Beroerde reeks Ajax tegen Spaanse clubs, mijlpaal Barça

De vijfde speelronde in de Champions League dient zich aan. Voetbal International neemt een duik in de historie en komt met acht opvallende feiten in de aanloop naar de duels van dinsdagavond.

Beroerde reeks Ajax tegen Spaanse clubs, mijlpaal Barça

● Arsenal staat op eigen veld tegenover Olympique Marseille. Bij een zege op de Fransen én een gelijkspel of nederlaag van Borussia Dortmund tegen Napoli plaatst de Londense club zich voor de twaalfde keer op rij voor de achtste finale. Alleen Real Madrid deed dat tot nu toe vaker (zestien keer).

● Borussia Dortmund ontvangt Napoli in het eigen Westfalen Stadion. Het is de dertiende keer dat BVB in Europees verband tegen een Italiaanse club uitkomt. Van de twaalf eerdere ontmoetingen bleven de Duitsers acht keer zonder zege (W4, G3, V5).

● Atlético Madrid gaat op bezoek bij Zenit Sint-Petersburg. Bij de Spanjaarden verkeert Diego Costa al maanden in bloedvorm. De Braziliaanse aanvaller was dit seizoen in achttien officiële wedstrijden al goed voor zeventien doelpunten.

Zlatan Ibrahimovic in actie namens Ajax in het thuisduel met Celta de Vigo (1-0) van 23 oktober 2003, de laatste zege van Ajax op een Spaanse club.
Zlatan Ibrahimovic in actie namens Ajax in het thuisduel met Celta de Vigo (1-0) van 23 oktober 2003, de laatste zege van Ajax op een Spaanse club.

● Ajax, dat voor het eerst op eigen veld tegen Barcelona aantreedt, is bezig aan een zwakke reeks. De laatste negen duels met een Spaanse tegenstander leverden geen enkele zege op. De doelcijfers zijn alleszeggend: vier goals voor en 29 tegen.

● Barcelona werkt bij Ajax zijn 250ste wedstrijd in het belangrijkste Europa Cup-toernooi af (Europa Cup I én Champions League). De balans in de 249 wedstrijden tot nu toe mag er zijn: 142 overwinningen, zestig gelijke spelen en 47 nederlagen.

● De eerstvolgende nederlaag van Ajax is de honderdste in de Europa Cup-historie van de club. De Amsterdammers speelden tot dusverre 331 Europese duels, waarvan er 99 in een verliespartij uitmondden. Ajax behaalde 167 overwinningen en speelde 65 keer gelijk (doelcijfers 561-337).

● AC Milan hoopt op bezoek bij Celtic eindelijk weer eens de nul te houden in een Champions League-wedstrijd buiten San Siro. De Rossoneri incasseerden in hun laatste elf uitduels telkens minimaal één treffer. De laatste clean sheet dateert van 9 maart 2011 (0-0 bij Tottenham Hotspur).

● FC Porto hoopt tegen Austria Wien een negatief clubrecord te ontlopen. De Portugese grootmacht verloor dit seizoen zijn eerste twee groepswedstrijden voor eigen publiek (tegen Atlético Madrid (1-2) en Zenit Sint-Petersburg (0-1). Een derde thuisnederlaag in de groepsfase zou een unicum betekenen.

Bekijk hier al onze video's