Colombiaanse sensatie Rodríguez topscorer van het WK

Reacties

De Colombiaan James Rodríguez is de topscorer van het WK 2014 geworden. In de finale konden zijn laatst overgebleven rivalen de middenvelder annex aanvaller van AS Monaco niet meer achterhalen. Duitsland won de eindstrijd met 1-0 van Argentinië door een goal van Mario Götze in de verlenging.

Colombiaanse sensatie Rodríguez topscorer van het WK

Rodríguez werd met Colombia in de kwartfinale uitgeschakeld door gastland Brazilië (2-1). In die wedstrijd maakte hij vanaf de strafschopstip zijn zesde en laatste goal van het toernooi.

De aanvallende middenvelder, die ook twee assists gaf tijdens het toernooi, moest in de eindstrijd vrezen dat Thomas Müller naast hem zou komen. De Duitser bleef evenwel op vijf treffers steken, waardoor hij zich niet net als op het vorige WK tot meest productieve speler kroonde. Destijds deed hij dat samen met David Villa (Spanje), Wesley Sneijder (Nederland) en Diego Forlán (Uruguay).

Schitterrend
In de beginfase van het toernooi had Rodríguez in alle drie groepsduels - met Griekenland (3-0), Ivoorkust (2-1) en Japan (4-1) - één keer gescoord. Die trefzekere reeks gaf hij met de volledige productie in de achtste finale tegen Uruguay (2-0) een passend vervolg. Vooral de schitterende volley, waarmee hij de ban brak in die wedstrijd, staat menig voetballiefhebber nog op het netvlies gebrand.

Met zijn fraaie WK-optreden heeft Rodríguez zich internationaal nog meer in de kijker gespeeld. Real Madrid zou op het punt staan hem vast te leggen. Achter Rodríguez en Müller volgen Lionel Messi, Neymar en Robin van Persie met vier goals. André Schürrle, Enner Valencia, Karim Benzema, Arjen Robben en Xherdan Shaqiri zijn allemaal op drie treffers geëindigd.

Records
Overigens was het goede spel van de 22-jarige Rodríguez goed voor enkele zeldzame prestaties. Na de voormalige Braziliaanse wereldster Pelé, die in 1958 als zeventienjarige zes keer scoorde, is de Colombiaan de op één na jongste maker van minimaal zes goals op één WK. Bovendien trof Rodíguez in alle vijf de duels die Colombia afwerkte tijdens dit WK. Logischerwijs waren dat voor hem zijn eerste vijf optredens op een mondiale eindronde. Sinds de Peruaan Teofilo Cubillas op de WK's van 1970 (vier duels) en 1978 (één wedstrijd) lukte dat eveneens niemand meer.

Overigens was er nog een prijs voor de Colombianen. De ploeg van Rodríguez werd eveneens uitgeroepen tot meest sportieve. De FIFA maakte bekend dat de fair play-prijs naar de Zuid-Amerikanen gaat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.