VI Live: Beckham veracht FIFA, Ierse rechtszaak in doofpot

Reacties

Om ook tijdens speciale gebeurtenissen op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen, is er VI Live, waar alles rond het (inter)nationale voetbal op de voet wordt gevolgd.

VI Live: Beckham veracht FIFA, Ierse rechtszaak in doofpot

23.26 uur: BECKHAM VERACHT FIFA
Niemand minder dan David Beckham heeft tegenover Sky Sports nog maar eens de vloer aangeveegd met de FIFA. 'Sommige dingen waar we inmiddels weet van hebben zijn verachtelijk, onacceptabel en verschrikkelijk voor het spel waar we zoveel van houden. Het voetbal is niet van een paar individuen die aan de top staan, maar van miljoenen mensen over de hele wereld die van deze sport houden. Het wordt tijd dat de FIFA verandert.'

22.21 uur: IERSE RECHTSZAAK IN DE DOOFPOT?
De Ierse bond zou vijf miljoen euro hebben gehad van de FIFA om een rechtszaak, naar aanleiding van de handsbal van Thierry Henry die Ierland het WK 2010 in Zuid-Afrika kostte, in de doofpot te stoppen. De Ierse bondsdirecteur John Delaney bestrijdt die lezing. 'Er is wel een regeling getroffen, maar wat die precies inhield is op dit moment nog vertrouwelijk.'

21.36 uur: BLAZER ERKENT SCHULD
Chuck Blazer heeft zich schuldig gemaakt aan corruptie in aanloop naar het WK 1998 in Frankrijk en het WK 2010 in Zuid-Afrika. 'Ik heb net als andere leden van het uitvoerend comité binnen de FIFA steekpenningen aangenomen tijdens de toewijzing van Zuid-Afrika als gastland', laat hij weten in een getuigeverklaring, gepubliceerd door het Amerikaanse Ministerie van Justitie. En daar blijft het niet bij. Hij nam ook smeergeld en steekpenningen aan voor onder meer de uitzendrechten van diverse Gold Cup-toernooien. 'En rond 1992 hebben we steekpenningen ontvangen voor de toewijzing van het WK 1998', gaat Blazer verder.

Chuck Blazer schudt de hand van Sepp Blatter. Links de al even corrupte Jack Warner.
Chuck Blazer schudt de hand van Sepp Blatter. Links de al even corrupte Jack Warner.

20.22 uur: CHAMPAGNE IS ER NOG NIET UIT
Jérôme Champagne is er nog niet uit of hij zich wel of niet kandidaat gaat stellen voor de voorzittersverkiezing van wereldvoetbalbond FIFA. 'Ik sluit het niet uit, maar ik heb nog geen beslissing genomen', aldus Champagne tegenover Sky. Ook Michael van Praag, Luis Figo en Zico zijn nog in dubio. Tot dusver hebben alleen David Ginola en prins Ali bin-Al Hussein laten weten dat ze meestrijden om de voorzittershamer die nu nog in handen is van Sepp Blatter.

18.50 uur: VALCKE BLIJFT IN FUNCTIE
Secretaris-generaal Jérôme Valcke reageert op de beschuldigingen dat hij fiat zou hebben gegeven aan de betaling van negen miljoen euro smeergeld in het kader van de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika. 'Ik heb naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen geen enkele reden om niet aan te blijven als secretaris-generaal. Ik draag geen verantwoordelijkheid.'

18.12 uur: FBI ONDERZOEKT OOK TOEWIJZING WK 2018 EN WK 2022
De toewijzing van het WK 2018 aan Rusland en het WK 2022 aan Qatar door wereldvoetbalbond FIFA wordt ook meegenomen in het onderzoek door de FBI. Dat meldt persbureau Reuters.

17.52 uur: OVATIE VOOR BLATTER
Volgens de BBC hebben de medewerkers van de FIFA ruim tien minuten geklapt voor Sepp Blatter. De Zwitser maakte dinsdag op het hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond bekend dat hij na zeventien roerige jaren stopt. De emotionele Blatter riep zijn medewerkers na het applaus op om sterk te blijven.

