele wraakgevoelens, terwijl in het tegenovergestelde geval de Fransen hem direct ervan zouden betichten er alles aan te doen Duitse kritiek juist te voorkomen.

Het pleit voor Rizzoli – en het bewees zijn klasse – dat hij zich daar allemaal niets van aan leek te trekken. De architect weigerde in de eerste helft tot twee keer toe Duitsland een strafschop te geven, maar gaf 'm op slag van rust wél aan Frankrijk. En hoezeer Die Mannschaft zich ook bekocht voelde, Rizzoli had in alle drie gevallen het gelijk aan zijn zijde. Zoals hij ook terecht Emre Can en Patrice Evra op geel trakteerde. Na de rust had de Italiaan opnieuw de teugels stevig in handen.

Over de gele kaarten voor Julian Draxler, Mesut Özil en N'Golo Kanté kon geen discussie bestaan – de daders namen ze ook gelaten en schuldbewust in ontvangst – en discutabele momenten in beide strafschopgebieden waren er ook niet meer. Het protest van de Duitse doelman Manuel Neuer bij de tweede en beslissende treffer van Antoine Griezmann sloeg nergens op en was meer het proberen te verdoezelen van zijn eigen fout.

Rizzoli en zijn team leverden opnieuw vakwerk af. Zoals het toernooi voor Duitsland een wedstrijd te vroeg eindigde, zo deed het dat ook voor de Italiaanse arbiter en zijn secondanten.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (4 duels)
2. Martin Atkinson (Eng) 8,0 (3 duels)
3. Björn Kuipers 7,5 (3 duels)
4. Mark Clattenburg (Eng) 7,33 (3 duels)
Jonas Eriksson (Zwe) 7,33 (3 duels)
6. Clément Turpin (Fra) 7,25 (2 duels)
7. Felix Brych (Dui) 7,0 (3 duels)
8. William Collum (Sch) 6,75 (2 duels)
  Sergey Karasev (Rus) 6,75 (2 duels)
10. Viktor Kassai (Hon) 6,67 (2 duels)
11. Milorad Mazic (Ser) 6,5 (3 duels)
12. Szymon Marciniak (Pol) 6,33 (3 duels)
  Svein Oddvar Moen (Noo) 6,25 (2 duels)
14. Damir Skomina (Slv) 6,13 (4 duels)
  Pavel Královec (Tsj) 6,0 (2 duels)
16. Carlos Velasco Carballo (Spa) 5,83 (3 duels)
17. Cüneyt Çakir (Tur) 5,5 (3 duels)
18. Ovidiu Hategan (Roe) 5,0 (2 duels)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.