Bekijk hier de loting voor de WK-kwalificatie

Reacties

In het Konstantin Palace in Sint-Petersburg werd vanavond geloot voor de kwalificatiecampagne richting het WK van 2018 in Rusland. VI volgde de twee uur durende loting in deze liveblog op de voet. Voor Oranje wordt kwalificatie een loodzware klus.

Bekijk hier de loting voor de WK-kwalificatie

In sneltreinvaart werden de Europese poules ingevuld. Lees hieronder de hele Europese loting en die van de andere confederaties nog eens na. De liveblog is hierbij gesloten.

19.00 uur: LOODZWAAR
Nederland kent de tegenstanders. Frankrijk en Zweden zijn twee zeer zware opponenten. Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg completeren poule A.

18.40 uur: LUXE ASSISTENTEN
Oliver Bierhoff en Aleksandr Kerzhakov gaan helpen bij de loting. De Duitser werd alleen Europees kampioen (1996), Kerzhakov speelt in Rusland voor Zenit. Hij is ook all time-topscorer voor de Russen.

18.35: DE NEGEN EUROPESE POULES
Als zo de eerste balletjes gepakt worden, gaan we de landen invullen. De negen groepswinnaars plaatsen zich direct, de acht beste nummers twee gaan naar de play-offs. Oranje komt zeker in poule van zes. Dat geldt ook voor Italië, Engeland, Frankijk, Spanje en wereldkampioen Duitsland.

Groep A
Nederland
Frankrijk
Zweden
Bulgarije
Wit-Rusland
Luxemburg

Groep B
Portugal
Zwitserland
Hongarije
Faeroër
Letland
Andorra

Groep C
Duitsland
Tsjechië
Noord-Ierland
Noorwegen
Azerbeidzjan
San-Marino

Groep D
Wales
Oostenrijk
Servië
Ierland
Moldavië
Georgië

Groep E
Roemenië
Denemarken
Polen
Montenegro
Armenië
Kazachstan

Groep F
Engeland
Slowakije
Schotland
Slovenië
Litouwen
Malta

Groep G
Spanje
Italië
Albanië
Israël
Macedonië
Liechtenstein

Groep H
België
Bosnië-Herzegovina
Griekenland
Estland
Cyprus

Groep I
Kroatië
IJsland
Oekraïne
Turkije
Finland

18.32 uur: NEGEN POULES
Zoals gezegd gaat er in Europa geloot worden voor negen poules. Twee daarvan bestaan uit vijf landen, de overige zeven allemaal uit zes landen.

18.30 uur: BIJNA AAN DE BEURT
De loting voor de Europese ploegen zit eraan te komen. Nog even geduld.

18.25 uur: ZUID-AMERIKA
De Braziliaan Ronaldo en de Uruguayaan Diego Forlán gaan helpen bij de loting voor Zuid-Amerika. Daar spelen tien landen, zoals altijd, om vier tickets. De nummer vijf kan via de play-offs nog naar het WK. Er wordt nu dus feitelijk alleen voor het speelschema geloot.
De tien landen (in willekeurige volgorde):
Argentinië
Brazilië
Colombia
Paraguay
Uruguay
Bolivia
Chili
Ecuador
Peru
Venezuela

18.15 uur: OCEANIË
Alexey Smertin (voormalig Russisch international) en Predrag Rajkovic (doelman wereldkampioen Servië Onder-20) gaan assisteren bij de loting van Oceanië. Dat werelddeel levert één ploeg voor de play-offs en heeft geen direct ticket in het verschiet liggen.

Tweede ronde: (twee poules van vier)
Groep A:
Tahiti
Nieuw-Caledonië
Papoea-Nieuw-Guinea
Winnaar poule 1 (Amerikaans Samoa, Samoa, Cookeilanden en Tonga)

Groep B:
Nieuw-Zeeland
Solomoneilanden
Fiji
Vanuatu

In de derde ronde zullen twee poules van drie twee groepswinnaars gaan opleveren, die in de vierde ronde (finale) de winnaar van Oceanië oplevert. En die ploeg neemt het op tegen het Zuid-Amerikaanse land in de play-offs.

18.00 uur: CONCACAF
De procedure in Noord-, Midden-Amerika en de Caraïben zal in vijf rondes verlopen. De eerste twee zijn reeds geweest. De derde ronde bestaat uit zes duels. In dit deel zit het Curaçao van bondscoach Patrick Kluivert.

