De Kuipers Index: Çakir ongeschikt, Engelse refs kansrijk

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

De Kuipers Index: Çakir ongeschikt, Engelse refs kansrijk

Terwijl Italië de finale-ambities van Nicola Rizzoli misschien wel in de war schopte en de Engelse refs Mark Clattenburg en Martin Atkinson plotseling kandidaten voor de eindstrijd zijn, liet Cüneyt Çakir bij de topper in de achtste finale zien geen uitverkiezing voor een halve finale of finale te verdienen. De Turks arbiter is dit EK simpelweg niet goed genoeg, maar kreeg om onduidelijke redenen toch deze beladen achtste finale toegewezen. Hopelijk maakt de UEFA met betrekking tot Rizzoli wel de juiste keuze en wachten ze af of de Italianen Duitsland ook kloppen voordat ze Rizzoli bedanken.

Cüneyt Çakir (Italië-Spanje)          5
Het blijft behelpen met de Turkse scheidsrechter dit toernooi. Hij is duidelijk aanwezig in het veld met zijn gebaartjes en vele toespraken richting spelers, maar zijn manier van leiden is warrig en soms simpelweg niet te volgen. Niet consequent zijn is het grootste verwijt. De ene duw laat hij gaan, bij de andere volgt een fluitsignaal. Duidelijke overtredingen (Sergio Ramos op Graziano Pellè en de bodycheck van Gerard Pique op Éder als mooiste voorbeeld) laat hij gaan. Bij lichte vergrijpen volgt een overspannen reactie. Een sliding op de bal interpreteert hij te vaak onnodig als gevaarlijk spel.

En dan nog de gele kaarten die Çakir trok. Hij ziet een bewuste elleboogstoot van Marco Parolo en doet het af met geel, Thiago Motta deelde een ordinaire klap uit en kreeg ook geel. Wel gezien dus, maar onjuist beoordeeld. Dat is gewoon geen rood willen of durven geven. Schwalbes en toneelspel had hij wel in de smiezen, maar ook daar mag best eens geel volgen als een speler de scheidsrechter opzichtig probeert te foppen. De Italiaanse bondscoach Antonio Conte liet hij ook wegkomen nadat hij de bal hard wegtrapte. De fluitsignalen van Çakir hadden veel weg van lukraak gokken. 

Damir Skomina (Engeland-IJsland)            7,5  
Damir Skomina schurkt tegen de Europese top aan, maar slaagt er maar niet in die laatste stap te maken. Hij is wel degelijk een interessante optie voor het vervolg van het toernooi, maar alleen als anderen het toernooi om andere redenen moeten verlaten. Skomina is Sloveen, dat helpt. Net als Kuipers, Kassai en Eriksson kan hij geen hinder van zijn nationale ploeg (meer) ondervinden. Maar met de Engelse BrEKxit zijn er ineens met Clattenburg en Atkinson twee extra arbiters beschikbaar. Skomina bewees in zijn derde wedstrijd opnieuw degelijk te zijn.

Geholpen door het wervelende begin, deed hij geen gekke dingen. Het geluk van de vroege penalty had hij mee. Duidelijke strafschop, alleen rees de vraag of daar geen gele kaart voor doelman Hannes Halldórsson bij hoorde. Skomina bewoog zich geruisloos door de wedstrijd, trad goed op tegen de aanvallende overtredingen van de IJslanders en liet de Engelse wedstrijd lekker gaan waar dat mogelijk is. In de Engelse smeekbedes om nog een penalty ging hij terecht niet mee, de gele kaarten die hij gaf waren logisch. Skomina zag de Engelsen afdruipen en saillant genoeg wist hij dat hij daardoor misschien zelf ook wel naar huis kan.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (3 duels)
2. Martin Atkinson (Eng) 8,0 (3 duels)
Björn Kuipers 8,0 (2 duels)
4. Mark Clattenburg (Eng) 7,33 (3 duels)
5. Felix Brych (Dui) 7,25 (2 duels)
  Jonas Eriksson (Zwe) 7,25 (2 duels)
  Clément Turpin (Fra) 7,25 (2 duels)
8. William Collum (Sch) 6,75 (2 duels)
  Sergey Karasev (Rus) 6,75 (2 duels)
10. Milorad Mazic (Ser) 6,5 (3 duels)
  Damir Skomina (Slv) 6,5 (3 duels)
11. Szymon Marciniak (Pol) 6,33 (3 duels)
  Svein Oddvar Moen (Noo) 6,25 (2 duels)
13. Viktor Kassai (Hon) 6,0 (2 duels)
  Pavel Královec (Tsj) 6,0 (2 duels)
16. Carlos Velasco Carballo (Spa) 5,83 (3 duels)
17. Cüneyt Çakir (Tur) 5,5 (3 duels)
18. Ovidiu Hategan (Roe) 5,0 (2 duels)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.