Champagne wil FIFA-baas Blatter opvolgen

Reacties

Jérôme Champagne heeft bevestigd dat hij zich kandidaat stelt om volgend jaar FIFA-voorzitter te worden. Dat bevestigde de 55-jarige Fransman op een persconferentie in Londen. De verkiezingen hebben plaats in juni 2015 in Zürich.

Champagne wil FIFA-baas Blatter opvolgen

Champagne, tegenwoordig in Franse diplomatieke dienst, is de voormalige rechterhand van de huidige FIFA-baas Sepp Blatter (foto), hij was tussen 1999 en 2010 vice-voorzitter, en staat bekend als een voorvechter van meer transparantie en openheid binnen de wereldvoetbalbond.

Blatter, die in maar 78 wordt, staat al sinds 1998 aan het roer. De vraag of hij voor zijn vijfde (!) termijn wil gaan is al tijden omgeven met schimmigheden. Waar menigeen denkt dat de Zwitser zal stoppen, liet hij zich al eens ontvallen best voor een nieuwe termijn te willen gaan. Gezien zijn leeftijd lijkt dat evenwel niet logisch.

Blatter krijgt al jaren flinke kritiek. Niet alleen vanwege de nodige uitglijders, maar ook vanwege het gebrek aan transparantie binnen de FIFA. Niet toevallig een van de pijlers van Champagne.

Potsierlijk
KNVB-voorzitter Michael van Praag hekelde Blatter onlangs nog. Tijdens de WK-loting kondigde de Zwitser aan een minuut stilte in acht te nemen voor de die week  overleden Nelson Mandela. Na elf seconden begon Blatter vrolijk weer te praten. 'Het begint potsierlijk te worden. De rede die hij onlangs hield bij het 150-jarig bestaan van de Engelse voetbalbond was bijvoorbeeld tenenkrommend. Ik vind het nu onderhand ook wel genoeg geweest met hem. Hij treedt af in 2015, zo is vastgelegd, en daar zal hij aan worden gehouden, lijkt me', aldus Van Praag destijds.

Michel Platini, momenteel voorzitter van de UEFA, is ook een veelgehoorde naam als mogelijke opvolger van Blatter. Hij liet nog niet weten of hij zich kandidaat stelt.

Emotioneel
'Dit een heel emotionele aangelegenheid voor mij', zo liet Champagne weten. 'Het is geweldig om in de voetsporen van Jules Rimet (voormalig FIFA-voorzitter uit Frankrijk, red.) te treden.'

'Voetbal is zo belangrijk voor miljoenen mensen. Laten we de wereld tonen dat de wereldvoetbalbond open en democratisch is. Als ik daar een tv-debat met de uitdagers voor aan moet gaan, dan is dat prima. De verkiezing van volgend jaar is zo belangrijk. Het zal het voetbal definiëren voor de komende vijftien tot twintig jaar. Laten we daarom een diepe, betekenisvolle en inhoudelijke discussie gaan voeren.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.