De derde ronde:
Curaçao - El Salvador
Canada - Belize
Grenada - Haïti
Jamaica - Nicaragua
Saint Vincent & de Grenadines - Aruba
Antigua & Barbuda - Guatemala

De vierde ronde: (drie poules van vier)
Groep A:

Mexico
Honduras
Winnaar van Curaçao - El Salvador
Winnaar van Canada - Belize

Groep B:
Costa Rica
Panama
Winnaar Grenada - Haiti
Winnaar Jamaica - Nicaragua

Groep C:
Verenigde Staten
Trinidad & Tobago
Winnaar Saint Vincent en de Grenadines - Aruba
Winnaar Anigua en Barbuda - Guatemala

De vijfde ronde:
De nummers één en twee van de vierde ronde, in totaal dus zes landen, zullen het in de laatste poule gaan uitmaken. De eerste drie landen verzekeren zich van een WK-ticket. De nummer vier speelt play-offs.

17.57: CANNAVARO
Voormalig wereldkampioen Fabio Cannavaro gaat helpen bij de loting voor de CONCACAF-kwalificatiecampagne. De Italiaan wordt daarbij geassisteerd door Madjer (Beach Soccer).

17.53 uur: AZIË
Voor de Aziatische kwalificatiecampagne hoeft niet meer geloot te worden. Die is reeds gestart. Uiteindelijk zullen vier landen zich rechtstreeks plaatsen en zal één Aziatisch land aan de play-offs deelnemen.

17.50 uur: EVEN ADEMPAUZE
De Russische artiesten Hibla Gerzmava en Vasily Gerello brengen een lied ten gehore.

17.45 uur: AFRIKA
De kwalificatieduels in de eerste ronde:
- Somalië - Niger (winnaar in de tweede ronde tegen Kameroen)
- Zuid-Soedan - Mauritanië (winnaar tegen Tunesië)
- Gambia - Namibië (winnaar tegen Guinee)
- Sao Tomé e Principe - Ethiopië (winnaar tegen Congo)
- Tsjaad - Sierre Leone (winnaar tegen Egypte)
- Comoren - Lesotho (winnaar tegen Ghana)
- Djibouti - Swaziland (winnaar tegen Nigeria)
- Eritrea - Botswana (winnaar tegen Mali)
- Seychellen - Burundi (winnaar tegen Congo DR)
- Liberia - Guinee-Bissau (winnaar tegen Ivoorkust)
- Centraal Afrika - Madagascar (winnaar tegen Senegal)
- Mauritius - Kenia (winnaar tegen Kaapverdië)
- Tanzania - Malawi (winnaar tegen Algerije)

De zeven overige duels voor de tweede ronde:
- Soedan - Zambia
- Libië - Rwanda
- Marokko - Equatoriaal Guinee
- Mozambique - Gabon
- Benin - Burkina Faso
- Togo - Oeganda
- Angola - Zuid-Afrika

De twintig ploegen die de tweede ronde overleven gaan in vijf poules om vijf tickets strijden in Afrika.

17.28 uur: DAAR ZIJN OOK DE EERSTE PROMINENTE (OUD-)SPELERS
Samuel Eto'o en Rinat Dassaev gaan assisteren bij de loting voor de Afrikaanse kwalificatie. Dassaev heeft als doelman van de Sovjet-Unie in het verleden in ieder geval getoond ballen te kunnen vasthouden. Eto'o speelde als spits van FC Anzhi in de Russische competitie.

17.25 uur: DE EERSTE BALLETJES
Eerst wordt er geloot voor de play-offs. Welke confederaties gaan het tegen elkaar opnemen? In die play-offs gaat het land uit Noord-, Midden-Amerika en de Caraiben (CONCACAF) het opnemen tegen de afgevaardigde van Azië. In de play-offs neemt de afgevaardigde van Oceanië het op tegen de Zuid-Amerikaanse deelnemer aan de play-offs.

17.20 uur: DAAR IS OOK VALCKE
Jérome Valcke betreedt ook het podium. De secretaris-generaal zal de loting gaan begeleiden. Overigens heeft ook hij, in navolging van Blatter, aagenkondigd in februari op te stappen. Hij toont zich solidair aan Blatter. De hele procedure (zoals hieronder ook al beschreven) wordt nu middels een video nog eens uiteengezet.