17.30 uur: RUSLAND DANKT BLATTER VOOR BEWEZEN DIENSTEN
De organisatie van het WK 2018 in Rusland bedankt de vertrekkende FIFA-president Sepp Blatter voor bewezen diensten. 'We waarderen de enorme bijdrage die Blatter leverde als baas van de FIFA. Of het nu gaat om de ontwikkeling van jeugdvoetbal of het WK', aldus het LOC in een statement.

17.19 uur: JOHANSSON, NIERSBACH, HIDDINK EN RUTTE STEUNEN VAN PRAAG
Michael van Praag is er zelf nog niet uit of hij zich verkiesbaar stelt als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, maar de huidige preses van de KNVB heeft in ieder geval geen gebrek aan steun en vertrouwen. Diverse prominenten zien in hem de man die de wereldvoetbalbond uit het slop kan gaan trekken.

17.15 uur: WK 2022 IN AUSTRALIE OF AMERIKA?
Greg Dyke zei na het aftreden van Sepp Blatter dat wat hem betreft de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar heroverwogen moet worden. De voorzitter van de Engelse voetbalbond heeft zelfs al een geschikte vervangende locatie. Omdat het WK in 2018 in Rusland wordt gespeeld, moet het WK in 2022 niet in Europa plaatsvinden. 'Ik denk dat Amerika en Australië geschikte kandidaten zijn. Australië kwam bij de toewijzing van de eindronde in 2022 één stem te kort ten opzichte van Qatar', aldus Dyke tegenover BBC.

16.45 uur: CAF IS VOOR HERVORMINGEN
Ook de Afrikaanse voetbalbond (CAF) zegt voor hervormingen binnen de FIFA te zijn. Sepp Blatter kon steevast rekenen op de steun van de CAF, maar de Afrikaanse bond laat via een statement weten kennis genomen te hebben van het aanstaande aftreden van Blatter. De Afrikaanse bond meent dat de FIFA een geschikte opvolger moet vinden die, in tegenstelling tot Blatter, wél kan rekenen op onvoorwaardelijke steun van álle bonden.

16.30 uur: PRINS ALI WIL BLATTER PER DIRECT OPVOLGEN
Zoals het er nu naar uitziet blijft Sepp Blatter tot de nieuwe verkiezingen aan als voorzitter van de FIFA, maar dat wil prins Ali bin-Al Hussein voorkomen. De Jordaanse prins heeft in gesprek met Sky Sports laten weten dat hij de Zwitser tot de verkiezingen, die de periode tussen december 2015 en maart 2016 plaats moeten vinden, op wil volgen als interim-preses.

15.09 uur: POLITIE BEZOEKT FIFA
Een opmerkelijk moment in Zürich, bij het hoofdkantoor van de FIFA. De politie meldt zich namelijk. Dat heeft volgens de BBC overigens niets te maken met Blatter, maar met een pro-Palestina-demonstratie die er zou plaatsvinden.

14.48 uur: OMSTREDEN TAVECCHIO TOONT MEDELIJDEN
De president van de Italiaanse voetbalbond Carlo Tavecchio heeft medelijden getoond met Blatter. 'Op persoonlijk vlak', verduidelijkt hij. Tavecchio liet weten zelf bij de eerste verkiezing op Prins Ali te hebben gestemd. 'Ik heb Blatter vele malen mogen ontvangen in Italië. Het was een moeilijke beslissing, maar ik kon niet anders. Wie het nu moet worden? Michel Platini, als hij zou willen', schuift hij de UEFA-baas naar voren. Net als Blatter is Tavecchio overigens niet van onbesproken gedrag.

