Zevende trainerswissel in Eredivisie, zo ging het bij andere clubs

Reacties

Met het ontslag van Hans de Koning en de komst van Jos Luhukay bij VVV-Venlo is de Eredivisie dit seizoen toe aan de zevende trainerswissel. Dat is al meer dan vorig seizoen, toen er door vijf clubs van trainer werd gewisseld. Een blik op de trainers die Luhukay dit seizoen voorgingen en tussentijds instapten.

Zevende trainerswissel in Eredivisie, zo ging het bij andere clubs

FC Utrecht
René Hake was de eerste die het roer overnam bij een Eredivisie-club. Niet als gevolg van een ontslag, maar als gevolg van het vertrek van John van den Brom naar RC Genk. Hake, daarvoor trainer van het beloftenteam in de Keuken Kampioen Divisie, stapte in en kreeg na een aantal wedstrijden het vertrouwen van de clubleiding. Onder Van den Brom pakte Utrecht dit seizoen gemiddeld 1,5 punt en onder Hake 1,47 punt. Wat dat betreft ontloopt het elkaar weinig in de Domstad.

© Pro Shots

ADO Den Haag
Het eerste ontslag van het seizoen was in Den Haag, waar ADO na de nederlaag tegen FC Twente (2-4) afscheid nam van Aleksandar Rankovic. Onder leiding van de Serviër, die bij ADO voor het eerst op eigen benen stond, had de club in de Eredivisie een puntengemiddelde van slechts 0,5. Onder opvolger Ruud Brood is dat met 0,61 tot nu toe iets hoger, maar ADO stevent desondanks af op degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie met de huidige zeventiende plek.

Fortuna Sittard
De trainerswissel met het meeste effect is dit seizoen tot nu toe die bij Fortuna Sittard. De Limburgers wonnen met Kevin Hofland op de bank geen enkele van de eerste acht Eredivisie-wedstrijden. Er werden slechts drie punten gepakt, wat een gemiddelde van 0,38 per wedstrijd tot gevolg had. Sjors Ultee nam het vervolgens weer over, waarna het begon te draaien bij Fortuna. Sindsdien won de club tien keer en lonken zelfs de play-offs voor Europees voetbal. Ultee noteert een puntengemiddelde van 1,82.

AZ
Ook bij AZ werd dit seizoen de trainer ontslagen, maar Arne Slot moest niet wijken vanwege de sportieve resultaten. De clubleiding vond het onacceptabel dat de oefenmeester met Feyenoord had gesproken over een samenwerking voor komend seizoen. Slot werd de laan uitgestuurd en assistent Pascal Jansen maakte het seizoen af. Onder Slot speelde AZ de eerste vijf wedstrijden van het seizoen gelijk, waarna er vier keer werd gewonnen. Het puntengemiddelde van 1,89 is iets minder dan Jansen, die op 2,06 staat.

© Pro Shots

Willem II
Adrie Koster leidde Willem II vorig seizoen naar een vijfde plek en een ticket voor de voorronde van de Europa League, maar hoe anders ging het deze jaargang. De Tilburgers presteerden zo slecht dat zelfs degradatie dreigde, waarna de clubleiding wel iets moest doen om het tij te keren. Met gemiddeld 0,56 punten per wedstrijd werd Koster ontslagen en Zeljko Petrovic ingevlogen om voor herstel te zorgen. De Montenegrijn pakte gemiddeld 1,57 punten en Willem II heeft weer zicht op de veilige vijftiende plek in de Eredivisie.

PEC Zwolle
Bij PEC Zwolle kunnen we nog weinig zeggen over de trainerswissel, aangezien Bert Konterman daar pas twee wedstrijden aan het roer stond. De opvolger van John Stegeman verloor van Heracles Almelo (2-1) en Ajax (0-2). Stegeman pakte dit seizoen gemiddeld precies één punt per wedstrijd met de Zwollenaren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer VVV-Venlo
Meer over VVV-Venlo
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.