Augustus 2015: hakkende Hansen en Memphis Mania

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2015. We zijn aanbeland bij de maand augustus.

Augustus 2015: hakkende Hansen en Memphis Mania

04-08: voorronde-moe
Eerder werd Go Ahead Eagles al uitgeschakeld in de voorronde van de Europa League en niet veel later eindigt ook voor Ajax en Vitesse het Europese avontuur in het voorportaal. Althans, de Arnhemmers worden uitgeschakeld door het Southampton van manager Ronald Koeman en spits Graziano Pellè (die in zowel de thuis- als uitwedstrijd één keer scoort), de Amsterdammers worden in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door Rapid Wien.

De selectie van trainer Frank de Boer krijgt een trede lager echter nog een herkansing. FK Jablonec moet verslagen worden en dan is deelname aan de groepsfase van Europa League een feit. Gemakkelijk gaat het niet. Ajax komt in Tsjechië met tien man te staan en ziet een strafschop van de thuisploeg op de paal naast doelman Jasper Cillessen belanden, maar eind augustus zitten de voorrondes er (eindelijk) op. Met naast Ajax ook AZ, dat zich moeizaam langs Astra Giurgiu (Roe) worstelt, dat als winnaar uit de strijd komt.

05-08: boycot teistert Eredivisie
Ook de burgemeester van Groningen zet een streep door de openingswedstrijd van het Eredivisie-seizoen van de plaatselijke FC. Want ook in het noorden van het land betekent een politiestaking dat een voetbalwedstrijd, in dit geval tussen FC Groningen en FC Twente, geen doorgang kan vinden. Daarmee komt het aantal afgelaste wedstrijden in de eerste speelronde al op vijf. Eerder al werden de wedstrijden SC Heerenveen - De Graafschap, PEC Zwolle - SC Cambuur, ADO Den Haag - PSV en Willem II - Vitesse al van de kalender gehaald wegens de om een hoger loon vragende politieagenten. 

07-08: The Happy One
'Als Chelsea blij is, ben ik blij', zegt manager José Mourinho als hij zijn krabbel zet onder een nieuwe verbintenis, die hem tot medio 2019 bij The Blues moet houden. Met een Premier League-titel op zak vindt de clubleiding het aan de vooravond van het nieuwe seizoen een mooi moment om het contract van de veelbesproken en uitgesproken Portugees open te breken. 'Voor mij is dit niet meer dan normaal', stelt hij. 'Toen ik twee jaar geleden terugkeerde (na zijn eerdere periode tussen 2004 en 2007, red.) zei ik al dat ik speciale gevoelens heb voor deze club en dat is niet veranderd. Chelsea zit in mijn hart en ik ben dolblij dat ik hier de komende jaren nog actief ben.'

07-08: wachten loont
Augustus is traditioneel de maand van het betere acteer- en onderhandelwerk. Michiel Kramer is al enige tijd de hoofdrolspeler in een ouderwetse transfersoap, waarin verschillende partijen om één speler vechten. De spits van ADO Den Haag zou naar Baniyas FC uit Abu Dhabi verkassen voor een lucratief avontuur, maar die overstap ketste op het laatste moment af. En dan wordt de sluimerende interesse van Feyenoord, de club uit de stad waar zijn roots liggen, serieus en binnen no-time is de transfer in de welbekende kannen en kruiken.

Zo'n scenarioschrijver zoeken ze ook in Eindhoven, want daar verloopt de totstandkoming van transfers minder soepeltjes. Waar de komst van Maxime Lestienne en Gastón Pereiro al aardig wat voeten in de aarde had, moet er ook behoorlijk hard gewerkt worden voor de handtekening van Héctor Moreno. Het oponthoud zit 'm vooral in de financiële verplichtingen die zijn huidige werkgever Espanyol nog zou hebben aan de speler. De ervaren verdediger, onder meer ex-AZ, wil dat daarover uitsluitsel bestaat, voordat hij zijn handtekening zette onder een vierjarig contract met PSV. Maar die komt er uiteindelijk wel voor de aanhouder (lees: PSV).

11-08: hakkende Hansen
Liefst elf voorgangers kent Martin Hansen, de scorende doelman van ADO Den Haag die zijn ploeg met een fenomenale hakbal een punt bezorgt in het Eredivisie-duel met PSV (2-2). Elf keepers gingen hem voor op het hoogste niveau in Nederland, met Nico van Zoghel (DOS en Go Ahead Eagles) als volleerd doelpuntenmaker. Van Zoghel kwam in de jaren zestig namelijk tot liefst zeven doelpunten als sluitpost.

Het filmpje van de magnifieke, sublieme, geniale, artistieke goal van Hansen gaat de hele wereld over. 'Ik verbaas liever de wereld als keeper', grapt hij na zijn gelijkmaker ver in blessuretijd. Ook de reacties van ploeggenoot Ruben Schaken ('Hij komt van een andere planeet, zoals alle keepers') en trainer Henk Fraser ('Dat deze goal de hele wereld over gaat? Ja, daar was ik al bang voor. Nu gaat-ie z'n kop niet houden') mogen er zijn.

18-08: Memphis Mania
Falen is onmogelijk als Manchester United in de laatste voorronde van de Champions League aan Club Brugge wordt gekoppeld. De manschappen van manager Louis van Gaal móéten zich plaatsen. Zeker als de miljoenen, waarmee ook deze transferzomer weer is gesmeten, in ogenschouw worden genomen. Alle ogen zijn gericht op Memphis Depay. De van PSV overgekomen flankspeler is een hele verschijning in Manchester en heeft het erfelijk zwaarbelaste nummer 7 op zijn rug.

Op een doordeweekse avond op Old Trafford lijkt hij zijn belofte al een klein beetje in te lossen. Met twee goals en een assist op ploegmaat Marouane Fellaini legt hij de Belgen over de knie en zorgt hij ervoor dat de return (4-0 zege) eigenlijk vooraf al een formaliteit is. 'Ik zou Memphis wel willen kussen', zegt Van Gaal na de eerste confrontatie met de Bruggenaren. 'Als je twee van zulke goals maakt en je verzorgt een assist, dan ben je een held.'

21-08: staken om te stoken
Jürgen Locadia verschijnt zonder opgaaf van reden niet op de training van PSV en daarmee veroorzaakt de ontevreden aanvaller van de Eindhovenaren een mini-storm. In ieder geval een storm aan kritiek, maar de dan nog 21-jarige aanvaller maakt er ook wat mee los. Want hij wil meer speeltijd en zijn afwezigheid op de training voorafgaand aan het competitieduel met SC Heerenveen kan daar niet los van worden gezien.

'Soms heeft iemand een zetje nodig. Voor mij was dat het moment, denk ik. Ik zat even in de put', zegt Locadia na zijn terugkeer in de hoofdmacht als invaller in de wedstrijd tegen Feyenoord (3-1 winst), die hij bekroont met een doelpunt (de 2-1 vanaf elf meter). 'Het gevoel was goed en ik vond dat ik iets recht te zetten had.' Zijn goal wordt gevolgd door een innige kuspartij met het clublogo op zijn borst. 'Soms moet je je liefde uiten naar de club. Zowel naar vrouwen als naar de club', besluit hij nadien met een gulle lach.

22-08: Tannane-show
Het heropende en vernieuwde Polman Stadion - de capaciteit werd opgeschroefd tot 12.500 toeschouwers - geeft Oussama Tannane de geest. De middenvelder van Heracles Almelo scoort met een weergaloze vrije trap van zeker 35 meter in het eerste duel in het opgefriste thuis van de Almeloërs. Een week later is het ook raak in Leeuwarden, waar hij SC Cambuur met vier doelpunten velt (6-1). Daarmee is hij in één klap topscorer van de Eredivisie.

Zijn verhaal leest als een jongensboek, want in de vorige jaargang moest hij de tweede seizoenshelft nog missen door een disciplinaire schorsing die hem door de club werd opgelegd; nu is hij de eerste Heraclied die erin slaagt vier keer in een duel te scoren. 'Kijk, heb ik weer geschiedenis geschreven', lacht hij na zijn uitzonderlijke prestatie. 'Deze avond zal ik niet snel vergeten.'

25-08: van Spanje naar Oost-Timor
Bert van Marwijk, de man die het Nederlands elftal op het WK van 2010 naar de finale (1-0 verlies tegen Spanje) leidde, is de nieuwe bondscoach van Saudi-Arabië. Met dat land hoopt hij zich in een groep met daarin Oost-Timor, Maleisië, de Verenigde Arabische Emiraten en Palestina te plaatsen voor de volgende voorronde richting het WK 2018. De aanstelling van Van Marwijk, die assistenten Mark van Bommel, Adrie Koster, Roel Coumans en VI-journalist Taco van den Velde als operationeel manager in zijn kielzog meeneemt, komt hem op flinke kritiek te staan.

In het land zouden de mensenrechten regelmatig geschonden worden, dus waarom zou Van Marwijk daar aan de slag gaan? 'Toen onze koning er op bezoek was, werd er niks van gezegd', reageert hij meerdere malen op die kritische noot. 'Sport moet verbroederen en niet verdelen. Ik ben daar niet op een politieke reis, ik ben daar als coach.' Hij is bovendien de vierde Nederlander die er als bondscoach aan de slag gaat, na Leo Beenhakker, Frank Rijkaard en Gerard van der Lem.

30-08: Schreuder krijgt de zak
FC Twente vindt zichzelf na vier wedstrijden terug op de zestiende plaats, met één schamel puntje. Met de evenaring van een negatief clubrecord (in 2002/03, 1987/88 en 1982/83 eenzelfde prestatie) zijn de dagen van de trainer Alfred Schreuder - die in 2014 officieel werd aangesteld als eindverantwoordelijke - in Enschede geteld. Daarmee is de man die nog in het bezit was van een contract tot medio 2019 de eerste hoofdcoach in de Eredivisie die vertrekt.

Een trede lager is Jan Everse al na twee speelronden opgestapt als eindverantwoordelijke bij FC Dordrecht, omdat hij toch niet zo eindverantwoordelijk is als hij had gewild. De directe betrokkenheid van technisch directeur Marco Boogers was de directe aanleiding. Hij zou directe invloed willen uitoefenen op de opstelling en de manier van spelen. 'Ik heb weleens gezegd: trek zelf een trainingspak aan', laat Everse weten aan VI. 'Ik had een leuke staf, een goede spelersgroep, maar hier had ik geen zin meer in.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.