Maart 2015: Kluivert vindt werk, Feyenoord kiest trainer

Reacties

Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2015. In deze editie de maand maart.

Maart 2015: Kluivert vindt werk, Feyenoord kiest trainer

01-03: Dost Mania
Bas Dost is hot, en niet zo'n beetje ook. Namens VfL Wolfsburg maakt hij in het met 3-5 gewonnen duel met Werder Bremen twee doelpunten, zijn tiende en elfde treffer alweer van 2015, terwijl hij pas zes duels speelde sinds de jaarwisseling.

Die prestatie is goed voor een aantal records, want nog nooit haalde een speler in de rückrunde dubbele cijfers in zo weinig wedstrijden. Dost is gemeten vanaf 1 januari zelfs productiever dan Cristiano Ronaldo. De Deventer spits scoort één keer per 63 minuten en troeft CR7 daarmee (één goal per 64 minuten) glansrijk af.

05-03: Kluivert vindt werk op Curaçao
Na het succesvolle WK als rechterhand van Louis van Gaal blijft een nieuwe uitdaging uit voor de zelfstandige trainer Patrick Kluivert, totdat vanuit de Caraïben een aanbod komt voor de oud-international.

'Het voelde goed om iets terug te doen voor Curaçao. Voor mij persoonlijk is het heel bijzonder omdat mijn moeder hier vandaan komt en ik nog veel familie op Curaçao heb', zegt de kersverse bondscoach. 'Op dit moment is het voor mij het belangrijkste dat we het goed zullen doen met het nationale team van Curaçao. En daarna is het mijn ambitie om trainer te worden van een grote club.'

04-03: FC Twente moet punten inleveren
FC Twente moet drie punten inleveren als straf voor het niet voldoen aan het plan van aanpak, dat is opgelegd vanwege de financiële problemen van de Tukkers. Aldo van der Laan, vicevoorzitter van de raad van commissarissen, noemt het 'een blamage voor de club'.

De bestuurder belooft beterschap. Maar het is slechts het begin van een inktzwart jaar voor FC Twente, waarin steeds meer lijken uit de kast zullen vallen met alle gevolgen van dien.

11-03: ADO proeft het bitter van Chinese overname
Een week na zijn vertrek als algemeen directeur doet Maarten Fontein in VI een boekje open over ADO Den Haag en de Chinese eigenaar Wang. Hij vertelt dat er in de Hofstad nog immer wordt gewacht op het beloofde geld.

Bovendien heeft Fontein een nare smaak overgehouden aan de gang van zaken rond zijn contract. 'Als je de bepalingen in het contract bekijkt, kun je niet anders concluderen dan dat hij ADO op een Chinese manier wil leiden, met dagelijkse supervisie vanuit China. Dan kun je nu wel roepen dat er een Nederlandse opvolger komt, maar wat is de waarde ervan als Wang van de ene op de andere dag de meest krankzinnige zaken kan eisen? Dan is ADO dus een speeltje geworden en hou ik mijn hart vast.'

17-03: Advocaat in Stadium of Light
'Dick heeft een ongelooflijk cv en een schat aan ervaring als manager op het allerhoogste niveau.' Het vertrouwen van voorzitter Ellis Short is groot. Advocaat (67) gaat Sunderland behoeden voor degradatie uit de Premier League.

De klus voor de Hagenaar is even simpel als lastig. Hij moet de nummer zeventien in negen wedstrijden naar een veilige plaats loodsen. 'Het gaat in eerste instantie puur om dit seizoen', zegt Advocaat, die slaagt in zijn missie en zich daarna toch laat verleiden bij te tekenen.

19-03: uitschakeling Ajax bewijst trend
Ajax is de laatste Nederlandse vertegenwoordiger die van het Europese podium verdwijnt. Dnjepr Dnjepropetrovsk zet de Amsterdammers te kijk. Na de 1-0 nederlaag in Oekraïne verdwijnen in de Arena na verlengingen de Europese illusies (2-1). De kwartfinale van de Europa League is te hoog gegrepen voor Ajax. 

Bondscoach Guus Hiddink ziet de magere verrichtingen van de Nederlandse clubs niet als een incident. 'Over de ontwikkeling ben ik niet echt optimistisch, we worden internationaal gezien redelijk afgetroefd.'

23-03: Feyenoord kiest Van Bronckhorst
'Dat ik bij de club waar ik als F-pupil ben begonnen en na een lange carrière terugkeerde nu hoofdtrainer word, vervult mij met trots', zegt Giovanni van Bronckhorst. Feyenoord kiest met de nieuwe hoofdtrainer voor eenzelfde weg als Ajax (Frank de Boer) en PSV (Phillip Cocu), die het eerder aandurfden een oud-international voor de leeuwen te gooien.

Technisch directeur Martin van Geel stapt van zijn geloof af aangezien hij in zijn carrière vrijwel altijd voor een ervaren trainer heeft gekozen. Maar in De Kuip waait er komend seizoen een frisse, jonge wind. 'Wij zijn ervan overtuigd dat Giovanni na drie jaar onder Ronald Koeman en een jaar onder Fred Rutten klaar is voor deze stap', zegt Van Geel.

24-03: Van Praag krijgt bijval
Sepp Blatter kijkt onverstoorbaar als Michael van Praag voor de UEFA-bonden zijn plannen uiteenzet en daarbij de Zwitserse FIFA-president impliciet beschuldigt. De Nederlandse kandidaat oogst met zijn speech meer bijval dan zijn collega-uitdagers.

'Het internationale voetbal is bezoedeld door aanhoudende beschuldigingen van corruptie, omkoping, machtsmisbruik en geldverspilling. Deze chaotische toestand vraagt om ander leiderschap. Ik kan niet de andere kant opkijken. Het is onze verantwoordelijkheid de rotzooi op te ruimen', aldus Van Praag, die uiteindelijk bij de verkiezingen eind mei allerminst heel Europa achter zich krijgt. 

25-03: Alflen en Adriaanse moeten gaan
Negen maanden eerder komt FC Utrecht met ambitieuze plannen naar buiten en trainer Robby Alflen mag die gaan waarmaken. Co Adriaanse als adviseur en Harry van den Ham als seniorcoach staan hem bij. Maar het werkt niet, zo concluderen de partijen eind maart.

Het huwelijk strandt na negen maanden. 'Als we doorgaan, moet dat van beide kanten met een volmondige ja, en geen weifelende ja', zegt Alflen over het gebrek aan wederzijds vertrouwen.

31-03: B-ploeg Spanje helpt Hiddink
Drie dagen na de ontsnapping in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije laat Oranje zich tegen een B-ploeg van Spanje van zijn betere kant zien. De 2-0 oefenzege geeft Guus Hiddink weer wat lucht.

Na afloop laat de bondscoach weten geen lange neus te willen maken richting alle criticasters. 'Ik heb geen zin meer in kooigevechten. Dan ga ik vechten en gaan zij (refererend aan journalisten, red.) vechten. En dan gaat het helemaal niet meer over voetbal. En ik wil me alleen met voetbal bezig houden. Laten we daarover praten.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.