Beslissing in coëfficiëntenstrijd met Portugal kan volgende week al vallen

Reacties

De beslissing in de coëfficiëntenstrijd tussen Nederland en Portugal kan volgende week al vallen in Nederlands voordeel. Zelfs als AZ en Feyenoord het resterende deel van hun Europese wedstrijden verliezen.

Beslissing in coëfficiëntenstrijd met Portugal kan volgende week al vallen
© Voetbal International

Nederland heeft een flinke buffer opgebouwd ten opzichte van Portugal en mede door de overwinning van AZ op Lazio werd er iets tegenover de coëfficiëntenscore van Benfica (0.500 voor een plek in de kwartfinale van de Champions League) gezet. Op de donderdagavond pakte Sporting Portugal via een knap resultaat tegen Arsenal (2-2) nog 0.167 punt voor het Portugese gemiddelde op de coëfficiëntenlijst, maar de kans is groot dat dit niet voldoende is in de strijd met Nederland.

Op donderdag 16 maart kan de beslissing vallen. Bij uitschakeling van FC Porto tegen Internazionale in de achtste finale van de Champions League en uitschakeling van Sporting tegen Arsenal kan Benfica als overgebleven deelnemer niet meer voldoende coëfficiëntpunten binnenhalen om de opgelopen schade te herstellen. De kans dat FC Porto en Sporting uitgeschakeld worden is gezien de tegenstand aanzienlijk. FC Porto verloor het heenduel met 0-1, Sporting staat voor een lastige wedstrijd in Londen.

Mislukt de missie van Portugal, wordt er in het seizoen 2023/24 van de Eredivisie gespeeld om twee groepsfase-tickets van de Champions League. De nummer drie van de Nederlandse competitie mag proberen via het voorportaal het elitetoernooi te bereiken.

De coëfficiëntenstrijd tussen Frankrijk, Nederland en Portugal

Tekst gaat verder onder tabel

Land 2022/23 2018-2023
5. Frankrijk 12.083 60.664
6. Nederland 11.500 57.900
7. Portugal 11.666 55.382

Forza Italia
Nog een kleine, extra vermelding voor Italië, dat na ruim 350 wedstrijden in de Europese hoofdtoernooien nog steeds kan beschikken over al de deelnemers waarmee het begon. AC Milan bereikte de kwartfinale van de Champions League en bezorgde Italië daarmee zijn aparte status op de coëfficiëntenlijst. De formatie uit Milaan schakelde Tottenham Hotspur uit en daarmee verloor Engeland zijn eerste deelnemer in Europa.

In totaal heeft Italië nog zeven troeven in Europa. Napoli en Internazionale hebben door eerdere overwinningen op Eintracht Frankfurt en FC Porto goede hoop om net als AC Milan door te stoten in het elitetoernooi. AS Roma en Juventus zijn nog actief in de Europa League, terwijl Fiorentina en Lazio de Italiaanse deelnemers zijn in de Conference League.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.