VfL Wolfsburg heeft opnieuw schade opgelopen in de jacht op een terugkeer in de topvier van de Bundesliga. Concurrent Bayer Leverkusen deed het zaterdag vele malen beter en versloeg het Greuther Fürth van Jetro Willems, met een hoofdrol voor Patrik Schick.

FSV Mainz 05
3 - 0
VfL Wolfsburg

Even leek het lek boven bij Wolfsburg nadat de eerste twee competitiewedstrijden onder de nieuwe trainer Florian Kohfeldt werden gewonnen. Met een gelijkspel tegen Arminia Bielefeld en een nederlaag in eigen huis tegen Borussia Dortmund werd in de vorige speelrondes echter duidelijk dat er nog veel werk te verrichten is voor de opvolger van de eind oktober ontslagen Mark van Bommel.

De ploeg van Kohfeldt startte zaterdagmiddag in Mainz ongekend zwak. Na vier minuten stond het al 2-0 voor de thuisploeg. Jonathan Burkardt had de score geopend na een combinatie door het hart van de Wolfsburg-defensie en Anton Stach had met een schot vanaf vlak buiten het strafschopgebied voor het tweede doelpunt gezorgd. Kohfeldt greep in de rust hard in en voerde bij de start van de tweede helft een driedubbele wissel door.

De coach die Micky van de Ven opnieuw een reserverol had gegeven, liet Wout Weghorst staan bij de jacht op de gelijkmaker. Ook de Nederlander kon het verschil niet maken. Weghorst blijft staan op vijf Bundesliga-treffers dit seizoen en de zorgen bij Wolfsburg groeien. Door een eigen goal van Maxence Lacroix liep de score in de slotfase zelfs nog op tot 3-0. Mainz is Die Wölfe nu ook gepasseerd op de ranglijst.

Bayer Leverkusen
7 - 1
Greuther Fürth

Met de indrukwekkende 1-3 zege bij RB Leipzig tankte Bayer Leverkusen in de vorige speelronde al vertrouwen. Een week later kreeg de moraal een volgende boost. Schick groeide met vier goals uit tot de grote uitblinker in de BayArena, terwijl hij pas in de tweede helft begon met scoren. Leverkusen had via Amine Adli en Edmond Tapsoba al snel een comfortabele voorsprong opgebouwd. Na de tegengoal van Jeremy Dudziak had de negentienjarige linksback Piero Hincapie de marge weer op twee goals gebracht.

Daarna was het dus aan Schick. De 25-jarige Tsjech zorgde kort na rust uit een lage voorzet van Adli al voor de 4-1. In de 69ste minuut was de spits de Greuther Fürth-defensie opnieuw te snel af. Uit een counter scoorde Schick dit keer na terugleggen van Moussa Diaby: 5-1. Het werd open huis bij de bezoekers achterin. Schick stond in de 74ste minuut op de goede plek voor een rebound en kopte raak (6-1). Twee minuten later zorgde hij uit een steekpass van Florian Wirtz voor de 7-1 namens Leverkusen, waar Jeremie Frimpong de enige Nederlander was met een basisplaats.

Zo werd het voor basisspeler Willems met Greuther Fürth opnieuw een middag om heel snel te vergeten. De hekkensluiter heeft dit seizoen nog niet gewonnen in de Bundesliga. Het aantal tegengoals is na veertien optredens al opgelopen naar 46.

1899 Hoffenheim
3 - 2
Eintracht Frankfurt

1899 Hoffenheim is na de veertiende speelronde de nummer vier in de Bundesliga. De ploeg van trainer Sebastian Hoeness was in eigen huis te sterk voor Eintracht Frankfurt, dat na een kwartier nog wel op voorsprong kwam via Rafael Santos Borré. Nog vóór rust had Hoffenheim de achterstand omgebogen in een voorsprong. Dennis Geiger en Georginio Rutter maakten de doelpunten. Na een uur zorgde Diadie Samassékou voor de beslissing in de Rhein-Neckar-Arena door er 3-1 van te maken. Op aangeven van Filip Kostic (ex-FC Groningen) maakte Gonçalo Paciência in de 72ste minuut nog wel 3-2, maar daar bleef het bij. Door de overwinning klimt 1899 Hoffenheim weer over Union Berlin heen en met 23 punten uit veertien duels staat het vierde. Eintracht Frankfurt heeft vijf punten minder en bezet de dertiende plaats.