Catalaanse derby eerste examen voor Barça-goalie Pinto

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de 31ste speelronde is dat het duel tussen Espanyol en Barcelona van zaterdag (16.00 uur).

Catalaanse derby eerste examen voor Barça-goalie Pinto

Espanyol

Klassering: 8ste plaats (40 punten uit 30 duels)
Vorm: G-W-V-G-W

Espanyol begint met een goed gevoel aan de Catalaanse derby. Midweeks werd met 1-2 gewonnen bij Málaga. Daarmee toonde de ploeg van trainer Javier Aguirre eens te meer wisselvallig te presteren. De nummer acht verdeelde de zeges, remises en verliespartijen over de laatste zes competitieduels keurig netjes: V-G-W-V-G-W.

Een ticket voor Europees voetbal lijkt inmiddels wel uit zicht voor Espanyol. Het gat naar nummer zes, de laatste stek die recht geeft op de voorronde van de Europa League, is negen punten. Zeker gezien de wisselvalligheid lijkt dat een brug te ver voor de kleine broer van het bewierookte Barcelona.

Uitgelicht
Waar het in Camp Nou deze week vooral over het wegvallen van doelman Víctor Valdés ging (door een kruisbandblessure moet hij zeker zes maanden revalideren), staat er bij Espanyol een uiterst betrouwbare doelman onder de lat. Met doelcijfers van 34-35 is duidelijk dat Espanyol weinig scoort, maar gezien tegentreffers moet het alleen de topvier boven zich dulden.

Niet voor niets werd Kiko Casilla (27), aan hem worden die goede prestaties voor een groot deel toegeschreven, al genoemd als toekomstig doelman van Real Madrid. Zelfs in de wandelgangen van Manchester United klonk zijn naam. Maar Casilla had onlangs goed nieuws voor de fans van Espanyol: hij zegde toe zijn contract tot medio 2015 zeker uit te dienen. Waar zijn werkterrein daarna zal liggen is de vraag, zeker gezien het feit dat hij dan mogelijk transfervrij een nieuwe uitdaging aan kan gaan. Vooralsnog belooft hij Espanyol trouw te blijven voor minimaal een seizoen en na te denken over een contractverlenging.

Barcelona

Klassering: 2de plaats (72 punten uit 30 duels)
Vorm: W-V-W-W-W

Door drie zeges op rij in competitieverband is Barcelona weer helemaal terug in de race om de titel. Cruciaal was daarbij de rol van Lionel Messi, die onlangs uitgerekend in El Clásico zijn tweede hattrick op rij liet aantekenen. In totaal scoorde Messi liefst zeven keer in de laatste drie duels. Achter Messi met 22 competitiegoals zijn ook Alexis Sánchez (17) en Pedro (14) uiterst trefzeker dit seizoen. Neymar (9) valt daarmee wat tegen. In totaal nadert Barça de grens van honderd competitiedoelpunten. Nu staat de ploeg op 88 en is daarmee de meest trefzekere formatie in Spanje.

Mede door die schotvaardigheid heeft Barcelona nu nog maar een punt achterstand op koploper Atlético Madrid. Bovendien lonkt een zinderende ontknoping van de Primera División aangezien die twee ploegen elkaar op de laatste speeldag treffen in Camp Nou (en overigens ook nog in de kwartfinale van de Champions League). Eerder werd het bij Atlético thuis 0-0. De voorsprong van Barcelona op Real, dat na de Clásico midweeks ook nog verloor van Sevilla, is twee punten.

Barcelona zal alles op alles zetten om de derby te winnen. Dan kan namelijk in een zetel gekeken worden naar het bezoek van Atlético aan de dit seizoen goed presterende nummer vier Athletic de Bilbao (aftrap 20.00 uur). Wint Barcelona wél en Atlético niet, dan is de Catalaanse grootmacht de nieuwe koploper van Spanje.

Uitgelicht
In de Catalaanse kranten ging het de voorbije dagen vooral over de blessure van Valdés. Nu hij wegvalt is het immers de beurt aan de veel minder hoog aangeslagen Jose Manuel Pinto. Midweeks sloeg daarom de nodige Barça-supporters de schrik om het hart toen de extravagante Pinto hard tegen de paal botste, terwijl hij in het duel met Celta de Vigo Valdés had afgelost. Achter Pinto, die overigens over een aflopende contract beschikt, wordt het arsenaal keepers nog minder. Oier Olazabal (24) en Jordi Masip (25) zijn de doelmannen van Barcelona B. Zij kunnen samen precies op één Primera División-duel bogen. Olazabal verloor met Barça in het seizoen 2008/09 van Real Mallorca met 2-1. De vraag is of Pinto juist in deze cruciale fase van het seizoen de woorden van zijn trainer Tata Martino kan waarmaken.

De Argentijn stelde immers dat Barcelona ondanks de zware blessure van Valdés níét de transfermarkt op hoeft om een nieuwe doelman te halen. De vraag is wel wat er gebeurt met het oog op volgend seizoen. Pinto heeft een aflopend contract, terwijl het een publiek geheim is dat Marc-André Ter Stegen (Borussia Mönchengladbach) naar Camp Nou zal verhuizen. Omdat Valdés echter ook over een deze zomer eindigende verbintenis beschikt, wordt volop gespeculeerd over een contractverlenging. Zo wil de sluitpost immers geen afscheid nemen. Dan zou het duel met Celta immers zijn laatste in het shirt van Barcelona geweest zijn.

Onderlinge historie

Espanyol scoorde in competitieverband in de derby van Catalonië al niet meer sinds de editie van 8 januari 2012. Sinds dat gelijkspel werd vier keer op rij verloren.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
08/01/2012 Espanyol - Barcelona 1-1 Primera División
05/05/2012 Barcelona - Espanyol 4-0 Primera División
06/01/2013 Barcelona - Espanyol 4-0 Primera División
26/05/2013 Espanyol - Barcelona 0-2 Primera División
01/11/2013 Barcelona - Espanyol 1-0 Primera División

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.