Zege op Sparta brengt licht in Haagse tunnel

ADO Den Haag heeft de laatste wedstrijd van 2016 aangegrepen om de ban te breken (1-0). Sparta Rotterdam was het slachtoffer en zit daardoor in de problemen.

In sportief opzicht maakt zowel ADO Den Haag als Sparta Rotterdam in de Eredivisie slechte tijden door. De totale oogst van de voorgaande vier duels van beide teams – één punt – vertelde het verhaal in de aanloop naar de ontmoeting in Den Haag. Het bekersucces tegen Heracles zorgde in Rotterdam voor enige verlichting, terwijl die in de Hofstad juist ver te zoeken is vanwege ook alle bestuurlijke problemen rond United Vansen.

Maar die soap, waaraan maandag een volgend hoofdstuk wordt toegevoegd met de uitspraak van de Ondernemingskamer, verdween zondagmiddag even naar de achtergrond. Sheraldo Becker was daarvoor verantwoordelijk. De aanvaller stond in de 57ste minuut aan het eindpunt van een scherpe counter, die werd opgezet door Gervane Kastaneer en vervolgd door Ruben Schaken.

Sparta, dat bij 0-0 via Paco van Moorsel en Bart Vriends zeer dreigend was opgedoken voor het Haagse doel, was niet bij machte met een adequaat antwoord te komen. De Kasteelheren waren wel dicht bij de gelijkmaker in de tweede helft, die volgde op een eerste 45 minuten met twee ploeterende ploegen. Zakaria El Azzouzi en Thomas Verhaar vonden ADO-doelman Ernestas Setkus op hun weg.

De uitsluiting van Hector Hevel in de 79ste minuut na een overtreding op El Azzouzi bood Sparta een steun in de rug. De numerieke meerderheid leidde tot meer Rotterdamse druk maar niet tot de door de gasten gewenste gelijkmaker. Sterker nog, Sparta ontsnapte aan de genadeklap toen Tyronne Ebuehi alleen voor doelman Roy Kortsmit faalde.

Door het resultaat in het Kyocera Stadion is ADO Den Haag in punten op gelijke hoogte gekomen met Sparta Rotterdam, dat voor het eerst deze eeuw in de Eredivisie zijn meerdere moest erkennen in ADO.