Mei 2015: Memphis naar Manchester, fiasco voor Feyenoord

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2015. In deze editie de maand mei.

Mei 2015: Memphis naar Manchester, fiasco voor Feyenoord

02-05: titels slechts kwestie van tijd
Chelsea wordt voor het eerst sinds de terugkeer van manager José Mourinho en voor de vijfde keer in de clubhistorie kampioen van Engeland. De Londenaren zijn oppermachtig in de Premier League, waarin het Manchester United van Louis van Gaal zich uiteindelijk via een vierde plaats kwalificeert voor de voorronde van de Champions League.

Ook in Frankrijk en Italië is de titelstrijd niet spannend. Zlatan Ibrahimovic pakt met Paris Saint-Germain zijn derde kampioenschap op rij, terwijl het Juventus van architect Andrea Pirlo in Italië alweer voor de vierde achtereenvolgende keer superieur is ten opzichte van de concurrentie.

chelsea kampioen mourinho

03-05: FC Groningen schrijft geschiedenis
Voor het eerst in zijn historie legt FC Groningen beslag op de KNVB-beker. In de finale wordt PEC Zwolle door twee treffers van de Slowaak Albert Rusnák (2-0) verslagen. De bekerwinst levert de noorderlingen bovendien een plaats op in de groepsfase van de Europa League én daarmee het startgeld van 2,5 miljoen euro.

Het succes maakt heel wat los in de stad. Naar schatting dertigduizend fans van de club komen naar het Stadspark in Groningen om de huldiging van de bekerwinnaar bij te wonen. Aanvoerder Maikel Kieftenbeld (Birmingham City) en spelmaker Tjaronn Chery (Queens Park Rangers) verdienen met hun prestaties een transfer naar Engeland, Eric Botteghin gaat naar Feyenoord.

groningen beker huldiging

06-05: Servisch bloed voor Ajax
Ajax haalt zowat de hele familie Gudelj binnen. De meest aansprekende van het stel is middenvelder Nemanja, die voor zes miljoen euro van AZ wordt overgenomen.

In het spoor van de Serviër komen echter ook zijn broertje Dragisa (NAC Breda) en vader Nebojsa (clubloos na zijn ontslag als trainer bij NAC) naar de hoofdstad. De jongste (17) wordt opgenomen in de jeugdopleiding, senior gaat naar eigen zeggen wat losse scoutingswerkzaamheden voor de Amsterdamse club verrichten.

gudelj az ajax transfer

07-05: Memphis naar Manchester
Memphis Depay heeft zijn droomtransfer te pakken. De vleugelaanvaller verruilt landskampioen PSV voor het Manchester United van manager Louis van Gaal, Daley Blind en (dan nog) Robin van Persie. Ook Paris Saint-Germain was lange tijd een gegadigde om de Oranje-international in te lijven.

Manchester United betaalt in eerste instantie 27,5 miljoen euro voor de Nederlander, iets minder dan voor Ruud van Nistelrooy in 2001 (30,5 miljoen). Mocht Memphis het echter goed doen bij zijn nieuwe club, dan kan de transfersom door bonussen echter oplopen tot 32 miljoen, waarmee hij de duurste uitgaande transfer in de Eredivisie kan worden. Marc Overmars (van Arsenal naar Barcelona) blijft met veertig miljoen euro overigens de duurste Nederlandse speler ooit.

memphis manchester

13-05: oude herinneringen voor De Oude Dame
De finale van de Champions League krijgt een sentimenteel tintje. De routiniers Gianluigi Buffon (37) en Andrea Pirlo (36) plaatsen zich ten koste van Real Madrid verrassend voor de eindstrijd in Berlijn. Daar wonnen de twee oudgedienden in 2006 samen de wereldtitel met Italië.

Tegenstander Barcelona, dat afrekent met Bayern München, maakt er een pikant treffen van. Luis Suárez treft bij de Italianen namelijk Patrice Evra en Georgio Chiellini. Na een racismerel met de Fransman in de Premier League beet Suárez op het WK 2014 de Italiaan in zijn schouder, wat hem op twee lange schorsingen kwam te staan.  

pirlo buffon berlijn finale

16-05: iconen zwaaien af
Steven Gerrard neemt na een voetballeven bij Liverpool afscheid van Anfield. Crystal Palace toont in de wedstrijd overigens weinig respect voor de man die de club in 2005 naar winst van de Champions League leidde. Nadat de bezoekers zich nog wel keurig hadden opgesteld in een erehaag voor de naar LA Galaxy vertrekkende aanvoerder, versloegen ze Liverpool met 3-1.

Een week later was het de beurt aan Xavi. De middenvelder van Barcelona zwaaide af voor het thuispubliek in Camp Nou tijdens een wedstrijd tegen Deportivo La Coruña (2-2). De voormalige international van Spanje gaat in Qatar aan de slag bij Al Sadd.

gerrard afscheid anfield

17-05: AZ wint eindsprint van Feyenoord
AZ gaat ten koste van Feyenoord Europa in. De Alkmaarders verzekeren zich ten koste van Feyenoord van de derde plek in de Eredivisie. AZ wint bij Excelsior (1-4), terwijl de Rotterdammers (die met een veel beter doelsaldo aan de laatste speelronde begonnen) lelijk onderuitgaan bij PEC Zwolle (3-0). Ook Excelsior maakte nog kans op Europees voetbal, maar uiteindelijk mag Go Ahead Eagles zich via het Fair Play-klassement klaarstomen voor een Europees avontuur.

Op de laatste speeldag in de Eredivisie verzekert kampioen PSV zich verder van een clubrecord door na een 3-2 zege bij ADO Den Haag op 88 punten te eindigen. Memphis Depay is met 22 treffers de jongste topscorer van de competitie sinds Ronaldo twintig jaar geleden.

az europa in

24-05: geen gelukkig debuut voor Gio
Giovanni van Bronckhorst kan het tij niet keren bij Feyenoord. De trainer, die vervroegd werd doorgeschoven als hoofdverantwoordelijke bij de Rotterdammers na het ontslag van Fred Rutten, verliest in de play-offs van SC Heerenveen.

Beide duels eindigen in een 1-0 zege voor de thuisclub, waarna Mark Uth in de verlenging met twee treffers het vonnis velt over de Rotterdammers. Colin Kazim-Richards bepaalt de eindstand op 2-2 namens het elftal van de tijdens dit tweeluik debuterende hoofdtrainer in de Eredivisie. Ondanks de trefzekerheid van Uth, die een transfer verdient nar 1899 Hoffenheim, zal Vitesse uiteindelijk de play-offs winnen om een Europees ticket.

giovanni van bronckhorst debuut

29-05: Blatter blijft de baas
Alsof er niks aan de hand is, worden de FIFA-verkiezingen in Zürich gewoon gehouden. En ondanks de storm van kritiek op het functioneren van de bejaarde Zwitser (79), wint Blatter het met een ruime meerderheid van de stemmen van zijn uitdager prins Ali van Jordanië. Hij was de enige tegenkandidaat, omdat onder anderen Michael van Praag zich vanuit strategisch oogpunt had teruggetrokken.

Het is in de week voorafgaand aan de verkiezingen erg onrustig rond de FIFA. Twee dagen daarvoor zijn nog zeven hoge FIFA-functionarissen van hun bed gelicht door de FBI, die onderzoek doet naar corruptie bij de wereldvoetbalbond.

blatter wint verkiezingen

31-05: Roda JC recht de rug
Na een thriller in Breda verzekert Roda JC Kerkrade zich ten koste van NAC Breda van een ticket voor de Eredivisie. Na een jaar afwezigheid keren de Limburgers terug op het hoogste niveau en dat doen ze uit geslagen positie, na eerst een tegenvallend seizoen in de Jupiler League en later een Houdini-act in Breda. Tom Van Hyfte maakte in de verlenging de winnende (1-2).

Na drie jaar afwezigheid keert ook De Graafschap terug op het hoogste niveau. Vincent Vermeij bezorgt De Superboeren de overwinning op FC Volendam (0-1), die volstaat na een doelpuntloos gelijkspel in Doetinchem.

roda promotie
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.