Zes wedstrijden schorsing na racisme-rel: Dante Vanzeir doet zijn verhaal

Reacties

Dante Vanzeir kreeg in de Verenigde Staten een schorsing van zes wedstrijden voor vermeend racistisch taalgebruik. De Belgische spits van New York Red Bulls ontkent dat hij het n-woord heeft gebruikt, wat werd beweerd, maar zegt de (blanke) scheidsrechter 'aap' te hebben genoemd.

Zes wedstrijden schorsing na racisme-rel: Dante Vanzeir doet zijn verhaal
© Pro Shots

Vanzeir ging in de winter van Union Sint-Gillis naar New York Red Bulls en speelde daarmee aan het begin van deze maand tegen San José Earthquakes. De vlam sloeg in de pan toen de spits werd beschuldigd van racistisch taalgebruik. Vanzeir zou, volgens tegenstander Jeremy Ebobisse, het woord 'nigger' hebben gebruikt. Jamiro Monteiro (oud-speler van onder meer Heracles Almelo) reageerde erg aangeslagen.

Vanzeir ging na afloop door het stof. Hij bood zijn excuses aan en zei dat hij 'alle noodzakelijke stappen om als mens te groeien' zal nemen. De spits kreeg een schorsing van zes wedstrijden en een boete. Bovendien moet Vanzeir een cursus volgen om een herhaling te voorkomen.

De aanvaller leek met zijn excuses schuld te bekennen, maar zegt nu dat de vork toch wel iets anders in de steel zat. 'Ik heb het n-woord niet gebruikt', vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. 'De scheids floot voor een overtreding van mij. Ik ging met hem in discussie en vervolgens richtte hij zich tot de spelers die op de grond lagen. Intussen gromde ik wat tegen mezelf over de scheids: ‘What a monkey’. In de zin van "wat een clown, wat een dommerik". Omdat ik vond dat hij de foute beslissing nam.'

De scheidsrechter van dienst was de blanke Amerikaan Ismir Pekmic. 'Ik heb daarom niet aan gedacht aan racisme, maar toen zag ik de reacties van de anders spelers. Ze dachten dat ik het tegen één van hen had. Dat was niet het geval', beweert Vanzeir. 'Achteraf zag ik pas welke impact dat woord op de spelers had. Het spijt me dat ik er mensen mee gekwetst heb.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.