Zwoegend PSV incasseert bij FC Twente volgende klap

Reacties

PSV is het Eredivisie-seizoen beroerd begonnen met een gelijkspel bij FC Twente. De titelkandidaat haalde een te laag niveau tegen de Tukkers, maar bleef dankzij Denzel Dumfries niet met lege handen achter. Opvallend was dat Hirving Lozano negentig minuten op de bank bleef.

Zwoegend PSV incasseert bij FC Twente volgende klap
FC Twente
FC Twente
1 - 1
PSV
PSV

Een halve week na de pijnlijke uitschakeling door FC Basel in de voorronde van de Champions League maakte Mark van Bommel een harde keuze. Lozano werd uit de basis gelaten, nadat hij ook al werd gewisseld tegen de Zwitsers. Er was wel plek voor Gastón Pereiro. De Uruguayaan speelde vanaf de 10-positie, tussen Steven Bergwijn en Bruma in en achter spits Donyell Malen. Daarachter was gekozen voor Érick Gutiérrez en Pablo Rosario als blok.

De start in Enschede was spectaculair en Twente koos bij het debuut van trainer Gonzalo García zeker niet puur voor verdedigen. Er was direct een kans voor Aitor Cantalapiedra en aan de andere kant was Dumfries gevaarlijk. Door het open begin was het niet eens verrassend dat in de achtste minuut de score al werd geopend. Twente-aanwinst Keito Nakamura toonde zijn klasse. De negentienjarige Japanner trok vanaf de linkerflank naar binnen en kreeg veel tijd en ruimte om met rechts uit te halen. Zijn schot in de verre hoek was Jeroen Zoet te machtig: 1-0.

Een spetterende entree in de Eredivisie: Keito Nakamura stuurt de bal met veel gevoel naar de verre hoek.
Een spetterende entree in de Eredivisie: Keito Nakamura stuurt de bal met veel gevoel naar de verre hoek.

Logischerwijs zakte Twente na die goal meer in en gokte het op de counter. Uitbraken met Cantalapiedra en Nakamura waren gevaarlijk, terwijl PSV in een te laag tempo de thuisploeg probeerde terug te dringen. Dumfries miste een aardige kopkans uit een vrije trap van Gutiérrez, maar dat was maar een spaarzaam moment van opwinding voor de meegereisde PSV-fans. Na een halfuur klonk luid uit het uitvak: 'PSV, wakker worden.'

De PSV-supporters herhaalden die boodschap bij de start van de tweede helft. De vraag was welke zet Van Bommel ging doen om voor de ommekeer te zorgen. De PSV-coach was niet onbekend met een nederlaag bij FC Twente. In het seizoen 2012/13 ging PSV voor het laatst onderuit in De Grolsch Veste, in de laatste officiële wedstrijd van Van Bommel, die toen rood kreeg. De trainer zag dat PSV in de eerste fase na rust opnieuw moeite had dreigend te worden. De grootste kans was voor Bergwijn, die te slap uithaalde na een goede actie.

Van Bommel greep na een uur in en bracht Mohammed Ihattaren voor Pereiro en Bruma verliet het veld voor Cody Gakpo. Het inbrengen van laatstgenoemde pakte uitstekend uit. Gakpo gaf na een kort genomen corner perfect voor in de richting van Dumfries en de rechtsback kopte via Paul Verhaegh raak: 1-1.

PSV voerde de druk verder op, ongetwijfeld extra gemotiveerd door de Europese dreun en het puntenverlies van Ajax bij Vitesse eerder op de avond. Het spel van de Eindhovenaren bleef slordig, niet alleen in de eindfase. De frustaties liepen op en FC Twente probeerde het tempo uit de wedstrijd te halen. Knap was dat de Tukkers ondanks de vele mutaties deze zomer erg georganiseerd leken. De ruimtes waren klein en het lukte PSV maar niet om voor openingen te zorgen. Gutiérrez stelde daarin ook teleur, de Mexicaan werd in de 85ste minuut vervangen door verdediger Olivier Boscagli. Michal Sadílek schoof van de linksbackpositie door naar het middenveld, de door Napoli begeerde Lozano wist dat hij niet meer in actie zou komen.

De laatste omzetting had geen resultaat. In de slotminuten ging er weer teveel mis bij PSV, dat opnieuw een teleurstelling moet verwerken na de nederlaag om de Johan Cruijff Schaal en het mislopen van Champions League-voetbal. Donderdag kan de ploeg van Van Bommel de kater wegspoelen in de derde voorronde van de Europa League tegen Haugesund. Daarna wacht in de Eredivisie een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. FC Twente gaat volgend weekend op bezoek bij FC Groningen.

'Kan me niet voorstellen dat reserverol Lozano voetbaltechnische reden heeft'
Bekijk hier al onze video's
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.