13.26 uur: JOHANSSON HOOPT OP VAN PRAAG
Lennart Johansson verloor in 1998 de FIFA-presidentsverkiezingen van Blatter en constateert nu dat het vertrouwen onder de voetballiefhebbers flink is gedaald. De Zweed ziet voor de komende verkiezingen twee personen die dat weer kunnen herstellen. 'Ik ben opgetogen. Nu hoop ik op Michael van Praag of Luis Figo als opvolger. Van Praag is ervaren, eerlijk en oprecht', meldt hij aan Aftonbladet.

13.21 uur: HIDDINK OVER BLATTER
Vanuit het trainingskamp van het Nederlands elftal in Hoenderloo heeft nu ook bondscoach Guus Hiddink gereageerd op het opstappen van Blatter. Hij noemt het een goede zaak en speculeert al over een opvolger. 'Michael van Praag zou het kunnen, maar dat is aan hem.'

11.55 uur: OPMERKELIJKE CIJFERS
Op het moment dat Blatter zijn aftreden aankondigde, wemelde het op sociale media van de opgeluchte reacties. Dat blijkt helemaal uit cijfers van OBI4wan, een Nederlands bedrijf dat social media op internationaal in de gaten houdt. Dat bedrijf analyseerde sinds 29 mei ruim vier miljoen tweets over de FIFA.

Kort na de speech van Blatter werden er wereldwijd 17.000 tweets per minuut over de FIFA geplaatst, in totaal verschenen er dinsdag 1,1 miljoen tweets over de wereldvoetbalbond. Bijna de helft daarvan (47 procent) was in het Engels. Als tweede en derde eindigen respectievelijk Spaans en Indonesisch. Nederland (55 duizend tweets) eindigde als achtste.

11.35 uur: UEFA STELT OVERLEG UIT
De UEFA heeft het overleg dat gepland stond voor zaterdag uitgesteld. Rondom de Champions League-finale in Berlijn zou gesproken worden over de ontstante situatie bij de FIFA. Door het opstappen van Blatter is dat volgens Platini achterhaald. 'Het is beter om de recente gebeurtenissen op ons te laten inwerken.'

11.22 uur: 'BLATTER AAN HET WERK'
BBC-journalist Richard Conway, die de afgelopen dagen bovenop al het nieuws rondom de FIFA zit, meldt op Twitter dat Sepp Blatter vanmorgen 'gewoon' aan het werk is gegaan op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich. 'Het 350-koppige personeel is ingelicht over de laatste ontwikkelingen.'

10.54 uur: INTERPOL ZOEKT FIFA-LEDEN
De internationale politiemacht Interpol heeft in opdracht van de Amerikaanse autoriteiten een zogenoemde 'Red Notice' doen uitgaan voor twee FIFA-leden (Jack Warner en Nicolás Leoz) en vier mensen uit het bedrijfsleven. Tegen het zestal loopt derhalve een arrestatiebevel.

10.06 uur: RAIOLA GAAT DOOR
Deze week spreekt zaakwaarnemer Mino Raiola zich in Voetbal International uit over de situatie bij de FIFA. Hij zet zijn rechtzaak door, omdat hij vindt dat voetbalfans 'jarenlang zijn belazerd' door de FIFA.

09.46 uur: DE ACHT VOORGANGERS
De kandidatuur van Zico lijkt niet zo heel serieus, maar wie weet gaat hij zich mengen in de strijd om het voorzitterschap van de FIFA. Hij zou - mits hij verkozen wordt - dan de negende voorzitter worden.

De Franse journalist Robert Guérin wordt in 1904 de eerste voorzitter van de FIFA, dan net opgericht door Nederland, België, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Zweden en Zwitserland. Twee jaar later neemt de Brit Daniel Burley Woolfall het van hem over, waarna de Nederlander Carl Hirschman van 1918 tot 1921 interim-voorzitter is. Vervolgens komt met Jules Rimet, die 33 jaar aan het roer blijft, de langstzittende president aan de macht.

