Januari 2015: ADO is Chinees, Munsterman trots op Twente

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2015. In januari speelden onder meer Hui Wang, Steven Gerrard en Joop Munsterman een hoofdrol.

Januari 2015: ADO is Chinees, Munsterman trots op Twente

01-01: Maaskant naar NAC
Het jaar begint met een trainerswissel, de derde van het seizoen alweer bij NAC Breda. Robert Maaskant volgt Eric Hellemons op, die eerder Nebojsa Gudelj al had vervangen. NAC staat op dat moment op de zeventiende plaats en Maaskant moet de Bredase club voor degradatie behoeden. De Schiedammer stelt zelfverzekerd dat hij dat varkentje wel gaat wassen.

Dat lukt uiteindelijk niet, want NAC degradeert via de play-offs uit de Eredivisie. Maaskant mag desondanks aanblijven en zegt dat hij de club naar de Jupiler League-titel gaat leiden. Ook dat loopt anders. Op 6 oktober 2015 wordt de trainer ontslagen als NAC zesde staat in de Jupiler League.

02-01: einde van een tijdperk
Een paar dagen na Oud & Nieuw krijgen Liverpool-fans een uitgestelde kater te verwerken. Dan bevestigt clublegende Steven Gerrard wat iedereen al een tijdje vreest: hij vertrekt na dit seizoen van Anfield Road.

Gerrard verbindt zich uiteindelijk aan Los Angeles Galaxy, waar hij vanaf de zomer van 2015 aan de slag gaat. Heel misschien zien Liverpool-fans hem nog terug, want de 35-jarige middenvelder heeft voor tijdens de winterstop van de Amerikaanse competitie nog geen club gevonden.

10-01: voetballerij in rouw
Een van de grootste talenten van België komt om het leven bij een auto-ongeluk. Junior Malanda moet zich haasten om het vliegtuig te halen naar Zuid-Afrika, waar hij op trainingskamp zou gaan met zijn club VfL Wolfsburg. Ondanks het feit dat Malanda op de achterbank zit, is hij op slag dood.

12-01: en de winnaar is...
Cristiano Ronaldo! De Portugese aanvaller van Real Madrid wint voor de tweede keer op rij de Gouden Bal. CR7 troeft Lionel Messi en Manuel Neuer af in de strijd om de uitverkiezing tot beste speler van 2014. In dat jaar maakte Ronaldo liefst 61 doelpunten en won hij de Champions League met Real Madrid.

Ronaldo weet het geweldige begin van 2015 geen vervolg te gegeven. In de competitie eindigt hij met Real Madrid tweede, achter Barcelona. In de Champions League strandt De Koninklijke in de halve finale.

17-01: Tricolores verschieten van kleur
Willem II wordt in ernstige verlegenheid gebracht door een publicatie in de Volkskrant. Het dagblad stelt dat er in het seizoen 2009/10 twee wedstrijden van De Tricolores zijn verkocht. Het gaat om de nederlagen tegen Ajax (4-0) en Feyenoord (1-0). Ibrahim Kargbo zou als spil hebben gefungeerd.

Kargbo ontkent alle betrokkenheid, evenals zijn toenmalige ploeggenoten. Ook als de Volkskrant later in het seizoen met nóg drie verdachte wedstrijden op de proppen komt. Hoewel er aangifte wordt gedaan en de KNVB onderzoek doet, zijn er tot op heden geen bewijzen op tafel gekomen.

20-01: wrang afscheidswoord
Joop Munsterman kondigt aan dat hij na dit seizoen bij FC Twente vertrekt. Met pijn in zijn hart, maar de wetenschap dat de club er goed voor staat geeft Munsterman een fijn gevoel. 'Dit jaar maakt FC Twente weer winst en het proces, de strategie en de operationele taken naar de nabije toekomst liggen vast. Dat geeft een rustig gevoel; de club is in goede handen en omdat dat zo is, voelt dit ook als het goede moment om mijn vertrek aan de kondigen. En ik kan mij geen betere opvolger wensen dan vice-voorzitter Aldo van der Laan.'

