De Kuipers Index: ouderwetse klassejustitie van Skomina

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden alle concurrenten van Björn Kuipers beoordeeld.

De Kuipers Index: ouderwetse klassejustitie van Skomina

Damir Skomina (Wales-België) 5
Een goede prestatie in de kwartfinale had Damir Skomina nog tot een outsider voor de slotfase kunnen maken, hoewel hij al zijn vierde EK-duel floot. De Sloveen begon ook goed tijdens Wales - België, maar zakte uiteindelijk met De Rode Duivels mee het moeras in.

De drie gele kaarten binnen 24 minuten voor de Welshe verdedigers Ben Davies, James Chester en Chris Gunter waren allemaal terecht. Daarna bezondigde Skomina zich echter aan een ouderwets staaltje klassejustitie door de Belgische vedette Eden Hazard - die in één actie opzettelijk hands maakte én de bal weggooide na het fluitsignaal - níét op de bon te slingeren.

En vervolgens beging hij een andere arbitrale zonde: hij voelde waarschijnlijk aan dat die beslissing onjuist was en ging marchanderen. Dat leidt bijna steevast tot het vullen van het ene gat met het andere, zo ook deze historische avond in Lille. Skomina gaf na de rust geel aan Marouane Fellaini terwijl Radja Nainggolan de dader was, verzuimde even later Ashley Williams te bekeuren voor een gevaarlijke tackle op diezelfde Nainggolan en liet een overtreding van Davies op Romelu Lukaku net buiten de zestienmeter onbestraft.

In de slotfase kwam het warrige optreden van Skomina tot een hoogte- of beter dieptepunt: hij liet Toby Alderweireld eerst ontsnappen met een mondelinge vermaning, maar trok na enkele seconden alsnog geel. Het had allemaal geen directe nadelige invloed op het resultaat, maar al met al was het een inconsequent optreden van de Sloveen. Einde toernooi, net als voor de Belgen.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (3 duels)
2. Martin Atkinson (Eng) 8,0 (3 duels)
Björn Kuipers 8,0 (2 duels)
4. Mark Clattenburg (Eng) 7,33 (3 duels)
5. Jonas Eriksson (Zwe) 7,25 (2 duels)
  Clément Turpin (Fra) 7,25 (2 duels)
7. Felix Brych (Dui) 7,0 (3 duels)
8. William Collum (Sch) 6,75 (2 duels)
  Sergey Karasev (Rus) 6,75 (2 duels)
10. Milorad Mazic (Ser) 6,5 (3 duels)
11. Szymon Marciniak (Pol) 6,33 (3 duels)
  Svein Oddvar Moen (Noo) 6,25 (2 duels)
13. Damir Skomina (Slv) 6,13 (4 duels)
14. Viktor Kassai (Hon) 6,0 (2 duels)
  Pavel Královec (Tsj) 6,0 (2 duels)
16. Carlos Velasco Carballo (Spa) 5,83 (3 duels)
17. Cüneyt Çakir (Tur) 5,5 (3 duels)
18. Ovidiu Hategan (Roe) 5,0 (2 duels)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.