17.15 uur: KLEURRIJK
De Russen hebben niet overdreven. Een nogal kleurrijke dansshow is het intermezzo na de toespraken van Poetin en Blatter. Het is vooralsnog wachten op de eerste balletjes.

17.13 uur: VERTROUWEN
Blatter herhaalt nog maar eens dat hij volop vertrouwen heeft in de Russen als WK-gastheer. Hij benadrukt dat alles op schema loopt en bedankt president Poetin. Een groot applaus volgt.

17.10 uur: BLATTER VERVOLGT
'Er is geen groter evenement dan het WK voetbal', zo vervolgt Blatter. 'Dit gaat een geweldig toernooi worden voor Rusland, voor de fans en voor het voetbal.' Dit keer is Poetin degene die meeluistert.

17.05 uur: OOK BLATTER SPREEKT
Ook Sepp Blatter spreekt van een 'belangrijke dag op weg naar het WK van 2018'. Het zijn de formele plichtplegingen zoals we die altijd zien bij dit soort gelegenheden.

17.00 uur: BLATTER EN POETIN OP HET PODIUM
De Russische president Vladimir Poetin spreekt van 'een heel bijzonder WK'. Sepp Blatter staat naast hem. 'Ons land heeft een lange geschiedenis wat betreft voetbal', vult Poetin aan.

16.45 uur: BLIND PRESENT
Zoals gezegd is bondscoach Danny Blind aanwezig.

• De FIFA maakte vrijdag al het speelschema bekend voor het WK zelf. Bekijk hier in welke stadions en steden welke duels afgewerkt zullen worden.

• Namens de KNVB is uiteraard bondscoach Danny Blind aanwezig bij de loting. Hij wordt vergezeld door perschef Bas Ticheler, teammanager Hans Jorritsma en Jean-Paul Decossaux namens de directie betaald voetbal. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen is met vakantie.  

• FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de Russische president Vladimir Poetin zullen in Sint-Petersburg ook acte de présence geven. De Russen moesten zich tijdens de voorbije dagen in eigen land veelvuldig verdedigen tegen de zweem van omkoping en corruptie die rond de toewijzing hangt. De FIFA heeft reeds een onderhoud met diverse grote sponsoren aangekondigd om de verhoudingen weer te herstellen. Blatter werd op zijn beurt onlangs nog opgeschrikt toen een komiek een bundel neppe geldbiljetten naar zijn hoofd slingerde. Dat leverde wel fraaie foto's op.

• Bekijk hier een promotiefilmpje van de Russen en de FIFA.

• De loting zal uiteraard worden voorzien van een spectaculaire show waarin de Russische culturele aspecten terugkomen. De WK-gastheer kondigde al aan dat er een 'kleurrijke show' zal volgen. Het is te hopen dat alles goed gaat voor de Russen. Het tafereel zal in 164 landen worden uitgezonden. Het aantal kijkers wordt geschat op 94,8 miljoen.

• De WK-loting kwam de voorbije dagen ook in een ander licht te staan. De Braziliaanse spits Hulk laat verstek gaan als een van de assistenten. In de voorbije week stipte hij nog het grote probleem rond racisme in Rusland aan.

• Ondanks het ontbreken van Hulk zullen er nog de nodige andere prominenten wél van de partij zijn: Ronaldo, Diego Forlán, Fabio Cannavaro, Samuel Eto'o, Oliver Bierhoff, Alexander Kerzhakov, Rinat Dasayev, Madjer en Predrag Rajkovic.

• Behalve Oranje zit ook België in Pot 1. Bondscoach Marc Wilmots blikte in de Belgische pers al vooruit. 'Het kwaliteitsverschil tussen die eerste en tweede pot is niet zó groot. Zwitserland en IJsland hadden net zo goed in pot 1 kunnen zitten. Dat zijn ook sterke teams. Maar ik hoop natuurlijk Frankrijk en Italië te mijden. Zij hebben de meeste kwaliteit. Uit pot 3 zou ik toch liever Servië niet krijgen. Daar staat een sterke generatie klaar. Die kan zich ook snel ontwikkelen. Voor de kleine broertjes is het best de hoge kosten te vermijden. We hebben in het verleden al naar Azerbeidzjan en Kazachstan moeten reizen. Dat is niet alleen 5 à 6 uur in het vliegtuig, het is ook een dure onderneming. Ik ben ook  voorstander van een groep met vijf. Dat betekent toch twee wedstrijden minder op een zo al overladen kalender.'

