Zweden beschikt tegen Nederland over geheim wapen

Reacties

De Zweedse bondscoach Janne Andersson kan in de aanloop naar het duel met Oranje gebruik maken van een geheim wapen. Lars Lagerbäck is inmiddels in dienst als adviseur bij de Zweedse bond en beschikte in de aanloop naar het EK van afgelopen zomer over hét recept om het Nederlands elftal te verslaan.

Zweden beschikt tegen Nederland over geheim wapen

De 68-jarige Zweed deed dat namelijk twee keer met de nationale ploeg van IJsland in de kwalificatiecampagne. Op 13 oktober 2014 verloor Oranje immers met 0-2 bij IJsland door twee goals van Gylfi Sigurdsson. Ruim een jaar later stonden de ploegen opnieuw tegenover elkaar, maar toen in Nederland. Mede door een rode kaart voor Bruno Martins Indi en wederom een goal van Sigurdsson zegevierde Lagerbäck opnieuw.

Uiteindelijk zou IJsland onder zijn hoede uitgroeien tot een van de EK-revelaties. Pas in de kwartfinale werd de EK-debutant een halt toegeroepen door Frankrijk: 5-2. Het bleek het laatste kunstje als hoofdcoach voor Lagerbäck, die tussen 2000 en 2009 bondscoach van zijn thuisland was. In de jaren daarvoor had hij bovendien ook al allerlei functies bij de Zweedse bond bekleed.

Met Zweden trof hij Oranje drie keer. Zo moest hij op het EK 2004 buigen na strafschoppen in de kwartfinale en werd er twee keer geoefend tegen Zweden: 2-2 in 2004 (goals Wesley Sneijder en Mark van Bommel) en een 3-1 zege voor Oranje in 2008 (twee goals Robin van Persie en eentje van Dirk Kuijt).

Inmiddels is Lagerbäck weer in dienst bij de Zweedse bond. Saillant is dat hij niet alleen ervaringsdeskundige is wat betreft het verslaan van Oranje, hij adviseerde de KNVB ook. Technisch manager Jelle Goes zocht hem op om over de toekomst van het Nederlandse voetbal te praten.

'In Nederland vraagt men zich af of hun voetbalfilosofie in het hedendaagse voetbal nog wel volstaat', verwijst hij nu in de Zweedse pers naar die gesprekken. 'De laatste twee jaar verliepen voor Nederland niet zonder problemen. Hun op balbezit geënte speelwijze werkt immers alleen als je heel goede aanvallers hebt, spelers die een man uit kunnen spelen.'

Dat IJsland twee keer van Oranje won onder het bewind van Lagerbäck betekent evenwel niet dat hij zomaar kan oplepelen hoe Zweden dat ook kan doen. 'Er is zoveel gebeurd sinds die wedstrijden. Inmiddels is Danny Blind de bondscoach, dat was bij onze eerste ontmoeting toen nog niet zo. Bovendien is een vaste waarde als Arjen Robben geblesseerd en staat er een heel ander elftal.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.