De Belg Rodolphe Seeldrayers neemt het stokje in 1954 over, maar blijft slechts een jaar in dienst: hij komt te overlijden. De Britten Arthur Drewry (1955-1961) en Stanley Rous (1961-1974) zijn de twee volgende presidenten, waarna João Havelange uit Brazilië de voorzittershamer in 1974 ter hand neemt. Hij wordt in 1998 opgevolgd door Sepp Blatter, die het na zijn herverkiezing van afgelopen vrijdag slechts een paar dagen volhoudt.

09.27 uur: ZICO OVERWEEGT KANDIDATUUR
Na de reacties van Pelé en Romário mengt zich nóg een Braziliaanse grootheid in de FIFA-discussie. Zico vraagt zich namelijk hardop af op hij een goede FIFA-president zou kunnen zijn. 'Waarom niet? Mijn leven heeft altijd in het teken gestaan van voetbal, het is mijn passie. Er is nog niemand die me steunt, alleen mijn vrouw en kinderen, maar ik kan me kandidaat stellen. Het is nog vroeg, maar wie weet.'

09:19 uur: REACTIES OP TWITTER
Op Twitter spreekt de Britse tv-persoonlijkheid en fervent Arsenal-supporter Piers Morgen een woord van dank uit richting de Verenigde Staten en de FBI.

David Gill, de Brit die na de herverkiezing van Blatter weigerde plaats te nemen in het uitvoerend comité van de FIFA, kan op de steun van Rio Ferdinand rekenen.

Manchester City-aanvoerder Vincent Kompany meent op zijn beurt dat het opstappen van Blatter een goede zaak is, maar wijst erop dat er nog meer moet gebeuren.

08.53 uur: IOC RESPECTEERT BLATTER
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laat bij monde van voorzitter Thomas Bach weten bewondering te hebben voor het besluit van Blatter. 'Wij hebben het grootste respect voor de beslissingen van president Blatter om op stappen en op te roepen tot broodnodige veranderingen. Hij maakt hiermee de weg vrij voor een nieuwe leiding die hiervoor moet zorgen.'

08.47 uur: KALUSHA BAALT
Waar Romário de ontwikkelingen van harte toejuicht, is een andere oud-PSV'er minder positief. Kalusha Bwalya is tegenwoordig voorzitter van de Zambiaanse bond en in die hoedanigheid reageerde hij via Twitter. 'Een trieste dag voor het voetbal', noemt de ex-spits het einde van het tijdperk-Blatter.

08.33 uur: BRAZILIË BLIJ MET OPSTAPPEN
Vanuit het Braziliaanse kamp is verheugd gereageerd op het aanstaande vertrek van Blatter. Levende legende Pelé, die eerder nog liet weten dat de herverkiezing van de Zwitser een prima zaak was, laat nu weten dat de FIFA behoefte heeft aan 'eerlijke mensen'. Hij laat Blatter evenwel niet vallen. 'Wil je iets organiseren, wat dan ook, dan heb je goede mensen nodig. Als liefhebber zou ik graag zien dat het voetbal mensen samenbrengt en conflicten beëindigt. Wie er allemaal bezig is met corruptie is niet mijn probleem.'

Een van de opvolgers van Pelé ziet het vertrek van Blatter als uitermate positief. 'Het beste nieuws wat ik in tijden heb gehoord!', meldt Romário via zijn eigen Facebook-pagina. 'Een nieuw tijdperk breekt aan. Alle corrupte bestuurders en bonden zullen ten onder gaan. Eindelijk kan de verandering beginnen. De laatste tientallen jaren was de FIFA niet meer dan een instrument om veel geld te verdienen.'

08.00 uur: THE DAY AFTER...
De kruitdampen na het plotselinge vertrek van FIFA-baas Sepp Blatter zijn opgetrokken, maar de vraag is hoe lang het duurt voordat er nieuwe ontwikkelingen zijn. In dit liveblog volgt Voetbal International de nasleep van het opstappen van Blatter, maar uiteraard ook het laatste nieuws rondom de wereldvoetbalbond. We pakken deze ochtend dus op waar we dinsdagnacht zijn gebleven.

