Ajax dankt zege op kwelgeest aan uitstekende openingsfase

FC Utrecht wist Ajax in het verleden vaak punten af te snoepen, maar zondagmiddag slaagde het daar niet in. De Amsterdammers wonnen in eigen huis, vooral dankzij een prima begin: 3-1.

Ajax-trainer Frank de Boer zag na de midweekse Champions League-zege op APOEL Nicosia (4-0) geen enkele reden zijn basiself te wijzigen. Maar waar het tegen de Cyprioten bijna tot de rust duurde voordat de ban gebroken was, leek Ajax tegen de angstgegner uit Utrecht na amper twintig minuten al in veilige haven.

Van de laatste acht Eredivisie-ontmoetingen tussen beide ploegen wist Ajax er slecht één te winnen, maar het was zondagmiddag van plan nieuw puntenverlies tegen FC Utrecht razendsnel uit te sluiten. Nadat Thulani Serero een afgeslagen corner op magistrale wijze achter keeper Robbin Ruiter had geramd, zette Davy Klaassen Ajax na ruim negentien minuten al op 2-0.

Opvallend genoeg zorgden die twee middenvelders ook vorig seizoen (3-0) voor de eerste twee Amsterdamse treffers. Ajax ging vervolgens hard op zoek naar de definitieve nekslag, zag Ruiter redden op inzetten van Niklas Moisander en Ricardo Kishna, maar kreeg via Rubio Rubin een domper te verwerken. De vervanger van de geblesseerde topscorer Ruud Boymans bracht de spanning met een bekeken rollertje weer helemaal terug.

Mark van der Maarel (links) feliciteert Rubio Rubin met zijn goal: de 2-1 tegen Ajax.

Kort na de pauze had FC Utrecht zelfs op gelijke hoogte kunnen komen. Ajax-keeper Jasper Cillessen schatte een voorzet van Christian Kum totaal verkeerd in, maar zag hoe de bal op de paal belandde. Dankzij invaller Anwar El Ghazi besliste Ajax de wedstrijd uiteindelijk alsnog.

De buitenspeler schoot direct na zijn invalbeurt de 3-1 tegen de touwen en brak daarmee het verzet van de ploeg van Robby Alflen. Hoogtepunt in het restant van de wedstrijd was het competitiedebuut van Richairo Zivkovic. Na invalbeurten in de KNVB-beker en Champions League mocht hij nu een paar minuten invallen voor Arek Milik. Tot scoren kwam de jongeling echter niet.

Door de overwinning neemt Ajax de koppositie in ieder geval voor even over van PSV. De Eindhovenaren hebben nu twee punten en twee wedstrijden minder, maar spelen zondag om 14.30 uur tegen FC Twente. Woensdag speelt het de inhaalwedstrijd thuis tegen Feyenoord. FC Utrecht blijft door de nederlaag elfde, maar Vitesse kan de ploeg uit de Domstad bij een overwinning op FC Groningen passeren.