Achilleshiel breekt AC Milan op bij CL-debuut Seedorf

Het Champions League-debuut van Clarence Seedorf als trainer van AC Milan draaide uit op een deceptie. De Milanezen kregen meer kansen dan Atlético Madrid en raakten paal en lat, maar gingen op typerende wijze voor dit seizoen ten onder. Diego Costa maakte vlak voor tijd het enige doelpunt na een corner: 0-1.

Clarence Seedorf sprak de wens uit AC Milan te vormen naar de Hollandse School, maar woensdagavond bleek dat in de Nederlander meer een pragmaticus dan een idealist schuilt. Voor zijn debuut als trainer in de Champions League gaf Seedorf zijn aanval namelijk een defensief tintje door het opstellen van controleur Andrea Poli als rechtsbuiten. Ook ruimde hij een plek in voor Nigel de Jong (verdedigende middenvelder) en Urby Emanuelson (linksback).

Ondanks, of misschien wel dankzij die pragmatische aanpak was Milan voor rust dominant. Veel geluk hadden de Rossoneri echter niet. Kaká raakte in de vijftiende minuut de lat en drie minuten later strandde een kopbal van Andrea Poli via de vingertoppen van Thibaut Courtois op de paal. De derde kans van de thuisclub kwam na een half uur. Mario Balotelli legde na een sublieme aanname terug op Kaká, wiens schot rakelings over ging. Atlético wankelde en haalde opgelucht adem toen scheidsrechter Pedro Proença het rustsignaal liet klinken. Voor de arbiter kwam de pauze ook als geroepen, want hij had het druk vanwege het onstuimige spel van Atlético en de daaruit volgende opstootjes (foto onder).

Versnelling
Milan speelde tegen Atlético zeker twee versnellingen hoger dan normaliter in de Serie A, waarin het dit seizoen al zo vaak ongeïnspireerd en zelfs ongemotiveerd oogde. Pas vijf minuten na rust kregen de Spanjaarden hun eerste mogelijkheid van de wedstrijd, maar de omhaal van Diego Costa ging ruim over. Bij die ene Spaanse kans bleef het en Milan nam het initiatief weer over. De creatieve bevliegingen van Adel Taarabt en Mario Balotelli bezorgden Atlético problemen, maar het grote verschil met de eerste helft was dat uit die individuele acties geen kansen volgden.

In het laatste kwartier kantelde het spelbeeld in Madrileens voordeel en kwamen de mannen van Seedorf met hun rug tegen de muur te staan. Die wisseling van de wacht volgde kort na het geblesseerd uitvallen van Mario Balotelli. Na het vertrek van de Italiaan had Atlético een stuk minder van Milan te duchten en durfde het meer naar voren te spelen. Tien minuten voor het einde leidde dat tot de 0-1. Ignazio Abate verlengde een hoekschop onbedoeld richting Diego Costa, die van dichtbij hard raak kopte.

Achilleshiel
De treffer was gezien het spelbeeld en de kansenverhouding niet verdiend. Wel symboliseerde de goal het seizoen van Milan, dat al keer op keer een doelpunt incasseerde uit een standaardsituatie. Doordat ook Atlético die achilleshiel van de Rossoneri bloot wist te leggen lijkt het Champions League-avontuur van Seedorf, De Jong en Emanuelson in de achtste finale tot een einde te komen.