23.54 uur: MINISTER WIL FAIR PLAY IN BESTUURSKAMER
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doet tot slot ook nog een duit in het zakje. 'Fair play is er niet alleen voor op het veld, maar ook voor in de bestuurskamer.'

23.48 uur: JORDANIË WIL GEEN NIEUWE VERKIEZINGEN
De bond van Jordanië laat weten dat prins Ali als 'verliezend finalist' bij de verkiezingen nu direct zou moeten worden geïnstalleerd als nieuwe FIFA-president. Vicevoorzitter Salah Sabra vindt dat een nieuwe stemronde niet nodig is.

23.43 uur: QATAR SLAAT TERUG NAAR DYKE
Greg Dyke, de voorzitter van de FA, liet weten dat hij graag ziet dat het Qatar het WK van 2022 ontnomen wordt. De bond slaat nu echter terug naar de Engelsman. 'Laat Mr. Dyke zich maar concentreren op zijn belofte om een Engels team te formeren dat in staat is om het WK van 2022 in Qatar te winnen.'

23.32 uur: ETHISCHE COMMISSIE VAN DE FIFA GAAT DOOR
Voor degenen die zich zorgen maakten: de Ethische Commissie van de FIFA laat via zijn website weten kennis te nemen van het vertrek van Sepp Blatter en zijn eigen werkzaamheden hoe dan ook voort te zetten, wie de president ook is.

23.24 uur: RIO FERDINAND STEUNT LANDGENOOT
De Engelsman David Gill overweegt toch weer terug te keren in het bestuur van de FIFA nu Sepp Blatter vertrokken is. Ex-profvoetballer Rio Ferdinand geeft hem op Twitter alvast een steuntje in de rug.

23.15 uur: 'NOOD AAN EEN STERKE EUROPESE KANDIDAAT'
François De Keersmaecker, voorzitter van de Belgische voetbalbond, toonde zich op Sporza enorm verrast over het vertrek van Sepp Blatter. Hij keek ook meteen vooruit. 'Er is nood aan een sterke Europese kandidaat die ook buiten Europa een draagvlak heeft. Daarvoor moeten we allianties sluiten met andere confederaties.'

23.07 uur: DRAAIEN, DRAAIEN, DRAAIEN...
Sepp Blatter veranderde nogal van mening de laatste dagen. Zo zei hij vrijdag na zijn herverkiezing dat het uitvoerend comité van de FIFA moest worden uitgebreid van 27 naar 30. Vandaag beweerde hij dat het moest worden teruggebracht tot 24. Elke uitspraak van de Zwitser ligt nu onder een vergrootglas.

22.58 uur: BLIJFT GILL TOCH AAN?
David Gill wilde geen vicepresident van de FIFA zijn onder het regime van Sepp Blatter. Hoe denkt hij daar nu over? Lees zijn reactie hier.

22.52 uur: WAT GEBEURT ER MET HET WK IN RUSLAND?
Vijf jaar geleden kreeg Rusland het WK van 2018 toegewezen, door onder andere Nederland en België te verslaan in de beslissende stemronde. Er loopt nog een onderzoek naar fraude bij de toewijzing. Moet Vladimir Poetin nu zonder Sepp Blatter vrezen dat zijn land het toernooi kwijtraakt?

Sepp Blatter (links) in gesprek met de Russische president Vladimir Poetin.
Sepp Blatter (links) in gesprek met de Russische president Vladimir Poetin.

22.46 uur: KNVB WIL EERST OVERLEGGEN MET ANDERE BONDEN
KNVB-directeur Bert van Oostveen wil geen overhaaste beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over een eventuele nieuwe kandidaatstelling van Michael van Praag. De komende dagen wordt er overlegd.

22.40 uur: CRUIJFF SNAPT NIKS VAN BLATTER
Johan Cruijff snapt niks van de U-bocht die Sepp Blatter met zijn terugtreden maakt. 'Ik begrijp niet hoe dit in vier dagen kan gebeuren. Eerst gekozen worden en dan terugtreden. Ik ben nu benieuwd wie zijn opvolger wordt, want alle tegenkandidaten hadden zich teruggetrokken', liet hij weten aan Mundo Deportivo.

22.34 uur: SPONSOR COCA-COLA POSITIEF
WK-sponsor Coca Cola noemt in een statement het vertrek van Blatter 'een positieve stap voor het voetbal en zijn fans'. De sponsor verwacht verdere concrete acties 'om het vertrouwen van iedereen die van de sport houdt terug te winnen'. De frisdrankgigant denkt dat door vertrek van de despoot de FIFA versneld kan worden hervormd.

22.26 uur: ZEVENTIEN JAAR BLATTER
Sepp Blatter werd op 8 juni 1998 voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, door in de verkiezingsstrijd de toenmalige UEFA-voorzitter Lennart Johansson af te troeven. 'Het is heel ongelukkig voor de grootste sportbeweging ter wereld dat zo'n leider aan de top staat', zet Johansson onlangs in Sportbladet.

Sepp Blatter bij zijn aanstelling als FIFA-president in 1998.
Sepp Blatter bij zijn aanstelling als FIFA-president in 1998.

22.22 uur: 'BLATTERS OPROEP TOT HERVORMINGEN LACHWEKKEND'
Verslaggever Tom Knipping blikt terug op het terugtreden van Sepp Blatter. Lees zijn mening over de kwestie hier.

22.14 uur: RUSSISCHE MINISTER PRIJST BLATTER
Verrassend is het niet, maar De Russische minister van sport Vitaly Mutko prijst Blatter. 'Natuurlijk komt dit als een complete verrassing, maar het is duidelijk dat hij de eenheid van de FIFA wil behouden en de hervormingen wil laten plaatshebben', aldus Mutko, die van 'een dapper besluit' spreekt. Rusland is de organisator van het WK van 2018, dat inmiddels ook onder verdenking is. Tegelijkertijd met het FBI-onderzoek loopt een Zwitsers onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en dat van 2022 in Qatar. Ook daar zou corruptie en omkoping bij aan te pas gekomen zijn.

22.07 uur: WIE MOET BLATTER OPVOLGEN?
Michael van Praag heeft nog geen uitsluitsel gegeven of hij zich opnieuw kandidaat stelt. Prins Ali en David Ginola doen wel mee, hebben ze tegenover Sky Sports gezegd. De stand van zaken lees je hier.

22.01 uur: HOON OP SOCIALE MEDIA
Het aftreden van Sepp Blatter zorgt voor een storm van hoon op de sociale media.

21.58 uur: VAN KAVIAAR NAAR DE GEVANGENIS
Van peperdure hotels, alle luxe van de wereld en een gevoel van onaantastbaarheid naar de Bezirksgefängnis in Zürich. Lees hier hoe het de opgepakte FIFA-officials vergaat. Mag Sepp Blatter zich binnenkort bij hen voegen?

21.52 uur: BLATTER HOUDT HET SIMPEL
Blatter houdt het in zijn verklaring simpel: 'Ik wil slechts doen wat het beste is voor de wereldvoetbalbond en het voetbal.'

21.44 uur: PLATINI FAVORIET BIJ DE BOOKMAKERS
Michel Platini is volgens de bookmakers favoriet om Sepp Blatter op te volgen. De 59-jarige Fransman reageerde positief op het vertrek van Blatter. Lees het hele artikel hier.

21.31 uur: 'ONDERZOEK NAAR BLATTER ZELF'
Volgens het Amerikaanse ABC is de FBI nu ook een onderzoek gestart naar Sepp Blatter zelf. Mogelijk heeft dat een rol gespeeld in het plotsklapse aankondigen van zijn terugtreden als FIFA-voorzitter. Lees het hele bericht hier.

21.22 uur: BEELDEN SPEECH BLATTER
Persbureau Reuters komt met beelden van de persconferentie. In het filmpje is de speech van Sepp Blatter te bekijken.

21.17 uur: REACTIE LUIS FIGO
Oud-topvoetballer Luis Figo was net als Michael van Praag lang kandidaat om de strijd aan te gaan met Sepp Blatter. Ook hij was opgelucht. 'We moeten nu op een verantwoorde en rustige manier zoeken naar een oplossing om een ​​nieuw tijdperk van dynamiek, transparantie en democratie in FIFA te beginnen', zei hij op Facebook.

21.08 uur: 'EEN GROTE STAP IN DE GOEDE RICHTING'
KNVB-voorzitter Michael van Praag noemt het vertrek van Sepp Blatter 'een erg grote stap in de goede richting' om de FIFA te hervormen.

20.59 uur: DE BOODSCHAP VAN BLATTER IN BEELD
Hier nogmaals het moment dat Sepp Blatter bekendmaakt terug te treden als voorzitter van de FIFA.

20.51 uur: IWAN VAN DUREN NAMENS VI OVER BLATTER
Iwan van Duren volgt samen met Tom Knipping alle perikelen bij de FIFA. Volgens hem speelde Sepp Blatter al jarenlang Risk. Beluister het audiofragment hier.

20.42 uur: BLATTER NIET DE OUDSTE
Door zijn aftreden wordt Sepp Blatter niet de oudste FIFA-voorzitter ooit. Zijn Braziliaanse voorganger Joao Havelange was 82 jaar bij zijn vertrek in 1998. De verkiezingen voor de nieuwe voorzitter zijn uiterlijk in maart 2016, de maand waarin Blatter tachtig wordt.

20.35 uur: POLITICUS WIL TRANSPARANTIE IN ALLES BIJ FIFA
Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA), die vorige week nog Kamervragen stelde over Qatar: 'Dat Blatter aftreedt is een goede zaak. Nu moet er schoon schip worden gemaakt in de FIFA. Maar dat laat onverlet dat het onderzoek naar fraude, corruptie en witwassen gewoon moet worden doorgezet. Het is ook belangrijk dat er nu wordt doorgegaan met de noodzakelijke veranderingen binnen de FIFA. Dat betekent dat er transparantie in alles moet komen. Deskundigen en voetballiefhebbers moeten op belangrijke posten komen bij de FIFA. Als je geld achterover drukt ben je niet een pure liefhebber.'

20.29 uur: DRUKTE OP SOCIALE MEDIA
De sociale media ontploffen bijna van de reacties op het terugtreden van Sepp Blatter, dat ook vele vragen oproept. Zoals bijvoorbeeld bij Ruud Gullit.

20.23 uur: REACTIE DUITSE VOETBALBOND
De voorzitter van de Duitse voetbalbond maakt Sepp Blatter zelfs een verwijt. 'Eigenlijk is het tragisch dat hij zichzelf en ons dit niet bespaard heeft door deze beslissing eerder te nemen', aldus Wolfgang Niersbach.

20.17 uur: OFFICIEEL STATEMENT KNVB
De KNVB komt nu met een uitgebreidere reactie over de brug: 'Gelet op de campagne die Michael van Praag en de KNVB hebben gevoerd, zal het duidelijk zijn dat de KNVB verheugd is over het terugtreden van Sepp Blatter als president van de FIFA.' Lees de volledige verklaring van de Nederlandse voetbalbond hier.

20.14 uur: REACTIE FIFPRO
De internationale spelersvakbond FIFPro spreekt van een 'unieke kans om de bond fundamenteel te hervormen'. Lees het volledige statement hier.

20.08 uur: TOM KNIPPING NAMENS VI AAN HET WOORD
In Zürich was verslaggever Tom Knipping aanwezig om alle ontwikkelingen rond het terugtreden van Sepp Blatter te volgen. Luister het audiofragment hier.

20.02 uur: REACTIE VAN OOSTVEEN
KNVB-directeur Bert van Oostveen laat zich nu ook horen. Ook bij hem gaat de vlag uit.

