Atlético Mineiro derde op WK, hoofdrol Ronaldinho

Atlético Mineiro heeft zich door met 3-2 te winnen van het Chinese Guangzhou Evergrande gekroond tot nummer drie van het WK voor clubteams. De Braziliaan Ronaldinho vertolkte in de troostfinale in Marrakesh een hoofdrol door subliem te scoren, maar ook een rode kaart voor natrappen te krijgen. Met tien man wonnen de Brazilianen door een goal van Luan in de 91ste minuut.

Al na twee minuten zette oud-PSV-spits Diego Tardelli de Brazilianen op voorsprong. Hij kon al glijdend knap de 0-1 binnen werken. In de war was de Chinese ploeg van trainer Marcello Lippi allerminst, want na negen minuten stond het alweer gelijk. Nadat de bal terugkwam van de lat kon Josué de Braziliaan Muriqui in stelling brengen. Voor hem was het een koud kunstje te scoren tegen zijn voormalige broodheer.

Nog was het niet gedaan met het vuurwerk. Guangzhou kwam na een kwartier op voorsprong toen Darío Conca vanaf elf meter raak schoot. Ook de uit de penalty verkregen voorsprong hield geen stand, en dat was te danken aan Ronaldinho. Op schitterende wijze schoot hij een vrije trap binnen: 2-2.

Midweeks had Ronaldinho op bijna identieke wijze al gescoord in de halve finale tegen Raja Casablanca, dat met 3-1 te sterk was. Lippi was met zijn ploeg in de andere halve finale geen partij voor Bayern München (3-0). In de slotfase kreeg Ronaldinho een directe rode kaart nadat hij zijn frustraties over een overtreding botvierde, maar hij zag Luan Atlético alsnog de zege bezorgen. Om 20.30 uur vindt de finale tussen Raja Casablanca en Bayern plaats.