Zo dacht Johan Cruijff over Oranje op de WK's van de jaren negentig

Reacties

Johan Cruijff was als speler én als trainer succesvol bij Ajax en Barcelona, maar werd nooit bondscoach van het Nederlands elftal. De legendarische nummer veertien had wel altijd een mening over hoe Oranje zou moeten spelen en deelde die mening maar wat graag met de buitenwereld.

Zo dacht Johan Cruijff over Oranje op de WK's van de jaren negentig
© Pro Shots

In de speciale live-uitzending van Voetbal International De Voetbalerfenis van Johan Cruijff was de kijk van Cruijff op het Nederlands elftal door de jaren heen een van de onderwerpen die besproken werd. Zo stelde Cruijff voor het WK 1990 voor om tegen Egypte twee spitsen op te stellen (Wim Kieft naast Marco van Basten) en Ronald Koeman als nummer tien daarachter te laten spelen.

'Koeman had natuurlijk een fantastisch schot', zei Wim Jonk, als een van de uitdragers van het Cruijff-evangelie te gast in de uitzending. 'Dus Johan zet hem daar neer voor de afvallende ballen, die dan voor de voet van Ronald kwamen. Want als er een iemand kan schieten, dan is het Ronald. Dus dat begrijp ik wel.'

Voor het WK 1994 vond Cruijff dat Nederland, in een tijd waarin veel ploegen 4-4-2 speelden, in een 3-4-3-formatie moest aantreden. 'Het voordeel van dat systeem was dat je genoeg linies had', legde Jonk uit. 'Je gaat uit van balbezit, maar als je dichtbij elkaar speelt, dan kan je de bal ook gemakkelijk veroveren. Zo had Johan natuurlijk ook bij Barcelona gespeeld. Als Pep Guardiola de hele kamer moest verdedigen, dan was het te groot. Maar als hij alleen de tafel moest verdedigen, dan was hij de beste.'

In aanloop naar het WK van 1998 was er een verschuiving in denken gaande: ook bij Cruijff. Hij stelde voor om in Frankrijk in een 4-3-3-systeem te gaan spelen, met Dennis Bergkamp als inzakkende spits.

Vandaag is het vijf jaar geleden dat Cruijff overleed. VI's Pieter Zwart deed een poging om te bedenken hoe 'de beste bondscoach die we nooit hebben gehad' het huidige Oranje zou gaan laten spelen het aankomende EK. Het resultaat: een 4-3-3 met de punt naar achteren, met een valse nummer 9.

Meer uitleg over de laatste opstelling of de eerder door Cruijff voorgestelde opstellingen leest u in de special De Nalatenschap. In deze 100 pagina’s tellende luxe uitgave richten we ons op de trainer, de speler en de mens Johan Cruijff. Bestel de special hier.

Bekijk hieronder de hele uitzending:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.