FIFA veegt straatje beschuldigde Valcke schoon

Reacties

De FIFA heeft de aantijgingen aan het adres van secretaris-generaal Jerôme Valcke tegengesproken. Niet hij, maar Julio Grondona heeft volgens de wereldvoetbalbond de gewraakte betalingen conform de regels gedaan.

FIFA veegt straatje beschuldigde Valcke schoon

De Amerikaanse justitie heeft Valcke beschuldigd van het overmaken van negen miljoen euro in 2008 richting Jack Warner, een van de voormalige FIFA-officials die vorige week werden gearresteerd vanwege grootschalige corruptie bij de wereldvoetbalbond.

De Amerikaanse autoriteiten baseren de beschuldiging aan het adres van Valcke op een brief aan de secretaris-generaal van de Zuid-Afrikaanse bond, waarin gesproken wordt over de donatie van negen miljoen euro aan Warner.

Officieel was het geld bedoeld als steun van 'de Afrikaanse diaspora in de Caraïben als onderdeel van de WK-nalatenschap', maar die betaling zou gebruikt zijn als smeergeld om Zuid-Afrika het WK in 2010 te bezorgen.

De FIFA laat weten dat Valcke noch een andere FIFA-manager betrokken was bij het initiëren, toestaan en uitvoeren van dit project. Grondona, die vorig jaar op 82-jarige leeftijd overleed, heeft deze betaling geautoriseerd als voorzitter van de financiële commissie van de FIFA. 'In overeenstemming met de afspraken van de FIFA-organisatie', luidt de verklaring van de wereldvoetbalbond.

Congolees tweetal geschorst
Er kwam dinsdag meer naar buiten rond de FIFA. De ethische commissie heeft tot nader order Jean Guy Blaise Mayolas en Badji Mombo Wantete geschorst. De twee Congolese bondsbestuurders hebben zich mogelijk schuldig gemaakt aan het overtreden van de ethische FIFA-richtlijnen. Hangende het onderzoek mag het duo geen voetbalactiviteiten ondernemen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.