Rodríguez gidst Colombia langs Suarez-loos Uruguay

Reacties

Dankzij absolute uitblinker James Rodríguez heeft Colombia zich ten koste van Uruguay geplaatst voor de kwartfinale: 2-0. De voorlopige topscorer van het WK trok op fraaie wijze de heldenrol naar zich toe tegen de Uruguayanen, die nog maar eens volledig afhankelijk van de inmiddels geschorste en vertrokken Luis Suarez bleken.

Rodríguez gidst Colombia langs Suarez-loos Uruguay

In Rio de Janeiro stond het duel onder leiding van de Nederlander Björn Kuipers, die opnieuw prima voor de dag kwam. In de aanloop naar de Zuid-Amerikaanse clash ging het eigenlijk maar over één iemand: Suarez. De spits werd voor het bijten van Giorgio Chiellini geschorst voor vier maanden, hetgeen wereldwijd een stortvloed aan reacties opleverde. Zo moesten Colombia en Uruguay dus allebei zonder hun absolute ster aan de onderlinge achtste finale beginnen. Radamel Falcao is immers al het gehele toernooi afwezig bij de Colombianen vanwege een knieblessure.

Diego Forlán, de beste speler van het WK 2010 en vervanger van Luis Suarez, kon Uruguay niet voor uitschakeling behoeden.
Diego Forlán, de beste speler van het WK 2010 en vervanger van Luis Suarez, kon Uruguay niet voor uitschakeling behoeden.

Na 28 minuten zag Kuipers, die al in de beginfase moest praten als brugman om zijn grenzen aan te geven, hoe een andere Colombiaan de rol van uitblinker met verve vervulde. James Rodríguez scoorde in alle drie de groepsduels van Colombia een keer en zette die reeks voort. De manier waarop was imponerend. De aanvaller van AS Monaco nam een afvallende bal aan op de borst en enkele seconden later lag de bal in het net. Dat de wonderschone en snoeiharde volley via de onderkant van de lat in het Uruguayaanse doel verdween gaf de vierde goal van Rodríguez nog meer cachet.

Na de goal van de WK-uitblinker, volgens de FIFA-statistieken zelfs de beste speler van de groepsfase, hinkte Uruguay op twee gedachten. Er was tot de goal immers alleen  maar aan tegenhouden gedacht en nu moest Oscar Tabárez zijn mannen toch echt naar voren sturen. Zonder Suarez kon de ploeg echter geen moment een vuist maken.

Al vijf minuten na rust viel de beslissing. Na schitterend terugleggen van een andere Colombiaanse uitblinker van dit toernooi, Juan Cuadrado, kon Rodríguez eenvoudig binnentikken. Daardoor gaat de Colombiaan nu alleen aan kop op de topscorerslijst met vijf doelpunten. Lionel Messi en Neymar, in het volgende duel zijn tegenstander, volgen met vier doelpunten.

James Rodríguez bedankt aangever Juan Cuadrado na de 2-0.
James Rodríguez bedankt aangever Juan Cuadrado na de 2-0.

Wat in de resterende veertig minuten volgde, was pijnlijk voor Uruguay. Eens te meer bleek waarom de afwezigheid van Suarez zoveel losmaakte in eigen land. Zonder de vedette bleek Uruguay immers niet meer dan een verzameling hardwerkende voetballers. Ook Edinson Cavani kon de leemte die Suarez achterliet niet opvullen, waardoor uitschakeling tegen de swingende Colombianen onontkoombaar was. En als er dan een spaarzame kans was, maakte doelman David Ospina die onschadelijk.

Colombia kwam niet meer écht in gevaar en Uruguay maakte het Kuipers niet moeilijk meer, waardoor de Colombianen het in de kwartfinale opnemen tegen Brazilië. Die kwartfinale staat op de agenda voor vrijdag in Fortaleza. De Uruguayanen rest niets anders dan Suarez achterna te reizen naar hun vaderland, waar menig supporter zal menen dat Uruguay mét de Liverpool-spits wel bij de laatste acht had gezeten.   

Volg Oranje op de voet met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.