WK-terugblik: Brazilië verrast door ontketend Oranje

Het kalenderjaar nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar 2010. Vandaag herbeleven we de knock-outduels van Oranje op het WK.

WK-terugblik: Brazilië verrast door ontketend Oranje


Eindelijk lijken dan alle puzzelstukjes op de plaats te vallen. Oranje rekent in een helft af met alle negatieve commentaren en tegelijkertijd met titelkandidaat Brazilië, dat verbijsterd achterblijft na de Hollandse storm. Nederland-Brazilië is het duel waar het onmogelijk geachte waarheid wordt.

Daar lijkt het aanvankelijk niet op. Het Nederlandse volk houdt de adem in als Joris Mathijsen zich kort voor het beginsignaal geblesseerd laat vervangen door André Ooijer. Juist de clubloze routinier ontwikkelt zich tot toonbeeld van onverzettelijkheid, soeverein in de duels. Slechts een keer is de lepe Robinho de Nederlander te snel af, maar dan is het wel meteen 1-0 voor de Brazilianen.

De tweede helft staat symbool voor wraak van de eerdere zure verliespartijen tegen Brazilië op de WK's van 1994 en 1998. Na een eigen doelpunt van Felipe Melo en een kopdoelpunt van Wesley Sneijder - de kleinste man op het veld - is het Oranje dat als winnaar van het veld stapt. Het volk is in euforische stemming. In de halve finale wacht Uruguay... (Tom Wildvank)

Uitgesproken:André Ooijer: 'Ik ben natuurlijk niet mee voor de gezelligheid en moest er gewoon staan.' <br /><br /> Port Elizabeth, 2 juli 2010Brazilië-Nederland 1-210. Robinho 0-1, 53. Sneijder 1-1, 68. Sneijder 2-1; scheidsrechter: Nishimura (Jap); 40.186; rode kaart: 73. Felipe Melo (Brazilië); gele kaarten: Van der Wiel, Heitinga, De Jong (Nederland); Michel Bastos (Brazilië)Nederland Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Ooijer, Van Bronckhorst; Robben, Van Bommel, Sneijder, De Jong, Kuijt; Van Persie (85. Huntelaar).Brazilië Júlio César; Maicon, Lúcio, Juan, Michel Bastos (62. Gilberto); Gilberto Silva, Felipe Melo; Dani Alves, Kaká, Robinho; Luís Fabiano (77. Nilmar).

Bekijk hier al onze video's