Februari 2015: ophef over Rutten, Tannane is krediet kwijt

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2015. In februari rinkelt de kassa en treuzelt Fred Rutten.

Februari 2015: ophef over Rutten, Tannane is krediet kwijt

02-02: beter laat dan nooit
Nadat de club enorme ladingen kritiek over zich heen heeft gekregen, besluit FC Utrecht tóch een straf uit te delen aan zijn middenvelder Anouar Kali. Niet zo gek, want hij had ploeggenoot Kristoffer Petterson een week eerder een gebroken kaak geslagen op de training. Utrecht schorst Kali voor twee weken.

Kali zou uiteindelijk geen wedstrijd meer spelen voor Utrecht. Tien dagen na zijn schorsing verkopen de Domstedelingen hem aan Al-Arabi uit Qatar. Kali tekent voor vier jaar, maar blijft slechts een paar maanden. De 24-jarige middenvelder is op zoek naar een nieuwe club en liep onlangs stage bij De Graafschap.

02-02: de kassa rinkelt
2 februari 2015 is ook de laatste dag van de winterse transferwindow. In Nederland blijft het redelijk rustig. De spectaculairste transfer van de deadlinedag is de terugkeer van Tomás Necid bij PEC Zwolle. Internationaal worden er wél grote deals gesloten. Chelsea verkoopt André Schürrle voor 32 miljoen aan VfL Wolfsburg en koopt Juan Cuadrado van Fiorentina voor 34 miljoen terug.

Beide spelers stellen teleur na hun megatransfer. Chelsea heeft al na een paar maanden genoeg gezien van Cuadrado en parkeert hem medio 2015 bij Juventus, waar de Colombiaan ook niet altijd in de basis staat. Schürrle speelt nog steeds bij Wolfsburg, maar maakte bijna een jaar na zijn komst vanuit Londen pas één goal voor de club van Bas Dost.

11-02: Lodeweges toch snel klaar
'Ik ben hier nog lang niet klaar', zegt Dwight Lodeweges na het verlengen van zijn contract bij SC Heerenveen. De trainer spreekt over een spelersgroep waar nog veel potentie in zit en blikt enthousiast vooruit op nog een seizoen bij de Friese club.

Lodeweges is toch sneller klaar dan hij vermoedde, want op 20 oktober jongstleden neemt de geboren Canadees ontslag. Heerenveen staat dan vijftiende en Lodeweges ziet geen perspectief meer voor zichzelf. Pijnlijk voor hem is dat zijn opvolger Foppe de Haan de potentie in de spelersgroep waar hij op 11 februari nog over repte, vervolgens wél een stuk beter weet te benutten.

12-02: Gudelj blijft in Alkmaar
In een interview met Voetbal International doet Nemanja Gudelj een boekje open over de belangstelling die voor hem bestaat. FC Porto probeerde de Serviër onlangs los te weken bij AZ. De transfer ging niet door omdat de Portugezen geen bankgarantie konden overleggen. Gudelj spreekt de hoop uit dat Porto in de zomer nog een poging zal wagen.

Het wordt uiteindelijk geen Portugal, maar Amsterdam voor Gudelj. De middenvelder verkast voor zo'n zes miljoen euro naar Ajax, waar hij direct een basisplaats verovert.

12-02: Heracles is klaar met Tannane
Oussama Tannane heeft al zijn krediet bij Heracles Almelo verspeeld. Voor de tweede keer in korte tijd wordt de technicus uit de selectie van de Tukkers gezet, vanwege disciplinaire problemen. Heracles spreekt de verwachting uit dat de twintigjarige speler in de zomer vertrekt.

Het loopt even anders. Met dank aan intensieve begeleiding groeit Tannane een seizoen later niet alleen uit tot stabiel persoon, maar ook tot een van de smaakmakers van de Eredivisie. De man waar in februari niemand meer op zat te wachten, lijkt rijp voor een stap hogerop.

16-02: wachten op Rutten
Feyenoord wil dolgraag door met trainer Fred Rutten, maar begint het getreuzel van de coach zat te worden. De Rotterdammers willen op zijn vroegst eind februari duidelijkheid van de trainer, wiens contract aan het einde van het seizoen afloopt.

19-02: Dordt zet Brandts op straat
FC Dordrecht ontslaat zijn trainer. De club staat stijf onderaan in de Eredivisie en hoopt met het vertrek van Ernie Brandts een schokeffect teweeg te brengen.

Zover komt het niet. Dordt probeert het eerst een paar weken onder interim-trainer Gérard de Nooijer en stelt daarna Jan Everse aan. Laatstgenoemde haalt alleen de krantenkoppen met zijn ongewone opmerkingen na wedstrijden. Punten blijven uit en als hekkensluiter van de Eredivisie keert Dordt na een jaar terug naar de Jupiler League.

26-02: Feyenoord uit Europa
Het Europa League-avontuur van Feyenoord is voorbij. De Rotterdammers verliezen thuis met 2-1 van AS Roma, na een gelijkspel in Rome. De confrontatie van Feyenoord met de Italianen wordt getekend door supportersrellen in de Eeuwige Stad. Bovendien wordt het duel in Rotterdam enige tijd stilgelegd en neemt de UEFA aanstoot aan een plastic banaan die door een fan van Feyenoord op het veld gegooid wordt.

Feyenoord vreest voor een forse straf van de UEFA, waaronder een Europese schorsing. Het loopt met een sisser af, want de Europese bond legt de Rotterdammers uiteindelijk een ton boete en één duel zonder publiek op. Omdat Feyenoord zich niet voor Europees voetbal plaatst, staat die wedstrijd zonder publiek nog open.

27-02: Parma staakt
De financiële problemen bij Parma nemen steeds gekkere vormen aan. Uit protest besluiten de spelers van de Italiaanse club, die al meer dan een half jaar geen salaris gehad hebben, te staken. Het duel met Genoa gaat daardoor niet door, net zoals de wedstrijd van een week eerder tegen Udinese al afgelast werd omdat er geen geld was om stewards in te huren.

De schreeuw om aandacht van de Parma-spelers heeft geen effect. Ondanks diverse reddingspogingen gaat de club failliet. Verdwijning uit het Italiaanse profvoetbal is het gevolg. Dit seizoen speelt Parma in de Serie D, het vierde niveau.

27-02: Feyenoord niet door met Rutten
Duidelijkheid over de positie van trainer Fred Rutten bij Feyenoord komt er op de valreep van de maand alsnog. Gezamenlijk besluiten beide partijen dat hun wegen na dit seizoen zullen scheiden. Feyenoord rekent het Rutten bovendien aan dat hij de club zolang aan het lijntje gehouden heeft.

De laatste maanden van Rutten in Rotterdam draaien uit op een mislukking. Vanwege dramatsiche resultaten loopt Feyenoord plaatsing voor Europees voetbal mis en wordt de coach kort voor het einde van het seizoen zelfs ontslagen. Momenteel zit Rutten nog steeds zonder club.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.