April 2015: Kuijt terug bij oude liefde, titel voor PSV

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2015. In deze editie de maand april.

April 2015: Kuijt terug bij oude liefde, titel voor PSV

01-04: Munsterman treedt verder terug
Joop Munsterman heeft al afstand genomen van zijn functie als directeur, maar levert ook de voorzittershamer van FC Twente in. De Hengeloër, die de architect van het succes van de Tukkers heet te zijn, wil de huidige bestuurders 'alle ruimte geven bij het nemen van de noodzakelijke maatregelen die moeten leiden tot financieel herstel'. De Tukkers kampen met een schuld van tientallen miljoenen.

03-04: Brood maakt NEC kampioen
Ruud Brood doet zijn naam eer aan als specialist in promoveren. Dankzij de titel met NEC staat het aantal promoties naar de Eredivisie op drie in de laatste zes jaar.

'Deze groep is gretig. Alireza Jahanbaksh was de beste speler dit seizoen. We zijn nu terug. Volgend jaar handhaven is het volgende doel', kijkt de succescoach al vooruit, nog niet wetend dat zijn toekomst bij de andere Nederlandse kampioen ligt.

12-04: Cruijff mengt zich in Ajax-discussie rond Jonk
Wim Jonk schuift sinds eind maart niet meer aan bij vergaderingen van het technisch hart van Ajax. Voor Johan Cruijff is dat aanleiding zijn gezicht weer eens te laten zien in Amsterdam.

'We hebben hier te maken met verstandige jongens met enorm veel voetbalkennis. Nu gaat het om de bereidheid naar elkaar te luisteren en de juiste vervolgkoers te bepalen. Het is niet de bedoeling dat dit gaat escaleren. En daar ben ik ook niet bang voor', aldus Cruijff. Met terugwerkende kracht blijkt dat een misvatting.

10-04: Kuijt keert terug in De Kuip
Dirk Kuijt maakt bekend dat hij over een paar maanden weer voet zal zetten in De Kuip, als speler. De Katwijker treedt daarmee in de voetsporen van onder andere Feyenoord-iconen Willem van Hanegem en Giovanni van Bronckhorst.

Kuijt kent de risico's. 'De gemakkelijkste weg voor een oudere speler zou zijn: Dubai, Qatar, Amerika. Daar ben je veel minder kwetsbaar dan in je eigen land. Maar tegelijk kun je teruggaan naar de Eredivisie ook als een uitdaging in zien. Je hebt de kans geschiedenis te schrijven.' 

11-04: Ibrahimovic laat van zich horen
Zlatan Ibrahimovic krijgt een schorsing voor vier duels voor zijn denigrerende uitlatingen na het verlies tegen Girodins de Bordeaux een maand eerder. 'In de vijftien jaar dat ik voetbal, heb ik nog nooit zo'n slechte scheids gezien. Dit schijtland verdient geen club als Paris Saint-Germain in zijn competitie', had  de Zweed van zijn hart geen moordkuil gemaakt.

Zijn excuses bieden geen soelaas, Ibracadabra krijgt straf. Maar Zlatan zou Zlatan niet zijn als hij daarover ook zijn ongezouten mening geeft. 'Ze hadden me beter tot het einde van het seizoen kunnen schorsen, dan had ik tenminste nog op vakantie gekund. Heel de situatie is een grote farce geworden, het is belachelijk en onprofessioneel. Het is een schande voor het voetbal.'

18-04: PSV is weer kampioen
Met een 4-1 zege op SC Heerenveen kroont PSV zich voor het eerst sinds 2008 weer tot kampioen van Nederland. Het koningskoppel in Eindhovense dienst Luuk de Jong en Memphis Depay brengen de laatste punten binnen.

Sef Vergoossen is blij dat Phillip Cocu hem aflost als laatste PSV-trainer met een titel. De Limburger ziet ook Europese successen gloren. 'PSV heeft in de Champions League in ieder geval meer te bieden dan het Ajax van de afgelopen jaren. Met deze ploeg kan je echt een rol van betekenis spelen, al blijf je afhankelijk van de loting. Tref je twee grootmachten wordt het knap lastig, zo niet: dan kan PSV écht overwinteren. Met de speelwijze van Cocu maak je ook meer kans.' Het blijken profetische woorden.

22-04: Memphis en Van Gaal hebben geheim overleg
Memphis Depay heeft een dagje vrij bij PSV en maakt van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen bij Manchester United, een van de clubs die de Oranje-international willen inlijven.

Bij het geheime onderhoud is een oude bekende van Memphis aanwezig. Louis van Gaal, met wie de PSV'er bij Oranje al samenwerkte, staat aan het hoofd van de United-delegatie. Zo wordt de weg langzaamaan geplaveid...

28-04: Feyenoord verzekert zich van Kazim-Richards
Eerder in de maand april duikt de naam John Guidetti weer veelvuldig op in De Kuip, maar Feyenoord licht de optie in het contract van Colin Kazim-Richards. Daardoor ligt de Engelse Turk tot medio 2017 vast in Rotterdam. Omdat de spits daardoor transfervrij overgenomen wordt van Bursaspor, lijkt Feyenoord zich ook nog eens te verzekeren van eventuele inkomsten. Rond de jaarwisseling is de toekomst van Kazim-Richars met twijfels omgeven. Gaat Feyenoord de aanvaller daadwerkelijk verkopen en profiteren van de beslissing uit april, of rest hem een tweede seizoenshelft op de bank?

28-04: Feyenoord kent straf
Feyenoord weet welke straf de UEFA voor ogen heeft voor het wangedrag van de aanhang tijdens de thuiswedstrijd tegen AS Roma. De plastic banaan die tijdens het Europa League-duel op het veld werd gegooid wordt gezien als een uiting van racisme en dat levert de Rotterdamse club naast een boete één wedstrijd zonder publiek op. Alle ontlastende verklaringen blijken niet te helpen voor een strafvermindering, zo blijkt een maand later.

29-04: blessureleed achtervolgt Robben
Twee jaar was Arjen Robben, enkele kleine kwetsuren en pijntjes daargelaten, verschoond gebleven van blessureleed. Maar de spierscheuring in de linkerkuit in de halve finale van het Duitse bekertoernooi tegen Borussia Dortmund maakt de aanvaller van Bayern München weer een man van glas.

Want Robben is net terug van een maand aan de zijlijn vanwege een buikspierprobleem. 'Dit is echt waanzin. Ik heb geen woorden voor zoveel pech', zegt de aanvaller, die twee maanden zoet zal zijn met de nieuwe blessure.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.