Met de kennis van nu is het afscheidsinterview van Munsterman bijzonder wrang te noemen. Na het vertrek van Munsterman zijn de skeletten met tientallen tegelijk uit de kast komen vallen. De bestuurder blijkt véél te positief te zijn geweest over de situatie van FC Twente. Zijn opvolger Van der Laan is inmiddels ook al van het toneel verwenen, omdat ook hij een steentje blijkt te hebben bijgedragen aan het beleid dat FC Twente tot aan het randje van de afgrond gebracht heeft.

22-01: op de brommer naar Madrid
Hij mag nog niet autorijden, maar is verantwoordelijk voor de meestopzienbarende transfer van januari 2015. Martin Ødegaard verhuist voor 3,4 miljoen euro plus bonussen van het Noorse Strømsgodset IF naar Real Madrid, dat daarmee zo'n beetje de hele Europese top aftroeft.

Ødegaard maakt nog in het seizoen 2014/15 zijn debuut voor Real Madrid, maar is al een tijdje niet meer in de schijnwerpers verschenen. Het Noorse wonderkind is vaste speler van Real Madrid Castilla, dat uitkomt in de derde divisie van Spanje. Een goede leermeester heeft Ødegaard daar wel: levende legende Zinedine Zidane.

22-01: pekingeend vervangt ooievaar
De soap rondom de Chinese overname van ADO Den Haag komt eindelijk rond. Met veel bombarie maakt Hui Wang zijn entree in de Residentie. Hij spreekt schande van het kunstgras, belooft aankopen en wil met zijn speeltje Europa in. Hui Wang wekt de indruk een betrokken eigenaar te zijn, helemaal als hij even later besluit mee te trainen met de eerste selectie. Hij raakt geen nasibal, maar kweekt wel sympathie.

ADO is inmiddels bijna een jaar in Chinese handen, maar veel wijzer zijn ze daar in de Hofstad niet van geworden. De beloofde impuls waarmee de groen-gelen zouden moeten gaan meestrijden om Europees voetbal, bleef uit. Het voornaamste wapenfeit van Hui Wang is het naar voren schuiven van de voormalige bondscoach van China. Dat heerschap is inmiddels alweer van het toneel verdwenen.

25-01: Nederlands drama in Rome
Het is de 34ste minuut van Fiorentina - AS Roma en ineens valt Kevin Strootman op het gras. De schrik slaat iedereen die Roma een warm hart toedraagt om het hart, want de Nederlander is pas net hersteld van een ernstige knieblessure. Strootman wordt vervangen, maar de blessure lijkt in eerste instantie mee te vallen. Later blijkt alsnog dat de middenvelder een operatie nodig heeft.

Strootman meldt na die operatie dat hij fit zal zijn voor de start van het nieuwe seizoen, maar het lukt hem niet die belofte na te komen. Later spreekt hij de hoop uit in oktokber terug te keren, maar wederom moet de ex-speler van PSV, FC Utrecht en Sparta Rotterdam zijn rentree uitstellen. Op dit moment lijkt een terugkeer eind volgende maand realistisch, precies een jaar nadat hij geblesseerd is geraakt.

29-01: Van Praag for president
Michael van Praag stelt zich verkiesbaar voor het presidentschap van de FIFA. 'Het is algemeen bekend dat ik me grote zorgen maak om de FIFA. Het is hoog tijd dat de organisatie wordt genormaliseerd en weer volledig in het teken komt te staan van het voetbal. Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen. Daarom stel ik me nu kandidaat', beargumenteert hij zijn daad.

Van een stem op Van Praag komt het nooit, want kort voor de verkiezingen van 29 mei trekt de KNVB-topman zich terug in een poging Prins Ali meer kans te geven om Sepp Blatter te verslaan. Dat lukt niet, want Blatter wint de verkiezingen opnieuw. Door de chaos die daarna ontstaat bij de wereldvoetbalbond ziet de FIFA zich genoodzaakt nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Deze zullen plaatsvinden op 26 februari. Van Praag is geen kandidaat.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.