Ajax overleeft rode kaart Veltman en stunt tegen Barcelona

Ajax leek het dinsdagavond tegen Barcelona voor de Champions League kort na rust weg te geven, maar de Amsterdammers hielden in ondertal stand en zorgden voor een daverende stunt. De Catalanen werden in Amsterdam met 2-1 verslagen.

Ajax overleeft rode kaart Veltman en stunt tegen Barcelona

De afgelopen dagen werd volop gespeculeerd over de spitspositie bij Ajax voor het duel met Barcelona. Lasse Schöne en Davy Klaassen werden door de blessures van Siem de Jong en Kolbeinn Sigthórsson als opties genoemd, zij het als 'valse spitsen'. Trainer Frank de Boer koos, net als dit weekend tegen Heracles Almelo, echter voor Danny Hoesen in de punt van de aanval. Het zou een prima beslissing blijken.

Bij Barcelona kwam uiteraard superster Lionel Messi vanwege een blessure niet binnen de lijnen, terwijl ook keeper Victor Valdés, Dani Alves, Jordi Alba en Alexis Sánchez niet meededen. Desondanks stuurde trainer Gerardo Martino een meer dan representatief elftal – met onder anderen Xavi, Andrés Iniesta, Neymar en Cesc Fabregas – het veld in.

Ondanks de zware tegenstand begon Ajax gedurfd, zette het Barcelona onder druk en was in de eerste helft verreweg de betere ploeg. De eerste kans was ook voor de Amsterdammers, maar uit een voorzet van Schöne volleerde Viktor Fischer de bal precies in de handen van keeper José Manuel Pinto. Fabregas en Neymar waren direct na elkaar de eersten die zich namens Barcelona meldden bij het Amsterdamse doel, maar zij kwamen niet tot scoren.

Dat lukte Ajax even later wél. Ricardo van Rhijn gaf strak voor, Hoesen probeerde de bal met de hak te verlengen maar beroerde hem niet, waardoor Thulani Serero hard raak kon schieten: 1-0. Kort voor rust maakte Hoesen de verrassing compleet. Fischer zag zijn schot gekeerd door Pinto, maar de Ajax-spits pikte de rebound op en schoof de 2-0 binnen.

Joël Veltman (links) kreeg direct na rust rood. Ajax leek het daarmee weg te geven tegen Barcelona, maar hield met een man minder uiterst knap stand.
Joël Veltman (links) kreeg direct na rust rood. Ajax leek het daarmee weg te geven tegen Barcelona, maar hield met een man minder uiterst knap stand.

Kort na de pauze leek het vervolgens helemaal mis te gaan met Ajax. Na een dramatische bal van Van Rhijn legde Joël Veltman Neymar ogenschijnlijk nét buiten het strafschopgebied neer, maar de Tsjechische scheidsrechter Kralovec bestrafte de overtreding met een penalty én een rode kaart voor Veltman. Xavi schoot het buitenkansje overtuigend binnen: 2-1.

De Boer probeerde de boel vervolgens dicht te spijkeren en bracht verdediger Stefano Denswil voor Schöne. Barcelona rook uiteraard bloed, terwijl Ajax er in de resterende 45 minuten (inclusief blessuretijd) nog maar amper aan te pas kwam. De grootste kans was voor Neymar, maar keeper Jasper Cillessen hield de Braziliaan van zijn eerste Champions League-treffer ooit af. Vlak voor tijd leek Barcelona alsnog op weg naar de gelijkmaker, maar Neymar stond buitenspel.

Ajax hield derhalve met tien man knap stand. Het bezorgde Barcelona zo de eerste nederlaag van dit seizoen. De Spanjaarden liepen daardoor een record mis. Onder Pep Guardiola bleef het ooit 21 duels op rij ongeslagen aan de start van een seizoen. Tot dinsdagavond waren dat er dit seizoen twintig, het had bij Ajax dat record kunnen evenaren. Dat gebeurde door de nederlaag dus niet.

Door de resultaten van dinsdagavond blijft Ajax derde met zeven punten uit vijf duels. Het is daardoor verzekerd van overwintering in minimaal de Europa League. Barcelona is nog altijd koploper; het haalde tien punten in vijf wedstrijden. AC Milan, dat won, heeft één punt meer dan Ajax. De rol van Celtic in Groep H is met drie uit vijf uitgespeeld. In het laatste groepsduel gaat Ajax op bezoek in Milaan, daar zal bepaald worden wie met Barcelona naar de tweede ronde gaat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen