Zo was ook de reservedoelman van Italië goud waard bij de EK-zege

Reacties

Na het gewonnen EK werden alle schijnwerpers gericht op doelman Gianluigi Donnarumma, die de held was in de strafschoppenreeks tegen Engeland en zelfs gekroond werd tot Speler van het Toernooi. Zijn stand-in Salvatore Sirigu, die tijdens het EK maar een minuut in actie kwam, was op de achtergrond op een geheel eigen manier belangrijk voor de Italiaanse ploeg.

Zo was ook de reservedoelman van Italië goud waard bij de EK-zege
© Pro Shots

Sirigu (34) wist dat hij tijdens het EK waarschijnlijk niet (of in ieder geval: nauwelijks) zou gaan spelen, maar weigerde een rol in de anonimiteit. 'Als je niet speelt heb je twee opties: of je wacht in stilte je beurt af, of je probeert op een andere manier van waarde te zijn', zegt de 27-voudig international tegen Corriere della Sera. Sirigu koos voor het laatste en probeerde om het beste uit zijn medespelers te halen.

Tijdens het toernooi maakte hij aantekeningen over alle spelers. De keeper noteerde wat hij van zijn ploeggenoten dacht en voor de finale tegen Engeland gaf hij iedere speler een briefje met daarop mooie, persoonlijke woorden. Daarnaast had Sirigu in het geheim een speciale video voorbereid. Hij verzamelde steunbetuigingen van familieleden en vrienden van de internationals en liet de gemaakte film voor aanvang van de eindstrijd zien. 'Het maakte ons aan het huilen', biechtte Giorgio Chiellini op.

Ook op het veld had Sirigu nog zijn aandeel; Donnarumma liet weten dat de reservedoelman hem erg had geholpen voor de penaltyreeks tegen Engeland. 'Wat we hebben besproken zal altijd tussen ons blijven', belooft Sirigu. 'Ik ben wat ouder, de andere jongens luisteren naar me. Gigio is een nederig persoon en staat met beide benen op de grond, dat kan ik erg aan hem waarderen. Spelers komen en gaan, maar de mannen zullen altijd blijven.'

Sirigu zou normaal gesproken het hele EK aan de kant zijn gebleven, maar in de laatste groepswedstrijd tegen Wales liet bondscoach Roberto Mancini hem kort voor tijd even invallen. Daarmee voorkwam Mancini dat Sirigu een heel toernooi zonder speelminuten zou moeten meemaken. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.