Xabi Prieto, de Francesco Totti van Real Sociedad

Reacties

In het tijdperk van voetbalnomades is het des te meer genieten als een speler zijn gehele voetbalcarrière één club trouw blijft. Xabi Prieto is zo'n type. De 33-jarige Spanjaard speelde vrijdag zijn 500ste wedstrijd in dienst van Real Sociedad.

Xabi Prieto, de Francesco Totti van Real Sociedad

In de tiende minuut van het duel met Villarreal (3-0 winst) kletterde er een luid applaus van de tribunes van Estadio Anoeta. Iedereen in het blauw-wit ging staan in de minuut van het rugnummer van hun Xabi. De captain van Sociedad werd namelijk geboren in San Sebastián, de Baskische stad van de club Real Sociedad. Als klein jochie had Prieto altijd maar één droom: het tenue van Sociedad om zijn schouders dragen. 33 jaar en 500 wedstrijden later is er niets veranderd aan deze kinderwens.

In de 34ste minuut bekroonde de clubman zijn jubileum ook nog met een doelpunt. De veteraan vierde zijn doelpunt met bescheidenheid: vuist in de lucht, wijzend naar het logo op zijn borst. Hoe blij zijn teamgenoten waren, zei des te meer. Iedereen was door het dolle heen dat hun aanvoerder deze bijzondere mijlpaal mocht opluisteren met een treffer.

Slechts vier spelers gingen Prieto voor in de historie van de club: 'Bixio' Gorriz, Juan Larrañaga, Jesus Mari Zamora en Luis Arconada. In deze tijden is het echter des te bijzonderder. Types als Francesco Totti, Steven Gerrard en John Terry behoren tot een uitstervend ras. Op 26 oktober 2003 maakt Prieto zijn debuut in het treffen met de buren van Osasuna. Tijdens zijn tweede basisoptreden voor de club maakte de middenvelder zich direct onsterfelijk door twee keer te scoren in Estadio Santiago Bernabéu tegen Real Madrid (1-4 winst).

Prieto is een gentleman. Trouw aan zijn club, maar het wordt ook onderstreept door zijn hoeveelheid rode kaarten. In 500 wedstrijden kreeg hij geen enkele keer direct rood, wel werd hij twee keer met twee keer geel van het veld gestuurd.

'Om zo geliefd te zijn, is de mooist denkbare titel', sprak de Spanjaard na afloop. 'Iedere speler kiest zijn eigen weg. In mijn geval heb ik me altijd gelukkig en thuis gevoeld bij Sociedad. De hoeveelheid geld in de voetballerij wordt steeds groter, maar het spelletje is altijd hetzelfde gebleven.'

Prieto wil het liefst zo lang mogelijk doorvoetballen, maar de Bask verwacht niet dat hij nog speelt als het volledige stadion gerenoveerd is. De vernieuwde voetbaltempel van Sociedad moet in 2019 volledig af zijn. 'Op dat moment zal ik als fan aanwezig zijn.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.