Zweedse treffers helpen AZ verder, Utrecht wint

AZ heeft zich probleemloos geplaatst voor de achtste finales van de strijd om de KNVB-beker. In een slecht bezet AFAS Stadion hadden de Alkmaarders weinig te duchten van FC Eindhoven: 3-0. Ook FC Utrecht en Vitesse wonnen.

AZ-FC Eindhoven 3-0Rasmus Elm opende na negen minuten de score door de bal uit een directe vrije trap zeer fraai in de bovenhoek te krullen. Het was een van de spaarzame hoogtepunten in de troosteloze eerste helft, waarin AZ moeite had het tempo op te voeren en kansen te creëren.

Kort na de pauze maakte Pontus Wernbloom (foto) de Zweedse avond compleet. De middenvelder rondde een counter af. FC Eindhoven ondernam pas na tachtig minuten een eerste doelpoging, waarna Ragnar Klavan de eindstand op 3-0 bepaalde.

AZ-trainer Gertjan Verbeek moest het stellen zonder verdediger Héctor Moreno (diverse fysieke klachten), maar koos verder voor zijn sterkste samenstelling. Maarten Martens viel al na 29 minuten uit met een hamstringblessure. Het is twijfelachtig of De Belg dit weekend in actie kan komen tegen Ajax.

Graziano Pellè kreeg voor het eerst dit seizoen een basisplaats. De aanvankelijk afgeschreven Italiaanse spits was de laatste vier competitiewedstrijden steeds ingevallen. Daarin maakte hij vier doelpunten. Pellè verving de Braziliaan Jonathas, die ’s middags terugkeerde naar zijn vaderland om zijn zieke moeder bij te staan.

AGOVV Apeldoorn-FC Utrecht 0-2FC Utrecht kon voor de onderbreking geen potten breken. Alleen Dries Mertens was, tegen zijn oude ploeg, dicht bij een treffer. Zijn inzet raakte de paal. Omdat de thuisploeg in de eerste helft het net eveneens niet wist te vinden, gingen beide ploegen rusten met een 0-0 tussenstand.

Ook na rust startten de Domstedelingen teleurstellend. Juist toen AGOVV dacht dat er iets te halen viel, sloegen de bezoekers toe. Al kwam de treffer volledig uit de lucht vallen. Ricky van Wolfswinkel kon de tot dat moment matig acterende Edouard Duplan in stelling brengen. De Fransman passeerde Stefan Postma met een schuiver en zette zo de door Utrecht gewenste 0-1 op het scorebord.

Na het doelpunt schakelde Utrecht een tandje bij. Ricky van Wolfswinkel kreeg een kwartier voor het einde een unieke gelegenheid de uitploeg op 0-2 te zetten. Stanley Tailor kreeg de bal in het eigen zestienmetergebied ongelukkig op de arm. De strafschop die volgde werd gemist door de Utrecht-spits. Tot opluchting van Van Wolfswinkel was Frank Demouge attent. Hij zorgde koppend voor de beslissing: 0-2.

In de slotfase verzuimde Utrecht verder weg te lopen, waardoor er in Apeldoorn werd besloten met 0-2.

Vitesse-Rijnsburgse Boys 3-0Rijnsburgse Boys kon in het Gelredome niet voor een stuntje zorgen. De thuisploeg had 25 minuten nodig om de ban te breken. Nacer Barazite, die in tegenstelling tot de laatste competitieduels in de basis mocht beginnen, was de gevierde man. De middenvelder annex aanvaller kon van dichtbij de openingstreffer aan laten tekenen.

Vlak na het eerste doelpunt liet Barazite een mooie kans onbenut. Hij schoot de bal in kansrijke positie hoog over na in stelling te zijn gebracht door Ismail Aissati.

Op slag van rust zorgde Julian Jenner wél voor een ruimere voorsprong. De flankspeler mocht alleen op goalie Richard van Nieuwkoop af en rondde met een droge schuiver af.

In het tweede bedrijf duurde het tot in de slotfase voordat het derde doelpunt van Vitesse viel. Davy Pröpper was de maker van het late doelpunt. Hij omspeelde Van Nieuwkoop en bepaalde de eindstand op 3-0.

Overige uitslagenDijkse Boys- SC Genemuiden 1-9De Treffers-Noordwijk 0-1 Foto: VI Images