• Oranje zit als nummer drie van het afgelopen WK in Brazilië in de balletjes. Duitsland is de wereldkampioen en Argentijn krijgt het predicaat vice-wereldkampioen opgeplakt. De Duitsers zouden in Rusland  het eerste land sinds Brazilië in 1962 kunnen worden die titelprolongatie kunnen bewerkstelligen. Italië deed dat al in 1938.

• De speeldata voor de komende kwalificatiecampagne:
Speelronde 1: 4–6 september 2016
Speelronde 2: 6–8 oktober 2016
Speelronde 3: 9–11 oktober 2016
Speelronde 4: 11–13 november 2016
Speelronde 5: 24–26 maart 2017
Speelronde 6: 9–11 juni 2017
Speelronde 7: 31 augustus–2 september 2017
Speelronde 8: 3–5 september 2017
Speelronde 9: 5–7 oktober 2017
Speelronde 10: 8–10 oktober 2017
Play-offs heenduels: 9–11 november 2017
Play-offs returns: 12–14 november 2017
WK 2018: 14 juni–15 juli 2018

• Zondag zal het voor Oranje definitieve speelschema bekend worden.

• De Europese potindeling is gebaseerd op de FIFA-wereldranglijst van juli. Bekijk hieronder de potindeling. In vergelijking met de potindeling voor de kwalificatie van het WK 2014 maken Italië, Noorwegen en Griekenland plaats voor België, Roemenië en Wales.

• De tiende plek op de wereldranglijst van juli heeft Wales dus aan een plek in Pot 1 geholpen. Bij de vorige WK-indeling maakten de Welshmen nog deel uit van Pot 6. Bekijk hier de wereldranglijst van juli.

• Ons Oranje, een van de kanalen van de KNVB, liep vast vooruit op de loting en stelde: "In het gunstige geval? Een poule met Slowakije, Hongarije, Faeröer, Armenië en San Marino. In het ongunstige geval? Een poule met Italië (of Frankrijk), Zweden, Turkije, Finland en Georgië." Bekijk hier een andere suggestie.

• De UEFA heeft al bekendgemaakt dat Armenië en Azerbeidzjan elkaar niet mogen loten vanuit politiek overwegingen.

• Het toernooi in Rusland wordt het 21ste WK in de geschiedenis. Er zullen 32 ploegen deelnemen. Lees hier over de normaliter goede prestaties van Oranje in de WK-kwalificatie. Op het WK zelf reikte Nederland drie keer tot de finale, maar in 1974, 1978 en 2010 gingen die finales verloren tegen West-Duitsland, Argentinië en Spanje.

• Europa mag dertien landen inschrijven voor het WK. De negen poulewinnaars plaatsen zich direct en de beste acht nummers twee strijden in de play-offs om de laatste vier tickets.

• Behalve de dertien Europese landen ziet de verdeling er als volgt uit: Afrika 5, Azië 4,5 (*), Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben 3,5 (*), Oceanië 0,5 (*), Zuid-Amerika 4,5 (*). Gastland Rusland is al zeker van plaatsing. (* = play-offs)

• Nederland zal evenals Italië, Engeland, Frankijk, Spanje en wereldkampioen Duitsland ingedeeld worden in een poule van zes landen. Dat is vanwege commerciële (tv-rechten) redenen.

• De Europese landen zullen verdeeld worden over negen poules. Zeven van die groepen zullen bestaan uit zes landen. De overige twee poules bestaan uit vijf landen.

• Van de 54 bij de UEFA aangesloten bonden gaan er 52 in de balletjes vandaag. Gastheer Rusland is al zeker van deelname en Gibraltar mag niet meedoen aan de WK-kwalificatiecyclus omdat het kleine voetballand nog niet bij de FIFA is aangesloten.

• In het Konstantin Palace in Sint Petersburg wordt niet alleen geloot voor de Europese kwalificatiecampagne. In totaal zullen 141 landen van de continenten Europa, Afrika Noord- en Midden-Amerika en Zuid-Amerika horen hoe de in totaal 851 duels in de komende 32 maanden eruit gaan zien. In Azië is de kwalificatiecampagne overigens al begonnen, terwijl in Zuid-Amerika zoals gewoonlijk alle landen in één poule zullen uitkomen.

Bron: www.fifa.com
Bron: www.fifa.com
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.