De amateurvoetballer die zichzelf naar de andere kant van de wereld transfereerde
PRO

De amateurvoetballer die zichzelf naar de andere kant van de wereld transfereerde

Jordie van der Laan (28) was begin dit jaar nog amateurvoetballer en werkte daaromheen in de Albert Heijn van zijn vader. Niet veel later dook de aanvaller ineens op bij de Australische club Bentleigh Greens. Het werd een kort avontuur om nooit te vergeten.

Bij het horen van de naam Van der Laan zal er bij veel mensen niet direct een lichtje gaan branden. Toch is de kans groot dat voetballiefhebbers zijn naam weleens voorbij hebben zien komen in het nieuws. De aanvaller speelde jarenlang in de top van het amateurvoetbal en kreeg in 2018 zijn eerste profcontract bij Telstar. In die periode was Ajax bezig aan het onvergetelijke Champions League-seizoen. Van der Laan is supporter van de Amsterdammers en had een kaartje voor de uitwedstrijd van Ajax tegen Tottenham Hotspur. Omdat hij de kans niet aanwezig achtte dat hij daarvoor vrijaf zou krijgen, besloot hij zich ziek te melden bij de club uit Velsen-Zuid.

Eenmaal in Londen bekroop hem een schuldgevoel en gaf hij alsnog de werkelijke reden van zijn afwezigheid aan bij zijn werkgever. Telstar kon de actie minder waarderen, waardoor zijn contract niet veel later werd ontbonden. ‘Ik word er niet zo heel vaak meer aan herinnerd hoor’, lacht hij vanuit zijn woonplaats Cuijk. ‘Vooral als ik mensen een tijdje niet gezien heb, beginnen ze weleens over dat Ajax-verhaal. Van het weekend kwam ik nog jongens tegen waar ik vijf of zes jaar geleden mee heb gespeeld. Die lachen dan wel om dat verhaal.’

Jordie van der Laan in zijn tijd bij Telstar.
© Pro Shots
Jordie van der Laan in zijn tijd bij Telstar.

Australische droom

Na zijn korte seizoen bij Telstar keerde Van der Laan weer terug naar de amateurs, waar hij in de Tweede Divisie en Derde Divisie speelde voor Kozakken Boys, ASWH en DOVO. Tussendoor werkte hij in de Albert Heijn in Gennep, die wordt gerund door zijn vader. Hij heeft ook zijn papieren als bedrijfseconoom, maar koos er bewust voor om op het kantoor en de groenteafdeling van de supermarkt te werken. ‘Ik heb altijd in mijn hoofd gehad dat ik het maximale uit mijn carrière wil halen’, legt hij uit. Met je vader als baas is het gemakkelijker om bij een mooie aanbieding plotseling uit Nederland te vertrekken.

Van der Laan had altijd de droom om nog een keer in Australië of Amerika te voetballen. Die wens deelde hij afgelopen zomer op LinkedIn. Hij plaatste een video van zijn hoogtepunten als voetballer en schreef erbij dat dat hij interesse had in een buitenlands avontuur. Het LinkedIn-bericht leverde uiteindelijk niet het gewenste resultaat op, maar zijn droom kwam via een andere weg alsnog uit.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Een goede vriend van hem, Jeroen Schepens, is assistent-trainer bij VVV-Venlo. Hij had op de trainerscursus in de klas gezeten bij Geert Arenda Roorda, vooral bekend van zijn periodes bij SC Heerenveen, Excelsior en NEC. De voormalig middenvelder heeft zijn carrière afgesloten in Australië bij Richmond SC en Schepens bracht Van der Laan met hem in contact. Roorda koppelde de amateurvoetballer aan de Bulgaarse zaakwaarnemer Boris Ivanov. Hij brengt veel spelers onder bij Australische club en kon vast wel iets voor hem betekenen.

VI PRO viert de december maand

VI PRO + VI Kerstspecial voor maar €6,- per maand! VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

VI PRO viert de december maand

VI PRO + VI Kerstspecial voor maar €6,- per maand! VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Gerelateerde artikelen