Juni 2015: Blatter stapt op, Barça niet te stuiten

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2015. In deze editie de maand juni.

Juni 2015: Blatter stapt op, Barça niet te stuiten

02-06: Blatter toch weg
Vier dagen nadat hij is herkozen als voorzitter van de FIFA, maakt Sepp Blatter op een ingelaste persconferentie bekend terug te treden. De Zwitser voelt onvoldoende steun. 'Dit is een dag waar we naar uit hebben gekeken en waar we de laatste tijd voor hebben gestreden', liet de KNVB in een verklaring weten.

Michael van Praag, de voorzitter van de Nederlandse voetbalbond, ging eerder namelijk met Blatter de strijd aan om de hoogste zetel bij de wereldvoetbalbond. Hij trok zich uiteindelijk terug omdat prins Ali van Jordanië volgens hem in zijn eentje meer kans maakte om Blatter van zijn troon te stoten. Later in de maand maakt Van Praag bekend dat hij zich na de val van Blatter niet opnieuw verkiesbaar stelt.

Blatter weg

06-06: Barcelona niet te stuiten
Barcelona wint voor de vijfde keer in zijn geschiedenis de Champions League (inclusief Europa Cup I). Ivan Rakitic, Luis Suárez en Neymar bezorgen de Catalanen in Berlijn de Cup met de Grote Oren (3-1), waarvan Juventus alleen na de gelijkmaker van Álvaro Morata even mag dromen.

Xavi neemt zo afscheid met de treble, want ook de Copa del Rey en de Spaanse titel gaan in 2015 naar Barcelona. De 35-jarige middenvelder vervolgt zijn carrière in Qatar bij Al-Sadd.

Messi Xavi

12-06: late zege in Letland
Na het smadelijke verlies tegen de VS (3-4) wint Nederland het cruciale EK-kwalificatieduel met Letland. In Riga domineert Oranje, maar wordt het pas laat in de wedstrijd 0-2 via invaller Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh. Nederland staat derde in Groep A en heeft de kansen op rechtstreekse plaatsing dan nog in eigen hand.

'Dit elftal, met heel veel jonge jongens, is in ombouw', meent bondscoach Guus Hiddink. 'De oudere spelers brengen nog wat ze brengen moeten. Een groot gedeelte van deze groep heeft het WK meegemaakt, met een onverwacht goed resultaat (derde, red.). Daarna ontstonden er wat complicaties, maar nu gaat het weer de goede kant op. De maanden september en oktober worden zeer interessant', doelt hij op de allesbeslissende duels. 

Wijnaldum Letland

15-06: geen Ajax, maar Real Betis
Rafael van der Vaart keert niet terug naar Ajax, maar gaat weer aan de slag in de Primera División. De middenvelder vertrekt transfervrij bij Hamburger SV, dat hij via barragewedstrijden nog wel voor degradatie uit de Bundesliga weet te behoeden.

'Voor mij is het een droom om hier te voetballen aangezien mijn familie in Chiclana, hier heel dichtbij, woont. Ik houd van het Spaanse voetbal', verklaart hij zijn keuze. 'Ik wil er in ieder geval van gaan genieten. Wij voetballers hebben immers de mooiste baan ter wereld.'

Van der Vaart Betis Ajax

16-06: droom spat uiteen
De WK-droom van Suriname zit erop. Het team van bondscoach Dean Gorré verliest na het uitduel (1-0) ook de return van Nicaragua (1-3).

Patrick Kluivert kent op zijn beurt wel succes met Curaçao. In de eerste ronde werd al afgerekend met Montserrat, daarna trekt het eiland over twee duels aan het langste eind tegen Cuba. In september wacht El Salvador in de derde kwalificatieronde voor het WK van 2018 in Rusland.

Gorre Suriname

22-06: avontuur wordt anticlimax
De verrassendste Nederlandse deelnemer aan de Europa League is Go Ahead Eagles. De ploeg van Dennis Demmers is gedegradeerd uit de Eredivisie, maar mag op basis van het de Fair Play-klassement van de UEFA zomaar de Europa League in.

De loting eindigt echter in een enorme anticlimax. Met Ferencváros treffen de Deventenaren wel een tegenstander van naam in de tweede voorronde, maar door een straf van de Hongaren mag er geen publiek komen kijken in Boedapest. Ook niet dat van Go Ahead Eagles.

Dennis Demmers Eagles

22-06: speelkansen voor Stekelenburg
Maarten Stekelenburg vervolgt zijn loopbaan bij Southampton. De doelman wordt voor een seizoen gehuurd van Fulham. Voor de 54-voudige Oranje-international wordt het een weerzien met manager Ronald Koeman, die hem liet debuteren bij Ajax.

'Het is vrij simpel: ik ga spelen bij Southampton. Om meerdere redenen is dat geweldig. Southampton is een prachtige club in een topcompetitie en we gaan ook nog Europees voetbal spelen', verklaart de keeper zijn keuze. 'En ik wil terug in het Nederlands elftal. Die ambitie heb ik altijd gehad en bij Southampton kan ik mijn kansen daarop flink vergroten.'

Stekelenburg Southampton Koeman

23-06: Leeuwinnen uitgebruld
De Oranje Leeuwinnen moeten het op het WK in de achtste finale afleggen tegen Japan. Kirsten van de Ven redt vlak voor tijd de eer in het met 2-1 verloren duel tegen de regerend wereldkampioen. Wel maken ze door hun goede prestaties nog kans op deelname aan de Olympische Spelen, waarvoor in maart 2016 een kwalificatietoernooi in Nederland plaatsvindt.

De ploeg van Roger Reijners plaatste zich als een van de beste nummers drie voor de laatste zestien. Nederland speelde in de laatste poulewedstrijd gelijk tegen gastland Canada (1-1). Eerder werd Nieuw-Zeeland met 1-0 verslagen en met diezelfde cijfers verloren van China.

Reijners Oranje Leeuwinnen WK

25-06: clubicoon is weer thuis
John Heitinga is terug bij Ajax. De verdediger van 31 jaar komt transfervrij over van Hertha BSC, waarmee hij een periode van zeven jaar (met ook Atlético Madrid, Everton en Fulham) in het buitenland afsluit. De 87-voudig international wordt met hoge verwachtingen binnengehaald bij de Amsterdammers. Maar Heitinga zelf tempert die verwachtingen. 'Ook ik moet voor mijn plek vechten.'

Van die woorden is overigens niets gelogen. Nu, een halfjaar later, is Heitinga niet verder gekomen dan twee invalbeurten in de Eredivisie. Wel vertolkte hij een glansrol in het bekerduel met De Graafschap, waarin hij als invaller de bevrijdende 2-0 binnen kopte en luid werd toegezongen.

Heitinga terug bij Ajax

29-06: Guus wordt bedankt
Guus Hiddink wordt – naar later blijkt - ontslagen als bondscoach van Oranje. Zijn tweede ambtstermijn liep sportief uit op een klein drama. Geen bondscoach deed het qua puntengemiddelde over tien duels of meer slechter dan de Varssevelder, de na het WK 2014 het roer had overgenomen van Louis van Gaal.  'Helaas waren de resultaten van het werk van Guus niet voor iedereen meteen zichtbaar, we danken Guus voor zijn inzet', zegt directeur Bert van Oostveen.

'Ik vind het jammer dat het zo gelopen is', aldus Hiddink. 'Ik vond het een eer om weer bondscoach te zijn van het Nederlands elftal. Ik wens mijn opvolger, de staf en de selectie alle succes op weg naar het EK in Frankrijk.'

Guus Hiddink weg bij Oranje
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.