Zweedse bondscoach: 'Ik voelde tijdens de rust wel wat stress'

De Zweedse bondscoach Janne Andersson was er dinsdag op een bepaald moment niet gerust op dat zijn ploeg zich zou plaatsen voor de play-offs. Dat gaf de keuzeheer toe na de 2-0 nederlaag van Zweden tegen het Nederlands elftal.

Oranje had een zege met zeven doelpunten verschil nodig om nog over Zweden heen te gaan, iets dat uiteindelijk niet lukte. Toch maakte Andersson zich zorgen nadat Oranje voor rust op een 2-0 voorsprong kwam en veel beter was dan Zweden.

'Ik moet eerlijk zijn: ik heb in mijn hoofd wel doelpunten geteld. Ik voelde een beetje stress tijdens de rust en om die reden heb ik wat aanpassingen doorgevoerd. In de tweede helft veroverden we de bal sneller en speelden we wat beter', zei een opgeluchte Andersson na afloop.

Voor de bondscoach was het een bijzondere wedstrijd. 'Drie minuten voordat we bij het stadion arriveerden werd ik gebeld door mijn schoonzoon, die me vertelde dat ik opa was geworden. Daar heb ik wel een traantje om gelaten, wat de wedstrijd extra bizar maakte voor mij.'

'Dit was de vreemdste wedstrijd die ik als coach ooit heb meegemaakt. Als we de bal hadden, schoten we hem zomaar weg om tegendoelpunten te voorkomen. Ik ben totaal niet tevreden over de manier waarop we verdedigd hebben. Uiteindelijk was het gewoon een kwestie van overleven.'

Uiteindelijk kwam de tweede plek geen moment in gevaar voor Zweden, dat zich opmaakt voor de play-offs om een ticket op het WK 2018 in Rusland. Andersson: 'Ik ben niet blij met deze nederlaag, maar ik ben wel zeer tevreden over de gehele kwalificatiereeks. Dit is een speciale avond geworden, die voor mij toch al niet meer stuk kon omdat ik voor het eerst opa ben geworden.'