Steijn bezorgt worstelend FC Twente dubbele confrontatie met Riga

FC Twente heeft donderdagavond met veel moeite de derde voorronde van de Conference League bereikt. Pas ver in de verlenging maakte Sem Steijn, ook al trefzeker in Enschede, het verlossende doelpunt tegen Hammarby IF.

Hammarby IF
Hammarby IF
nv
1 - 1
FC Twente
FC Twente

Twente verzuimde vorige week donderdag om het overwicht nog nadrukkelijker uit te drukken in de score. Hammarby rook nog kansen doordat het in Enschede bleef bij die ene goal van Steijn en dat werd donderdag tijdens de return in Zweden al snel duidelijk. Het thuispubliek zorgde voor een echte voetbalsfeer in de Tele2Arena in Stockholm, waar de fans van Twente na de rellen van vorige week ontbraken.

Zoals in Enschede ook al bleek, miste Hammarby het technische en tactische vernuft om het Twente echt lastig te maken. Alleen de snelle Simon Strand zorgde af en toe voor wat dreiging. Lars Unnerstall had weinig te vrezen van de Zweedse aanvalsgolven, maar was zeven minuten voor rust toch geklopt. Een schot van aanvaller Jusef Erabi verdween via het been van aanvoerder Robin Pröpper achter de Duitse doelman.

Die gelukkige treffer van Hammarby betekende dat het over twee wedstrijden weer volledig gelijk stond. Twente moest in de tweede helft aan de bak en leek dat ook te beseffen. Waar voor rust alleen Michel Vlap een keer gevaarlijk was, was het na de hervatting binnen vijf minuten al bijna twee keer raak. Manfred Ugalde verzuimde een slippertje van Shaquille Pinas af te straffen en Steijn kopte net naast uit een corner.

Dat veelbelovende begin van de tweede helft kreeg geen vervolg. Hammarby was na een snel genomen vrije trap zelfs dicht bij de 2-0, Adi Nalic schoot rakelings naast. Via Steijn liet Twente daarna ook al snel weer van zich horen, maar Joseph Oosting had genoeg gezien. De trainer bracht met Ricky van Wolfswinkel en Alfons Sampsted twee verse krachten, nadat Pröpper in de rust al was achtergebleven in de kleedkamer.

Ook in de slotfase kon Twente geen doorbraak meer forceren, waardoor een verlenging noodzakelijk bleek in Stockholm. Met Ajax-huurling Naci Ünüvar in de ploeg in plaats van Ugalde openden de Tukkers nog nadrukkelijker de jacht op het cruciale doelpunt, waarbij het oppassen was voor de tegenstoten van Hammarby. Steijn was al een keer dicht bij, voordat hij vijf minuten voor tijd overtuigend raak schoot uit een voorzet van Brenet.