De Kuipers Index: eerherstel Kassai, Rizzoli kan blijven

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

De Kuipers Index: eerherstel Kassai, Rizzoli kan blijven

Viktor Kassai leidde Duitsland-Italië prima, maar of het optreden van de Hongaar nog een vervolg krijgt valt te bezien. De kaarten lijken geschud op arbitraal vlak. De Zweed Jonas Eriksson heeft als enige nog geen derde duel gekregen en staat er net als Mark Clattenburg prima op bij de UEFA. Met de uitschakeling van Italië kan Nicola Rizzoli ook in het toernooi blijven. Of zorgt Björn Kuipers morgen nog voor twijfel bij commissieleden? 

Viktor Kassai (Duitsland-Italië) 8
Viktor Kassai was in 2011 de scheidsrechter van de Champions League-finale tussen Manchester United en Barcelona en maakte zich op voor een goed EK in 2012. Daar ging het mis. Kassai miste de goal van Oekraïne tegen Engeland, terwijl John Terry de bal achter de lijn weghaalde. De arbiter moest het EK verlaten en had de jaren daarna moeite zijn niveau van weleer te halen. Met zijn beste EK-optreden (van de drie duels die hij floot) toonde hij zijn oude vorm weer eens en kreeg hij definitief zijn eerherstel.

Kassai leidde de kraker uitstekend. Bij de Duitse goal die hij afkeurde in de eerste helft was nu eenmaal een duwfout begaan door Bastian Schweinsteiger. Licht, maar de speler profiteerde. Na een klein uur greep Kassai voor het eerst naar de gele kaart. Drie stuks in vier minuten volgden, allen voor Italianen. Stefano Sturaro voor een te emotionele reactie, Mattia De Sciglio voor een charge en Marco Parolo voor zeer gevaarlijk spel.

De gele kaarten voor Mats Hummels en Graziano Pellè waren ook te verdedigen. De Duitser onderbrak (lichtjes) een uitbraak van de Italianen, terwijl de spits onbezonnen doorging op Jérôme Boateng. Dat de twee op dat moment wisten dat ze een eventuele halve finale misten, was voor Kassai niet van belang. De UEFA-regels bepalen dat twee gele kaarten in vijf wedstrijden een schorsing betekent. Over die regel valt zeker te discussiëren, maar de arbiters zijn er om de spelregels in het veld uit te voeren.

De strafschop die Kassai gaf aan Italië, moest hij wel geven toen Boateng om onbegrijpelijke reden zijn armen de lucht in gooide en de bal daar tegenaan kwam. In de tweede verlenging nog een merkwaardig moment toen Manuel Neuer de bal bij een uittrap tegen Kassai aanschoot en de scheidsrechter de doelman daarna in bescherming nam door hem een vrije trap toe te kennen. Met gevoel opgelost zullen we maar zeggen. Dat er nauwelijks commentaar was op die beslissing zegt eigenlijk voldoende.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (3 duels)
2. Martin Atkinson (Eng) 8,0 (3 duels)
Björn Kuipers 8,0 (2 duels)
4. Mark Clattenburg (Eng) 7,33 (3 duels)
5. Jonas Eriksson (Zwe) 7,25 (2 duels)
  Clément Turpin (Fra) 7,25 (2 duels)
7. Felix Brych (Dui) 7,0 (3 duels)
8. William Collum (Sch) 6,75 (2 duels)
  Sergey Karasev (Rus) 6,75 (2 duels)
10. Viktor Kassai (Hon) 6,67 (2 duels)
11. Milorad Mazic (Ser) 6,5 (3 duels)
12. Szymon Marciniak (Pol) 6,33 (3 duels)
  Svein Oddvar Moen (Noo) 6,25 (2 duels)
14. Damir Skomina (Slv) 6,13 (4 duels)
  Pavel Královec (Tsj) 6,0 (2 duels)
16. Carlos Velasco Carballo (Spa) 5,83 (3 duels)
17. Cüneyt Çakir (Tur) 5,5 (3 duels)
18. Ovidiu Hategan (Roe) 5,0 (2 duels)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.