19.57 uur: WK 2022 WEG UIT QATAR?
Verliest Qatar door het aftreden van Sepp Blatter ook het WK? Als het aan Greg Dyke ligt wel. Lees hier zijn reactie.

19.52 uur: REACTIE DYKE
'Hij is afgestreden, hij is weg. Laten we dit gaan vieren…', zei Dyke in een eerste reactie. De baas van de Engelse voetbalbond blijft geen hoge pet ophebben van Blatter. 'Dit heeft niets te maken met Blatter die eervol is, dat is hij al jaren niet geweest.'

19.48 uur: PRINS ALI EN GINOLA DOEN WEER MEE
De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein en voormalig topvoetballer David Ginola doen volgens diverse Engelse media mee aan de nieuwe verkiezingen, die uiterlijk in maart 2016 worden gehouden.

19.42 uur: REACTIE PLATINI
UEFA-voorzitter Michel Platini heeft gereageerd op het besluit van Sepp Blatter om af te treden. 'Het was een moeilijke beslissing, een dappere beslissing en de juiste beslissing.'

19.39 uur: VAN PRAAG ZWIJGT
KNVB-voorzitter Michael van Praag houdt zijn kaken in gesprek met het AD stijf op elkaar wat betreft het terugtreden van Sepp Blatter. 'Aankomend weekeinde ga ik eerst naar de bestuursvergadering van de UEFA in Berlijn. Daar zal ik praten met andere betrokkenen. Dan ga ik me beraden over mijn plannen.'

19.33 uur: DE BEELDEN VAN DE PERSCONFERENTIE
De beelden van de persconferentie zijn in onderstaand filmpje terug te zien. Wegens de vertraging begint de show pas op minuut 41.

19.30 uur: VERKLARING BLATTER
Lees hier het hele verhaal van Sepp Blatter over zijn terugtreden.

19.25 uur: ZELFS LINEKER VERRAST
BBC-presentator Gary Lineker is altijd een van de grootste criticasters van Sepp Blatter geweest. Zelfs de voormalige spits van het Engelse elftal is verrast over zijn aftreden.

19.20 uur: VERKLARING SCALA
Lees hier de volledige verklaring van Domenico Scala, die fundamentele veranderingen heeft aangekondigd bij de FIFA.

19.19 uur: BLATTER SPREEKT ZICHZELF TEGEN
Vlak na zijn herverkiezing liet Sepp Blatter op de Zwitserse televisiezender RTS nog weten niet aan opstappen te denken. 'Waarom zou ik terugtreden? Dat zou betekenen dat ik zou toegeven dat ik fout zit.'

19.09 uur: EERSTE REACTIE KNVB
De Nederlandse voetbalbond toont zich verheugd over het opstappen van Sepp Blatter. 'Hier hebben we hard voor gestreden', laat de KNVB in een eerste reactie op Twitter weten.

19.01 uur: NIEUWE VERKIEZINGEN UITERLIJK IN MAART
Domenico Scala maakt bekend dat de nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden tussen december en maart, op een speciaal te organiseren congres.

18.55 uur: DOMENICO SCALA AAN HET WOORD
Domenico Scala, hoofd van de financiële toetsingscommissie van de FIFA, is aan het woord. Hij noemt het besluit van Blatter om om terug te treden 'moeilijk, maar dapper'.

18.49 uur: BLATTER MAAKT VIJFDE TERMIJN NIET AF
Sepp Blatter was vrijdag herkozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Sinds 1998 was hij in die functie actief, maar aan zijn vijfde ambtstermijn komt na een paar dagen al een einde.

18.46 uur: BLATTER TREEDT AF
Sepp Blatter maakt bekend dat hij zijn functie als FIFA-voorzitter beschikbaar stelt.

18.45 uur: PERSCONFERENTIE BEGINT
Drie kwartier later dan gepland, begint in Zürich de persconferentie van de FIFA.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.