Belgische aanvaller komt met verklaring na beschuldiging van racistische taal

Dante Vanzeir heeft zich in de nesten gewerkt. Afgelopen winter verruilde hij Union Sint-Gillis voor New York Red Bulls, de ploeg waarmee hij dit weekend tegen San José Earthquakes speelde. Vanzeir werd in die wedstrijd beschuldigd van racistisch taalgebruik en komt nu met een verklaring waarin hij die lezing bevestigt.

Belgische aanvaller komt met verklaring na beschuldiging van racistische taal
© Pro Shots

Vanzeir zou, volgens tegenstander Jeremy Ebobisse, het woord 'nigger' gebruikt hebben. Hoewel Ebobisse eraan toevoegde dat hij niet geloofde dat deze racistische en zeker in Amerika uitermate beladen term aan hem gericht was, is op beelden te zien dat Jamiro Monteiro (oud-speler van onder meer Heracles Almelo) erg aangeslagen was na het incident.

De verklaring van Vanzeir luidt als volgt: 'Ik wil mijn oprechte excuses aanbieden aan de spelers van de Earthquakes. Ik zal er alles aan doen dat ik kan om deel uit te maken van de verandering die deze sport nodig heeft. Ik wil ook excuses aanbieden aan mijn medespelers, coaches, de organisatie en onze fans. Ik heb een fout gemaakt en zal alle noodzakelijke stappen nemen om als mens te groeien', aldus de aanvaller.' Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn daden. Hoewel ik niet de bedoeling had om te kwetsen of te beledigen met mijn taalgebruik, weet ik dat ik dat wel deed en dat spijt me diep.'

'Ik zal akkoord gaan met elk schorsing, boete en therapie die zal worden opgelegd door de Major League Soccer en door de club. Ik zal deze kans gebruiken om mijn leven te beteren, te reflecteren en mijn tijd en energie te steken om te werken met organisaties die zich inzetten voor het verbannen van raciale ongelijkheid', besluit Vanzeir. Gezien de bestaande precedenten voor spelers of trainers die in de MLS racistisch taalgebruik bezigen, ligt het voor de hand dat de spits een behoorlijke sanctie aan zijn broek krijgt.

Ook Vanzeirs trainer Gerhard Struber heeft zich uitgesproken. De coach besloot Vanzeir tijdens de wedstrijd niet te wisselen, hoewel de tegenstanders daar wel om hadden gevraagd. Dat had hij met de kennis van nu anders gedaan. 'Zaterdag heb ik een beslissing gemaakt waarvan ik dacht dat het de beste was, met de informatie die ik toen had. Met de kennis van nu was het de juiste keuze geweest om Vanzeir ogenblikkelijk uit de wedstrijd te halen.'

Bekijk hier al onze video's