Van Cruijff tot Bojan: de Ajax-Barcelona connectie

Ajax en Barcelona treffen elkaar dinsdagavond (20.45 uur) in Amsterdam pas voor de tweede keer in een officiële wedstrijd, maar de clubs zijn wél onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo waren er in de afgelopen veertig jaar liefst twintig spelers die voor beide clubs uitkwamen. Ook waren vier trainers werkzaam voor Ajax én Barça.

Van Cruijff tot Bojan: de Ajax-Barcelona connectie

Johan Cruijff was de eerste speler met beide clubs achter zijn naam; hij stapte in 1973 over van Ajax naar Barcelona en een jaar later bewandelde Johan Neeskens dezelfde weg. Trainer van de Catalanen was op dat moment Rinus Michels, die eerder ook successen vierde in Amsterdam. Toen Cruijff werd aangesteld als trainer van Barça haalde hij in Ronald Koeman (1989) en Richard Witschge (1991) ook twee voormalige Ajacieden naar de Spaanse topclub.

Michael Laudrup speelde in het seizoen 1997/98 voor Ajax, terwijl hij eerder vijf jaar uitkwam voor Barcelona. In dezelfde periode haalde Louis van Gaal, ook een voormalig Ajax-trainer, veel oude bekenden naar Spanje. Frank en Ronald de Boer, Winston Bogarde, Patrick Kluivert, Jari Litmanen en Michael Reiziger maakten allemaal deel uit van de gouden lichting, die in 1995 de Champions League won. Later volgden ook Edgar Davids en Marc Overmars.

De momenteel geblesseerde Bojan was afgelopen transferperiode de vijfde Spanjaard die na Barcelona terechtkwam bij Ajax. In 2006 had Gabri de primeur en kort daarna volgde Roger. Oleguer kwam in 2008, terwijl in januari 2013 Isaac Cuenca voor een half jaar werd gehuurd van de Catalaanse grootmacht. Van die vijf maakte Gabri de meeste indruk in Amsterdam; in vier seizoenen speelde hij 86 competitieduels en scoorde zeven keer.

Na Michels, Cruijff en Van Gaal was Frank Rijkaard, die als speler actief was voor Ajax, de vierde Nederlandse trainer in de historie van Barça. Overigens werden zij voorgegaan door Vic Buckingham. De Engelsman was in de periodes 1959-61 en 1964-65 werkzaam als oefenmeester in Amsterdam en in 1970 was hij kortstondig trainer in Catalonië.

Frank de Boer en Ronald Koeman waren als speler actief voor beide clubs, maar als coach (nog) niet. Voormalig Ajax-trainer Koeman (nu Feyenoord) was eerder wel als assistent werkzaam in Catalonië, maar nog niet als eindverantwoordelijke. De Boer, de huidige Ajax-trainer, zou in de toekomst ook nog de vijfde man kunnen worden die beide clubs onder zijn hoede had.

Overigens zijn er ook enkele spelers bewust niet meegenomen in onderstaand overzicht: Danny Muller verruilde in 1988 de jeugdopleiding van Ajax voor Barcelona, maar hij kwam voor beide clubs niet tot een optreden in de hoofdmacht. Datzelfde geldt voor Jeffrey Hoogervorst, die in de jeugd van de Amsterdammers speelde en later uitkwam voor Barça B.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen