Ethische commissie vraagt om meer transparantie bij FIFA

Reacties

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond (FIFA) heeft voor het geven van meer opening van zaken gepleit. Het zelfstandige orgaan van de FIFA vroeg donderdag in Zürich om meer bevoegdheden bij het uitvoerend comité.

Ethische commissie vraagt om meer transparantie bij FIFA

Sinds de FIFA-beerput opengetrokken werd door de FBI is ook de ethische commissie in een ander daglicht komen te staan. Vanuit FIFA worden immers stelselmatig geen mededelingen gedaan over de zowel intern als extern lopende onderzoeken naar corruptie, omkoping en andere illegale zaken.

De ethische commissie wil in de toekomst in dit soort zaken wél transparanter zijn en man en paard kunnen noemen. Nu krijgt het orgaan geregeld het verwijt niet onafhankelijk te zijn. Over de van omkoping beschuldigde zeven FIFA-officials, alsmede de zweem van omkoping rond de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar, werd immers niets naar buiten gebracht. De ethische commissie stelt dat de huidige regelgeving van FIFA dat in de weg staat en dat een verandering van de regels nodig is om wel opening van zaken te geven.

Rapport
Er werd immers wel degelijk een intern onderzoek gedaan naar de wanpraktijken binnen FIFA. Onder leiding van de inmiddels opgestapte onderzoeker Michael Garcia (rechts op de foto) werd het reilen en zeilen van FIFA, nog voordat véél meer bekend werd over de illegale handelingen, immers ook al onder de loep genomen. De inhoud van dat rapport bleef echter geheim. Uit onvrede daarover, en over een in zijn ogen slechte samenvatting van zijn onderzoek, stapte Garcia op als voorzitter van de ethische commissie.

Garcia werd uitgerekend opgevolgd door de man die volgens de Amerikaan een slechte samenvatting schreef: de Duitser Hans-Joachim Eckert (op de foto links), die in de verklaring op FIFA.com van vandaag nadrukkelijk de wens tot meer transparantie uitspreekt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.