De Kuipers Index: ook voor Rizzoli is Italië-Spanje spannend

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

De Kuipers Index: ook voor Rizzoli is Italië-Spanje spannend

Nicola Rizzoli is de beste scheidsrechter op dit EK. Hij maakt althans de minste fouten. Hij is stiekem misschien wel de enige Italiaan die hoopt op een zege van Spanje. Ook de concurrentie zal de verrichtingen van de Italianen nauwlettend volgen.

Nicola Rizzoli (Frankrijk-Ierland) 8,5
Italië-Spanje, maandagavond om zes uur, wordt in vele opzichten van groot belang. Een van beide ploegen kan de EK-titel vergeten en mochten de Italianen sneuvelen dan is de favoriet om de eindstrijd te fluiten ook bekend. Nicola Rizzoli toonde immers opnieuw zijn absolute klasse bij Frankrijk-Ierland. Hij is zonder meer de beste arbiter die op dit toernooi aanwezig is. Hij kreeg de gelegenheid te excelleren in de schoot geworpen toen Paul Pogba al na ruim een minuut in de fout ging ten opzichte van Shane Long. Duidelijke strafschop, die mazzel moet je als scheidsrechter soms hebben. Maar je moet hem wel geven zo snel in de wedstrijd.

Het was de opmaat voor een foutloze eerste helft. De vier gele kaarten waren terecht. De uitgestelde kaart voor Seamus Coleman was een schitterend voorbeeld van hoe een voordeelregel toegepast kan worden. Dat de Fransen N'Golo Kanté en Adil Rami geboekt werden en nu geschorst zijn bewijst nogmaals dat Rizzoli zonder aanzien des persoons optreedt. Dat is geen kwaliteit, maar het gebeurt maar al te vaak dat wel twee keer nagedacht wordt of die fatale kaarten gegeven moeten worden.

Na rust vervolgde Rizzoli zijn optreden met een terechte rode kaart voor de Ier Shane Duffy. Dat hij de bal keurig buiten het strafschopgebied neerlegde bewees ook de prima samenwerking met zijn assistenten nog eens. Een schoonheidsfoutje: een overduidelijke hoekschop gaf hij niet aan Ierland. Die mag een toparbiter niet missen. Nu rest Rizzoli niets anders dan hopen op Spanje, al zal een trotse Italiaan als hij dat nooit toegeven natuurlijk.

Szymon Marciniak (Duitsland-Slowakije) 6,5                  
Drie wedstrijden op je debuuttoernooi leiden is niet veel scheidsrechters gegeven. De Pool Szymon Marciniak voldeed uitstekend dit EK. Sterker nog, over vier jaar kan hij wel eens een finalekandidaat worden als zijn ontwikkeling zich voortzet. Hij klopt op de deur van de gevestigde orde. Marciniak floot ruim een uur uitstekend en verloor zijn concentratie wat in het restant. Dat moet er nog uit. Ook hij viel op met een vroege strafschop. Ook hier geen twijfel. De duw van Martin Skrtel was opzichtig.

De gele kaarten die de Pool gaf waren te billijken, maar de prent die Mats Hummels kreeg was overbodig. De Duitse verdediger voerde een keurige tackle uit en kreeg daarvoor geel. Het was niet de enige slordigheid in het laatste half uur. Een corner die de Slowaken verdienden kregen ze niet en invaller Lukas Podolski terugvlaggen was uiterst twijfelachtig. Bij twijfel niet vlaggen is de afspraak en er was zeker geen honderd procent zekerheid. Het beïnvloedde de uitslag niet, maar negentig minuten concentratie is geboden. Zeker als je zoals Marciniak de status van talent wilt inruilen voor die van Europese subtopper. 

Milorad Mazic (Hongarije-België) 6
Milorad Mazic had geen negatieve invloed op de uitslag in Toulouse, daarvoor was het kwaliteitsverschil tussen de op stoom komende Belgen en de tandeloze Hongaren simpelweg te groot. Toch maakten de Servische arbiter en zijn assistenten een aantal foutjes die een vervolg in het toernooi discutabel maken. Zo kreeg Tamás Kádár in de eerste helft geel voor een overtreding op Dries Mertens, maar de Belg werd wel aangespeeld in buitenspelpositie.

Na de rust vlagde de andere assistent uitblinker Eden Hazard juist weer ten onrechte af. Bovendien ging in de tweede helft zowel Mazic als een van zijn secondanten op de achterlijn vrij opzichtig de fout in bij de keuze tussen een doel- of een hoekschop. Uiteindelijk had de scheidsrechter zeven gele kaarten nodig om de orde te handhaven en die waren op zich allemaal terecht. Al was het vreemd dat de Hongaarse verdediger Adám Lang na een uur ontsnapte aan zijn tweede bekeuring voor een forse charge, terwijl zijn ploeggenoot Ákos Elek amper een minuut later wél op de bon ging voor een veel lichtere overtreding. Niet bepaald consequent beoordeeld dus.

Mazic behoudt uiteraard het voordeel dat de voetballers uit zijn land niet van de partij zijn in Frankrijk, maar een kandidaat voor de finale lijkt hij ons niet.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (3 duels)
2. Martin Atkinson (Eng) 8,0 (3 duels)
Björn Kuipers 8,0 (2 duels)
4. Mark Clattenburg (Eng) 7,33 (3 duels)
5. Felix Brych (Dui) 7,25 (2 duels)
  Jonas Eriksson (Zwe) 7,25 (2 duels)
  Clément Turpin (Fra) 7,25 (2 duels)
8. William Collum (Sch) 6,75 (2 duels)
  Sergey Karasev (Rus) 6,75 (2 duels)
10. Milorad Mazic (Ser) 6,5 (3 duels)
11. Szymon Marciniak (Pol) 6,33 (3 duels)
  Svein Oddvar Moen (Noo) 6,25 (2 duels)
13. Viktor Kassai (Hon) 6,0 (2 duels)
  Damir Skomina (Slv) 6,0 (2 duels)
  Pavel Královec (Tsj) 6,0 (2 duels)
16. Carlos Velasco Carballo (Spa) 5,83 (3 duels)
17. Cüneyt Çakir (Tur) 5,75 (2 duels)
18. Ovidiu Hategan (Roe) 5,0 (2 duels)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.