De Kuipers Index: het is nu wachten op witte rook

Reacties

Chris Tempelman en Harry Hamer volgen tijdens het EK het scheidsrechterskorps op de voet. In de rubriek De Kuipers Index worden naast Björn Kuipers ook alle concurrenten van de Nederlander beoordeeld.

De Kuipers Index: het is nu wachten op witte rook

Het is wachten tot de UEFA met het verlossende woord naar buiten komt. Wie fluiten de halve finales en wie krijgt de eindstrijd toegewezen? Krijgt Jonas Eriksson een halve finale? Mark Clattenburg en Nicola Rizzoli de andere twee wedstrijden? Of komt Viktor Kassai toch nog in actie? Heeft Björn Kuipers nog een kans? Zijn optreden bij Frankrijk-IJsland was ruim voldoende, maar of hij de wijze heren nog aan het twijfelen heeft gebracht? 

Björn Kuipers (Frankrijk - IJsland)  6,5
Met de uitschakeling van Italië in de kwartfinale, lijkt Nicola Rizzoli de grootste kanshebber te zijn voor het fluiten van de eindstrijd. Kuipers kon die favorietenrol tijdens Frankrijk - IJsland niet overnemen. De Tukker scoorde een ruime voldoende, maar kende toch enkele momenten die (weer) voer waren voor discussie. Hij begon gedurfd door zowel de IJslandse aanvoerder Aron Gunnarsson als de Franse vedette Paul Pogba slechts mondeling te vermanen na een stevige tackle.

Zo'n strategie kan soms ook leiden tot een veelvoud van dit soort overtredingen, maar Kuipers had blijkbaar het juiste pad gekozen en voelde de sfeer op het veld goed aan. Ook hij wist natuurlijk dat liefst negen IJslandse basisspelers op scherp stonden voor een eventueel vervolg in het toernooi, maar kon in de tweede helft niet anders dan Birkir Bjarnason als eerste op de bon te slingeren na een wilde en gevaarlijke sliding op Olivier Giroud.

Al met al was het geen moeilijke avond voor Kuipers en zijn team. Daarvoor was het krachtsverschil domweg ook te groot. Zijn enige foutje voor rust was het niet bestraffen van een overtreding op Patrice Evra, die duidelijk aan zijn shirt werd getrokken. Toen het duel allang was beslist en de score eenmaal was opgelopen tot 5-1, had Kuipers de IJslanders een strafschop kunnen toekennen na een ongelukkige handsbal van diezelfde Evra. De scheidsrechter oordeelde kennelijk dat er geen sprake was van opzet en dat de bal naar de hand ging in plaats van andersom.

Dat kun je uitleggen als het bevoordelen van het thuisland, maar ook als niet marchanderen uit medelijden. Feit was wel dat Kuipers vooral in de tweede helft bij de meeste twijfelgevallen de Fransen het voordeel gaf. Dat leek hij dan weer te compenseren door Samuel Umtiti voor een relatief licht vergrijp op geel te trakteren. Invloed op het resultaat had het allemaal niet, geen IJslander ook die na afloop kon zeggen dat zijn ploeg had verloren door arbitrale dwalingen.

KLASSEMENT
Scheidsrechter Beoordeling
1. Nicola Rizzoli (Ita) 8,5 (3 duels)
2. Martin Atkinson (Eng) 8,0 (3 duels)
3. Björn Kuipers 7,5 (3 duels)
4. Mark Clattenburg (Eng) 7,33 (3 duels)
5. Jonas Eriksson (Zwe) 7,25 (2 duels)
  Clément Turpin (Fra) 7,25 (2 duels)
7. Felix Brych (Dui) 7,0 (3 duels)
8. William Collum (Sch) 6,75 (2 duels)
  Sergey Karasev (Rus) 6,75 (2 duels)
10. Viktor Kassai (Hon) 6,67 (2 duels)
11. Milorad Mazic (Ser) 6,5 (3 duels)
12. Szymon Marciniak (Pol) 6,33 (3 duels)
  Svein Oddvar Moen (Noo) 6,25 (2 duels)
14. Damir Skomina (Slv) 6,13 (4 duels)
  Pavel Královec (Tsj) 6,0 (2 duels)
16. Carlos Velasco Carballo (Spa) 5,83 (3 duels)
17. Cüneyt Çakir (Tur) 5,5 (3 duels)
18. Ovidiu Hategan (Roe) 5,0 (2 duels)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.