Kansen voor Ajax door gemis Messi en Sánchez bij Barça

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Dinsdagavond (20.45 uur) speelt Ajax thuis tegen Barcelona zijn vijfde duel in de groepsfase van de Champions League.

Kansen voor Ajax door gemis Messi en Sánchez bij Barça

Ajax

Na de cruciale thuiszege op Celtic van drie weken geleden (1-0) heeft Ajax de kansen op Europese overwintering volledig in eigen hand. De ploeg van trainer Frank de Boer mag zelfs nog hopen op een vervolg in de Champions League, aangezien AC Milan - dat de tweede plaats bezet in Groep H - slechts één punt meer heeft.

Als de Rossoneri dinsdagavond niet winnen bij Celtic, dan is zelfs een thuisnederlaag van Ajax tegen Barcelona niet desastreus. Overigens zijn de Schotten ook nog niet helemaal afgeschreven, aangezien zij slechts één punt minder hebben dan Ajax. Wel is het onderling resultaat in het voordeel van de Amsterdammers. Barcelona is na vier wedstrijden al zeker van een plek in de achtste finales. Alleen de groepswinst, en dus een beschermde status bij de loting, is nog niet zeker. Daar heeft de kampioen van Spanje nog één punt voor nodig.

De laatste keer dat Ajax de groepsfase van de Champions League overleefde was in het seizoen 2005/06, toen de ploeg van toenmalig trainer Danny Blind een poule met Arsenal, Sparta Praag en FC Thun overleefde. In de achtste finales werden de Amsterdammers uitgeschakeld door Internazionale (thuis 2-2, uit 1-0).

Uitgelicht
Ajax presteerde de afgelopen jaren bijzonder zwak tegen Spaanse tegenstanders. De afgelopen negen wedstrijden die Ajax tegen een club uit de Primera División speelde, gingen allemaal verloren. Zes keer was Real Madrid te sterk voor de Amsterdammers, terwijl Barça, Celta de Vigo en Espanyol allen één keer van Ajax wonnen. Het doelsaldo is dramatisch: liefst 29 goals tegen en slechts vier voor.

We moeten ruim tien jaar teruggaan voor Ajax' laatste succes tegen een Spaanse opponent. Op 22 oktober 2003 was Celta de Vigo in Amsterdam de tegenstander in de groepsfase van de Champions League. Ajax won toen met 1-0 door een treffer van Zlatan Ibrahimovic.

Barcelona

Gerardo Tata Martino is uitstekend begonnen aan zijn klus als trainer van Barcelona. De 51-jarige Argentijn - die in Catalonië de zieke Tito Vilanova opvolgde - heeft nu twintig officiële wedstrijden achter de rug en won er liefst zestien, vier eindigden er in een gelijkspel. In totaal scoorde Barça 52 keer en kreeg het slechts elf doelpunten tegen. Lionel Messi, die vanwege een hamstringkwetsuur dit kalenderjaar niet meer in actie komt, is met veertien treffers clubtopscorer.

Maar opvallend is de uitstekende vorm van Alexis Sánchez, die in zijn eerste twee seizoenen niet onomstreden was en onder Martino helemaal is opgebloeid. In de Primera División scoorde hij net als Messi acht keer, maar hij wacht nog altijd op zijn eerste goal van deze Champions League-jaargang. Tegen Ajax zal hij deze niet maken, aangezien de 24-jarige Chileen vanwege een schorsing ontbreekt. Naast Messi en Sánchez komen ook Adriano, Jordi Alba, Dani Alves en Víctor Valdés vanwege blessures niet in actie. Xavi maakt daarentegen mogelijk zijn rentree.

In Barcelona treft Ajax een absolute Champions League-gigant. De afgelopen vijf seizoenen bereikte de club telkens minimaal de halve finale van het kampioenenbal. Twee keer (in 2009 en 2011) ging Barça met de trofee aan de haal. In de editie van dit seizoen wil Barcelona eerherstel behalen voor de vernederende uitschakeling in de halve finale van afgelopen jaargang. Toen was Bayern München over twee wedstrijden met de totale doelcijfers 7-0 te sterk.

Uitgelicht
Vanwege een kuitblessure bij Víctor Valdés komt Ajax in José Manuel Pinto een oude bekende tegen. De nu 38-jarige doelman stond in het seizoen 2003/04 onder de lat bij Celta de Vigo en speelde destijds twee keer tegen Ajax in de groepsfase van de Champions League. Hij werd toen in totaal drie keer gepasseerd. In dienst van Barcelona doet hij het beter in het kampioenenbal: na vier duels heeft hij nog geen treffer geïncasseerd.

'Alle wedstrijden zijn speciaal, of het nu in de Champions League, competitie, beker of Europa League is', blikte Pinto vooruit. 'Ook met Celta heb ik al ervaring opgedaan in deze competitie, toevallig ook tegen Ajax. Spelers om extra op te letten dinsdag? Het is gevaarlijk om je op slechts één speler te focussen. Als je als club in de Champions League speelt, komt dat omdat je beschikt over meerdere topspelers.'

Onderlinge historie

Barcelona en Ajax speelden tot aan dit seizoen nog nooit in een officiële wedstrijd tegen elkaar. Wel waren er acht vriendschappelijke confrontaties. Op 4 augustus 2002 vond het laatste oefenduel plaats. Ajax won in De Arena met 4-3, dankzij doelpunten van Mido, Richard Witschge en Rafael van der Vaart (twee keer). Aan de kant van Barcelona speelden de Nederlanders Frank de Boer, Phillip Cocu en Patrick Kluivert mee. Op 18 september jl toog Ajax naar Barcelona voor het eerste Champions League-treffen van deze jaargang en werd toen gedeklasseerd, mede door toedoen van drie goals van de in Amsterdam afwezige Messi.

Ajax in Europa

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
21/02/2013 Steaua Boekarest - Ajax 2-0 (Steaua wns) Europa League
18/09/2013 Barcelona - Ajax 4-0 Champions League
01/10/2013 Ajax - AC Milan 1-1 Champions League
22/10/2013 Celtic - Ajax 2-1 Champions League
06/11/2013 Ajax - Celtic 1-0 Champions League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen